ZAKON O VINU – Download
I. OSNOVNE ODREDBE
Predmet uređivanja
Član 1.
Ovim zakonom uređuje se: proizvodnja, prerada, kvalitet i promet
grožđa namenjenog za proizvodnju vina; proizvodnja, prerada i kvalitet šire,
vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u
proizvodnji vina; označavanje vina sa geografskim poreklom; promet grožđa,
vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u
proizvodnji vina, kao i druga pitanja od značaja za grožđe, širu, vino i druge
proizvode od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u proizvodnji vina.
Norme kvaliteta, uslovi u pogledu pakovanja i deklarisanja
Član 2.
Grožđe, šira, vino i drugi proizvodi od grožđa, šire, kljuka i vina
koji se koriste u proizvodnji vina moraju da ispunjavaju propisane norme
kvaliteta i uslove u pogledu pakovanja i deklarisanja, utvrđene ovim zakonom
i propisima kojima se uređuje njihov kvalitet.
Zabrane
Član 3.
Zabranjena je proizvodnja vina od grožđa direktno rodnih hibrida i od grožđa iz matičnih zasada.
Zabranjeno je da se u proizvodnim pogonima i skladišnim prostorima
drži, odnosno upotrebljava šećer, rakija, etanol i druga sredstva i materije,
kojima se može povećati količina i menjati propisani prirodni sastojci šire i vina.
Izuzetak od primene
Član 4.
Odredbe ovog zakona ne odnose se na proizvodnju i preradu grožđa,
šire, vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u
proizvodnji vina koje fizičko lice proizvodi, odnosno prerađuje za
sopstvene potrebe.
Odredbe ovog zakona ne odnose se i na pravna lica koja se bave
poslovima ispitivanja u oblasti vinogradarstva i vinarstva, odnosno koja
mikrovinifikacijom proizvode vino, u količinama koje služe za ogledne
svrhe i takvo vino ne stavljaju u promet.
Značenje pojmova
Član 5.
Pojedini izrazi, upotrebljeni u ovom zakonu, imaju sledeće značenje:- 2 –
1) ampelotehničke mere jesu mere koje se sprovode radi uspešnog
gajenja vinove loze i proizvodnje grožđa;
2) Vinarski registar jeste baza podataka o proizvođačima vina,
vinarijama, kao i o drugim podacima, u skladu sa ovim zakonom;
3) Vinogradarski registar jeste baza podataka o proizvođačima
grožđa i vinogradarskim parcelama, kao i o
drugim podacima, u skladu sa ovim zakonom;
4) vino jeste poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dobijen
potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg grožđa, kljuka
ili šire od grožđa vinskih sorti vinove loze;
5) grožđe za proizvodnju vina (u daljem tekstu: grožđe) jeste plod
vinove loze za proizvodnju vina u tehnološkoj zrelosti, slabo osušeno,
odnosno prirodno smrznuto koje se prerađuje dozvoljenim enološkim
postupcima i koje spontano alkoholno fermentiše;
6) direktno rodni hibrid jeste sorta–hibrid Noah, Othello, Isabelle,
Jacquez, Clinton, Herbemont i druga sorta–hibrid dobijena direktnim
ukrštanjem sorte koja pripada vrsti Vitis vinifera L. sa drugom vrstom roda Vitis L;
7) dozvoljena enološka sredstva (u daljem tekstu: enološka
sredstva) jesu sva sredstva propisana ovim zakonom koja se upotrebljavaju u
proizvodnji šire, vina i drugih proizvoda;
8) dozvoljene sorte jesu sorte vinove loze čije je grožđe namenjeno
proizvodnji stonog vina, a gajenje dozvoljeno na teritoriji Republike Srbije,
u skladu sa ovim zakonom;
9) dozvoljeni enološki postupci (u daljem tekstu: enološki
postupci) jesu svi postupci u proizvodnji šire, vina i drugih proizvoda
propisani ovim zakonom;
10) drugi proizvodi od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u
proizvodnji vina (u daljem tekstu: drugi proizvodi) jesu materije poreklom od
grožđa, šire, kljuka i vina koji se upotrebljavaju u proizvodnji vina;
11) evidenciona markica za vino sa geografskim poreklom jeste
nalepnica sa brojem kojim se evidentira svako pojedinačno originalno
pakovanje za vino sa geografskim poreklom;
12) kontrolna organizacija jeste organizacija koja obavlja poslove
kontrole proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim
poreklom, kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom i ostale
poslove vezane za kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom;
13) koncentrovana šira jeste nekaramelizovana šira dobijena
delimičnom dehidracijom (uparavanjem) šire određenim postupkom, čija
gustina nije manja od 1,24 g/cm3 na 20 stepeni C;
14) matični zasad jeste zasad vinove loze čija je namena proizvodnja
reproduktivnog materijala radi proizvodnje sadnica vinove loze;
15) laboratorija jeste pravno lice koje vrši poslove analize i
kontrole kvaliteta grožđa, šire, vina i drugih proizvoda;
16) ovlašćena organizacija koja se bavi poslovima vezanim za
Vinogradarski registar (u daljem tekstu: stručna organizacija za
Vinogradarski registar) jeste pravno lice koje obavlja poslove utvrđivanja i- 3 –
obrade podataka o vinogradarskim parcelama i ostale poslove vezane za
Vinogradarski registar;
17) originalno punjenje jeste takvo punjenje koje se bilo kojom radnjom
ne može vratiti u prvobitno stanje;
18) preporučene sorte jesu sorte vinove loze čije je grožđe namenjeno
proizvodnji vina sa geografskim poreklom, a gajenje dozvoljeno u Republici
Srbiji i preporučeno za odgovarajuće vinogradarsko geografsko proizvodno područje;
19) proizvođač grožđa jeste pravno i fizičko lice, odnosno
preduzetnik koji se bavi proizvodnjom grožđa i koji je upisan u Vinogradarski registar;
20) proizvođač šire, vina i drugih proizvoda jeste pravno lice,
odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom šire, vina i drugih proizvoda
i koji je upisan u Vinarski registar;
21) rektifikovana koncentrovana šira jeste koncentrovana šira
dobijena postupcima koncentracije iz koje su uklonjeni svi sastojci osim šećera;
22) šira jeste tečan proizvod dobijen posle muljanja grožđa i ceđenja
kljuka sa stvarnim sadržajem alkohola najviše do 1 % (V/V).
Vrste vinogradarskih geografskih proizvodnih područja
Član 6.
Vinorodna Srbija jeste celokupno vinogradarsko geografsko
proizvodno područje (u daljem tekstu: vinogradarsko područje) na teritoriji
Republike Srbije u kojem postoje povoljni uslovi za gajenje vinove loze.
Vinorodna Srbija se razvrstava na vinogradarska područja čiji se
nazivi mogu koristiti kao oznake geografskog porekla, i to:
1) vinogradarski region (u daljem tekstu: region) jeste šire
vinogradarsko područje u okviru vinorodne Srbije, koje se odlikuje sličnim
ekološkim faktorima, izborom preporučenih sorti i ostalim neophodnim
činiocima za uspešno gajenje vinove loze, što omogućava proizvodnju grožđa,
šire, vina i drugih proizvoda karakterističnih po kvalitetu, prinosu grožđa
i senzornim osobinama za taj region;
2) vinogradarski rejon (u daljem tekstu: rejon) jeste uže vinogradarsko
područje u okviru regiona, koje se odlikuje sličnim specifičnim ekološkim
faktorima, izborom preporučenih sorti i ostalim činiocima, što omogućava
proizvodnju grožđa, šire, vina i drugih proizvoda karakterističnih po
kvalitetu, prinosu grožđa i senzornim osobinama za taj rejon;
3) vinogorje jeste usko vinogradarsko područje u okviru rejona koje se
odlikuje ujednačenim specifičnim ekološkim faktorima, izborom
preporučenih sorti i ostalim činiocima, što omogućava proizvodnju grožđa,
šire, vina i drugih proizvoda karakterističnih po kvalitetu, prinosu grožđa
i senzornim osobinama za to vinogorje;
4) lokalitet (ili potes) jeste najmanje vinogradarsko područje u
okviru vinogorja koje se odlikuje homogenim ekološkim faktorima.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu:
ministar) bliže utvrđuje granice i nazive vinogradarskih područja,
dozvoljene i preporučene sorte za vinogradarska područja, maksimalne- 4 –
prinose za ta vinogradarska područja i druge karakteristike vezane za
proizvodnju grožđa i vina u vinogradarskim područjima.
Vrste vina
Član 7.
Vino se razvrstava na:
1) mirno vino („In stricto sensu”);
2) specijalno vino;
3) vino za destilaciju.
Mirno vino jeste vino proizvedeno enološkim postupcima tretiranja
grožđa, kljuka i šire uobičajenom fermentacijom koje vidno ne oslobađa
ugljendioksid.
Specijalno vino jeste vino proizvedeno specijalnim enološkim
postupcima čije karakteristike potiču ne samo od grožđa, već i od
primenjenih specijalnih enoloških postupaka proizvodnje.
Specijalna vina se razvrstavaju na: prirodno desertno vino, likersko
vino, aromatizovano vino, penušavo vino, kvalitetno penušavo vino,
aromatizovano kvalitetno penušavo vino, gazirano vino, polupenušavo vino,
slabo gazirano vino i druga specijalna vina.
Vino za destilaciju jeste vino namenjeno za destilaciju.
Ministar bliže propisuje vrste i kategorije specijalnih vina, vrste
enoloških postupaka i enoloških sredstava, način i postupak proizvodnje,
kvalitet, označavanje i druge zahteve za proizvodnju i promet specijalnih
vina, kao i kvalitet, vrste enoloških postupaka i enoloških sredstava i
druge zahteve za proizvodnju i promet vina za destilaciju.
Kategorije mirnih vina
Član 8.
Mirno vino se prema kvalitetu, načinu proizvodnje i vrsti
vinogradarskog područja razvrstava na:
1) stono vino;
2) vino sa geografskim poreklom.
Vino sa geografskim poreklom se prema kvalitetu, načinu proizvodnje
i vrsti vinogradarskog područja razvrstava na:
1) regionalno vino;
2) kvalitetno vino sa geografskim poreklom.
Stono vino jeste vino bez geografskog porekla proizvedeno od grožđa
jedne ili više dozvoljenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno
sorti dobijenih ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih vrsta iz roda
Vitis, koje ispunjava propisan kvalitet i način proizvodnje za ovu kategoriju
vina, u skladu sa ovim zakonom i drugim posebnim propisima.
Regionalno vino jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više
preporučenih sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno sorti dobijenih
ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih vrsta iz roda Vitis, poreklom
najmanje 85 % iz istog vinogradarskog regiona, pri čemu se proizvodnja i- 5 –
prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog
regiona, u skladu sa propisanim dozvoljenim prinosom grožđa, kvalitetom i
načinom proizvodnje vina za ovu kategoriju, u skladu sa ovim zakonom i drugim
posebnim propisima.
Kvalitetno vino sa geografskim poreklom razvrstava se na:
1) kvalitetno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom;
2) vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim
poreklom i kvalitetom.
Kvalitetno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom
jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih sorti vinove
loze vrste Vitis vinifera L. sa izraženim karakteristikama za sortu ili sorte,
poreklom iz istog vinogradarskog rejona, pri čemu se proizvodnja i prerada
grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru datog vinogradarskog rejona, u
skladu sa propisanim dozvoljenim prinosom grožđa, kvalitetom i načinom
proizvodnje vina za ovu kategoriju, u skladu sa ovim zakonom i drugim
posebnim propisima.
Vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom
i kvalitetom jeste vino proizvedeno od grožđa jedne ili više preporučenih
sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L. sa naročito izraženim
karakteristikama za sortu ili sorte, poreklom iz istog vinogradarskog rejona,
pri čemu se proizvodnja i prerada grožđa i proizvodnja vina obavlja u okviru
datog vinogradarskog rejona, u skladu sa propisanim dozvoljenim prinosom
grožđa, kvalitetom i načinom proizvodnje vina za ovu kategoriju, u skladu sa
ovim zakonom i drugim posebnim propisima.
Ministar bliže propisuje način i postupak proizvodnje i kvalitet
stonog vina, kao i maksimalno dozvoljene prinose grožđa, način i postupak
proizvodnje i kvalitet vina za svaku od kategorija vina sa geografskim
poreklom.
Vrste drugih proizvoda
Član 9.
Vrste drugih proizvoda, u smislu ovog zakona jesu:
1) nefermentisani proizvodi, i to: koncentrovana šira i
rektifikovana koncentrovana šira;
2) ostali proizvodi.
Ostali proizvodi jesu proizvodi nastali od grožđa, šire, kljuka i
vina koji nisu navedeni, a koji se upotrebljavaju u proizvodnji vina.
Ministar bliže propisuje vrste drugih proizvoda, vrste enoloških
postupaka i enoloških sredstava, način i postupak proizvodnje, kvalitet,
deklarisanje, označavanje i druge zahteve za proizvodnju i promet drugih
proizvoda.- 6 –
- PROIZVODNJA GROŽĐA
Agrotehničke mere i proizvodnja grožđa
Član 10.
Proizvodnja grožđa obuhvata sve radove, agrotehničke i
ampelotehničke mere u vinogradu, uključujući i berbu grožđa.
Grožđe može da se proizvodi samo od dozvoljenih sorti vinove loze.
Proizvodnja i kvalitet grožđa mora da bude u skladu sa kategorijom
vina za koje je grožđe namenjeno i to u pogledu ograničenja prinosa, kao i
sadržaja šećera u grožđu, odnosno sadržaja šećera u širi.
Berba grožđa može da se vrši samo u vreme kada grožđe dostigne
odgovarajuću zrelost za određeno vinogradarsko područje, sortu, vrstu i
kategoriju vina.
Proizvođač grožđa je dužan da postupa na način kako bi se sačuvale
sve prirodne karakteristike grožđa.
Proizvođači grožđa
Član 11.
Proizvodnjom grožđa može da se bavi pravno lice i preduzetnik koji je
registrovan u Registar privrednih subjekata i koji je upisan u Vinogradarski
registar koji vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem
tekstu: Ministarstvo), ako ima u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u
kooperaciji vinograd.
Pravno lice i preduzetnik iz stava 1. ovog člana upisuje se u Registar
privrednih subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija
privrednih subjekata.
Proizvodnjom grožđa koje je namenjeno prometu, može da se bavi i
fizičko lice ako ima u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u kooperaciji
vinograd i ako je upisano u Vinogradarski registar.
Pravno, odnosno fizičko lice i preduzetnik koji proizvodi grožđe koje
nije namenjeno prometu, a ima u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u
kooperaciji manje od 0,1 ha vinograda ne mora da se upiše u Vinogradarski
registar.
Način upisa u Vinogradarski registar
Član 12.
Upis u Vinogradarski registar vrši se na osnovu zahteva koji pravno
lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice iz člana 11. ovog zakona podnosi Ministarstvu.
Zahtev za upis u Vinogradarski registar sadrži:
1) podatke o podnosiocu zahteva (naziv, sedište, adresa, matični
broj, poreski identifikacioni broj i podatke o odgovornom licu);
2) šifru delatnosti;
3) podatke o odgovornom licu za proizvodnju grožđa (ime i prezime,
adresa, jedinstven matični broj građana);- 7 –
4) podatke o vinogradarskim parcelama koje se koriste za proizvodnju
grožđa (katastarska opština, broj katastarske parcele, površina, sorta,
namena korišćenja grožđa i dr.).
Fizičko lice za upis u Vinogradarski registar podnosi sledeće
podatke, i to: ime i prezime, adresu, jedinstven matični broj građana, broj iz
Registra poljoprivrednih gazdinstava, ako je upisano u Registar
poljoprivrednih gazdinstava, kao i podatke iz stava 2. tačka 4) ovog člana.
Ministar donosi rešenje o upisu u Vinogradarski registar.
Rešenje ministra iz stava 4. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.
Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice dužno je da svaku
promenu podataka prijavi Ministarstvu u roku od 15 dana od dana nastale
promene.
Vinogradarski registar
Član 13.
Podaci iz Vinogradarskog registra su javni.
Vinogradarski registar se vodi u elektronskoj formi i može se
povezivati sa drugim bazama i registrima Ministarstva.
Ministar bliže propisuje sadržinu, način vođenja Vinogradarskog
registra, kao i obrazac zahteva za upis u Vinogradarski registar.
Brisanje iz Vinogradarskog registra
Član 14.
Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice se briše iz
Vinogradarskog registra, ako:
1) donese odluku o prestanku obavljanja delatnosti upisane u
Vinogradarski registar;
2) ako prestane da ispunjava uslove.
Ministar donosi rešenje o brisanju iz Vinogradarskog registra.
Rešenje ministra iz stava 2. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.
Stručna organizacija za Vinogradarski registar
Član 15.
Poslove vođenja Vinogradarskog registra, utvrđivanja i obrade
podataka o vinogradarskim parcelama i ostale poslove vezane za
Vinogradarski registar obavlja Ministarstvo.
Za poslove utvrđivanja i obrade podataka o vinogradarskim parcelama
upotrebom geoinformacionog sistema i ostale poslove vezane za
Vinogradarski registar iz stava 1. ovog člana Ministarstvo može da ovlasti
stručnu organizaciju za vođenje Vinogradarskog registra, na osnovu konkursa.
Ministarstvo zaključuje ugovor sa organizacijom iz stava 2. ovog člana
za obavljanje poslova za koje je ta organizacija ovlašćena.- 8 –
Minisatar bliže propisuje tehničke i kadrovske uslove koje treba da
ispuni organizacija iz stava 2. ovog člana, kao i metode obavljanja poslova.
III. PROIZVODNJA ŠIRE, VINA I DRUGIH PROIZVODA
Tehnološki postupci
Član 16.
Proizvodnja šire, vina i drugih proizvoda obuhva: transport grožđa,
odvajanje šepurine i muljanje grožđa, obradu kljuka i šire, alkoholnu
fermentaciju kljuka i šire, negovanje i finalizaciju vina, skladištenje,
punjenje vina i njegovo skladištenje pre stavljanja u promet, kao i ostale
postupke u proizvodnji drugih proizvoda.
Proizvođači šire, vina i drugih proizvoda
Član 17.
Proizvodnjom šire, vina i drugih proizvoda može da se bavi pravno
lice i preduzetnik (u daljem tekstu: proizvođač), koje je registrovano u
Registar privrednih subjekata i koje je upisano u Vinarski registar koji vodi Ministarstvo.
Proizvođač iz stava 1. ovog člana upisuje se u Registar privrednih
subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednihsubjekata.
Proizvođač se upisuje u Vinarski registar ako ispunjava uslove u
pogledu objekata, prostorija, tehničkih uslova, opreme, sudova i uređaja, kao i
u pogledu stručnog kadra.
Proizvođač mora da ima odvojene prostorije za proizvodnju vina koje
nisu međusobno povezane sa prostorijama za proizvodnju destilata, kao i
prostorije za skladištenje enoloških sredstava i repromaterijala.
Proizvođač mora da ima odovojene sudove za skladištenje (čuvanje)
stonog vina koje nije poreklom od grožđa iz Republike Srbije od sudova za
skladištenje (čuvanje) vina proizvedenog od grožđa iz Republike Srbije.
Proizvođač ispunjava uslov u pogledu stručnog kadra ako ima zaposleno
lice u stalnom radnom odnosu odgovarajuće stručne spreme i radnog iskustva
na poslovima proizvodnje vina.
Proizvođač – preduzetnik može da obezbedi stručno rukovođenje
procesom proizvodnje preko drugog pravnog lica koje je registrovano za
pružanje usluga u poljoprivredi i ima zaposleno lice u stalnom radnom
odnosu koje ispunjava uslove u pogledu stručne spreme.
Ministar bliže propisuje uslove u pogledu objekata, prostorija,
tehničkih uslova, opreme, sudova i uređaja, kao i stručnog kadra koje mora da
ispunjava proizvođač.
Ispunjenost uslova iz stava 3. ovog člana utvrđuje ministar rešenjem.
Rešenje ministra iz stava 9. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.- 9 –
Način upisa u Vinarski registar
Član 18.
Upis u Vinarski registar vrši se na osnovu zahteva koji proizvođač iz
člana 17. stav 1. ovog zakona podnosi Ministarstvu.
Vinarski registar sadrži:
1) podatke o proizvođaču, odnosno puniocu (naziv, sedište, adresa,
matični broj, poreski identifikacioni broj);
2) podatke o odgovornom licu;
3) šifru delatnosti;
4) podatke o proizvodnji, sirovinama i gotovim proizvodima;
5) podatke o proizvodnim pogonima i skladištima;
6) podatke o tehnološkoj opremi za preradu grožđa i za punjenje vina;
7) podatke o sudovima za proizvodnju, odležavanje i skladištenje
(čuvanje) vina i drugih proizvoda;
8) podatke o laboratorijskim instrumentima;
9) podatke o prijavljenim, odnosno registrovanim žigovima;
10) podatke o standardima kvaliteta i sertifikatima;
11) podatke o obimu godišnje prodaje i broju boca i dr.
Podaci iz Vinarskog registra su javni i čuvaju se trajno.
Vinarski registar se vodi u elektronskoj formi i može se povezati sa
drugim bazama i registrima Ministarstva.
Proizvođač je dužan da svaku promenu podataka koji se vode u
Vinarskom registru prijavi u roku od 15 dana od dana nastale promene.
Ministar bliže propisuje sadržinu i način vođenja Vinarskog
registra, kao i obrazac zahteva za upis u Vinarski registar.
Brisanje iz Vinarskog registra
Član 19.
Proizvođač vina se briše iz Vinarskog registra ako:
1) donese odluku o prestanku proizvodnje šire, vina i drugihproizvoda;
2) prestane da ispunjava uslove propisane ovim zakonom.
Ministar donosi rešenje o brisanju iz Vinarskog registra.
Rešenje ministra iz stava 2. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.
Vinarijska evidencija
Član 20.
Proizvođač je dužan da vodi vinarijsku evidenciju koja sadrži podatke
o upotrebljenim sirovinama, enološkim sredstvima, proizvodnji, kvalitetu,- 10 –
količini, transportu grožđa, šire, kljuka, vina i drugih proizvoda, prometu
grožđa, vina i drugih proizvoda i dr. sa dokumentacijom koja to potvrđuje.
Vinarijska evidencija i prateća dokumentacija o vinarijskoj
evidenciji čuva se najmanje pet godina računajući od prodaje poslednje
količine tog vina, odnosno drugog proizvoda.
Ministar bliže propisuje sadržinu i način vođenja vinarijske
evidencije.
Obeležavanje sudova
Član 21.
Proizvođač je dužan da obeleži svaki sud sa širom, kljukom, vinom i
drugim proizvodima u rinfuznom stanju namenjen za proizvodnju, odležavanje
i skladištenje (čuvanje) vina, odnosno drugih proizvoda.
Proizvođač je dužan da posebno obeleži sud sa širom, vinom i drugim
proizvodima sa nedostatkom koje je potrebno doraditi ili preraditi sa
tačnim navođenjem nedostataka u odnosu na njihov propisan kvalitet.
Vino i drugi proizvodi ne mogu da se stave u promet dok se nedostaci ne otklone.
Ministar bliže propisuje način obeležavanja sudova iz st. 1. i 2. ovog člana.
Proizvodnja vina
Član 22.
U proizvodnji šire, vina i drugih proizvoda proizvođač može da
koristi samo propisane enološke postupke i propisana enološka sredstva
kojima se razvijaju i čuvaju prirodne karakteristike šire, vina i drugih proizvoda.
Ako enološki postupci i enološka sredstva iz stava 1. ovog člana nisu
propisana primenjuju se enološki postupci i enološka sredstva koje je
propisala Međunarodna organizacija za lozu i vino (Organisation Internationale
de la Vigne et du Vin), a objavljeni su u njenim zvaničnim publikacijama.
Ministar bliže propisuje enološke postupke i enološka sredstva za
proizvodnju šire, vina i drugih proizvoda.
Obogaćivanje kljuka ili šire
Član 23.
Dodavanje šećera, rektifikovane šire i koncentrovane
rektifikovane šire (u daljem tekstu: obogaćivanje) kljuku ili širi
namenjenoj proizvodnji vina sa geografskim poreklom nije dozvoljeno.
Ako zbog izuzetno loših vremenskih prilika grožđe sadrži niži
sadržaj šećera od sadržaja normalnog za određenu sortu sa datog
vinogradarskog područja, može se vršiti obogaćivanje u količini koja
obezbeđuje sadržaj prirodnog alkohola u skladu sa propisom kojim se uređuje
kvalitet vina.
Obogaćivanje kljuka ili šire odobrava Ministarstvo na osnovu nalaza
poljoprivrednog inspektora o sadržaju šećera u grožđu, širi ili kljuku.- 11 –
Obogaćivanje kljuka ili šire vrši se u prisustvu poljoprivrednog inspektora.
Obogaćivanje kljuka ili šire namenjenih proizvodnji vrhunskih vina
sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom nije dozvoljeno.
Ministar bliže propisuje način i kontrolu obogaćivanja kljuka ili šire.
Parametri i metode kvaliteta
Član 24.
Šira, vino i drugi proizvodi moraju imati propisan kvalitet u pogledu
fizičkih, hemijskih, mikrobiloških i senzornih osobina.
Ako vrednosti pojedinih parametara kvaliteta nisu utvrđena propisom
kojim se uređuje kvalitet vina, upotrebljavaju se vrednosti koje preporučuje
Međunarodna organizacija za lozu i vino (Organisation Internationale de la Vigne
et du Vin), a objavljene su u njenim zvaničnim publikacijama.
Fizičke, hemijske, mikrobiološke i senzorne osobine šire, vina i
drugih proizvoda utvrđuju se propisanim metodama, a ako metode nisu
propisane, utvrđivanje se vrši u skladu sa metodama određenim od strane
Međunarodne organizacije za lozu i vino.
Ministar bliže propisuje parametre i metode za analizu i utvrđivanje
kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda.
Mešanje grožđa, kljuka, šire, vina i drugih proizvoda
Član 25.
Mešanje grožđa, kljuka, šire, vina, odnosno drugih proizvoda,
dozvoljeno je isključivo radi ujednačavanja kvaliteta samo u skladu sa ovim zakonom.
Mešanje vina proizvedenog na teritoriji Republike Srbije sa
uveženim vinom nije dozvoljeno.
Odredba iz stava 2. ovog člana ne odnosi se na mešanje stonog vina
poreklom iz Republike Srbije sa stonim vinom iz zemalja sa kojima Republika
Srbija ima potpisan ili u međuvremenu potpiše međunarodni sporazum koji
omogućuje kumuliranje porekla.
Neodgovarajuća šira, vino i drugi proizvodi u proizvodnji
Član 26.
Ako šira, vino i drugi proizvodi ne odgovaraju zahtevima iz ovog
zakona, proizvođač je dužan da postupi u skladu sa nalogom poljoprivrednog
inspektora.
Troškovi postupaka sa ovakvom širom, vinom i drugim proizvodima
padaju na teret proizvođača.- 12 –
- ISPITIVANJE KVALITETA I SENZORNO OCENJIVANJE
Predmet ispitivanja kvaliteta i senzornog ocenjivanja
Član 27.
Vino i drugi proizvodi pre punjenja, deklarisanja i stavljanja u
promet, podležu obaveznom ispitivanju kvaliteta i senzornom ocenjivanju, u
skladu sa ovim zakonom.
Za kvalitet vina i drugih proizvoda odgovoran je proizvođač, odnosno uvoznik.
Ispitivanjem kvaliteta i senzornim ocenjivanjem vina i drugih
proizvoda utvrđuje se: ispunjenost fizičkih, hemijskih i senzornih osobina za
odgovarajuću vrstu i kategoriju vina, odnosno vrstu drugih proizvoda;
usaglašenost i istovetnost kvaliteta sa pratećom dokumentacijom u prometu;
usaglašenost i istovetnost kvaliteta uvoznog vina i drugih proizvoda sa
sertifikatom države izvoznice i dozvolom stavljanja u promet tog vina,
odnosno drugih proizvoda u Republici Srbiji i drugi uslovi propisani ovim zakonom.
Vino i drugi proizvodi ne smeju biti u prometu, ako se na osnovu
ispitivanja kvaliteta i senzornog ocenjivanja utvrdi da ne postoji
usaglašenost i istovetnost sa pratećom dokumentacijom ili sertifikatom
države izvoznice i ostalim uslovima propisanim ovim zakonom.
Ovlašćena laboratorija
Član 28.
Ispitivanje kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda i utvrđivanje
njihove usklađenosti sa propisima o kvalitetu vrši laboratorija, ovlašćena
od strane Ministarstva.
Ministar propisuje uslove koje mora da ispunjava laboratorija u
pogledu tehničke i profesionalne osposobljenosti, referentnih metoda za
fizičko-hemijske i mikrobiološke analize vina, kao i senzornog ocenjivanja.
Ovlašćenje se izdaje rešenjem ministra.
Rešenje ministra iz stava 3. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.
Ovlašćenje ministar oduzima ako se utvrdi da laboratorija ne
ispunjava propisane uslove ili se utvrdi da je ovlašćenje izdato na osnovu
netačnih i neistinitih podataka.
O izvršenom ispitivanju iz stava 1. ovog člana laboratorija sačinjava
izveštaj.
Senzorno ocenjivanje
Član 29.
Senzorno ocenjivanje stonog vina, uvoznog vina u originalnom
pakovanju i drugih proizvoda vrši ovlašćena laboratorija.
Senzorno ocenjivanje vina sa geografskim poreklom vrši Komisija za
senzorno ocenjivanje vina sačinjena od obučenih predstavnika ocenjivača
vina koji se nalaze na Listi ocenjivača vina, a koju imenuje ministar.- 13 –
Senzorno ocenjivanje vina sa geografskim poreklom vrši Komisija za
senzorno ocenjivanje vina u organizaciji ovlašćene laboratorije koja mora
da obezbedi uslove nepristrasnosti ocenjivanja vina, a koje se ocenjuje pod šiframa.
Ministar bliže propisuje postupak i metode senzornog ocenjivanja
vina, način obuke i provere stručne osposobljenosti ocenjivača, utvrđuje
Listu ocenjivača vina, kao i visinu nadoknade za rad ocenjivača.
Pakovanje i deklarisanje
Član 30.
Vino i drugi proizvodi pakuju se i deklarišu u skladu sa propisom
kojim se uređuje njihov kvalitet.
Pakovanje i deklarisanje vina vrši proizvođač, odnosno uvoznik.
Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka.
Zabranjeno je prepakivanje originalnog pakovanja vina i naknadno
deklarisanje, kao i korišćenje, odnosno stavljanje na pakovanje deklaracije
drugog proizvođača, kao i prodaja tako deklarisanog vina.
Ministar bliže propisuje način pakovanja, deklarisanja i
obeležavanja vina i drugih proizvoda u proizvodnji i prometu.
Evidenciona markica za vino sa geografskim poreklom
Član 31.
Proizvođač vina dužan je da vino sa geografskim poreklom koje je
proizvedeno u skladu sa ovim zakonom obeleži evidencionom markicom.
Obeležavanje iz stava 1. ovog člana vrši se lepljenjem markice na
svako pojedinačno originalno pakovanje vina.
Broj markica na koje proizvođač ima pravo, dodeljuje se na osnovu
količine vina za koje je ispunio uslove iz stava 1. ovog člana i broja
pojedinačne ambalaže.
Ministar bliže propisuje izgled, sadržinu i način isticanja
evidencione markice iz stava 1. ovog člana.
Izdavanje i evidencija evidencionih markica
Član 32.
Ministarstvo izdaje evidencione markice i vodi evidenciju o izdatim
i utrošenim evidencionim markicama, a proizvođač o iskorišćenim.
Proizvođač je dužan da oštećene i neiskorišćene evidencione
markice vrati Ministarstvu.
- OZNAČAVANJE VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM
- Vrste oznaka za vina sa geografskim poreklom
Član 33.
Vino sa geografskim poreklom se označava:- 14 –
1) oznakom geografskog porekla;
2) tradicionalnom oznakom, i to: oznakom kvalitetne kategorije i
dodatnom oznakom;
3) priznatim tradicionalnim nazivom.
Oznake geografskog porekla
Član 34.
Oznake geografskog porekla su:
1) geografska oznaka;
2) oznaka kontrolisanog geografskog porekla.
Geografska oznaka je naziv regiona kojim se označava vino koje poseduje
kvalitet, ugled, odnosno druge specifične karakteristike koje se pripisuju
njegovom geografskom poreklu, ako je najmanje 85% grožđa proizvedeno u tom
regionu, ako je vino proizvedeno u tom regionu i ako je vino proizvedeno od
jedne ili više sorti vinove loze vrste Vitis vinifera L, odnosno sorti dobijenih
ukrštanjem sorti vrste Vitis vinifera L. i drugih sorti iz roda Vitis.
Oznaka kontrolisanog geografskog porekla je naziv rejona, odnosno
vinogorja kojim se označava vino čiji su kvalitet i karakteristike uslovljene
isključivo datim rejonom, odnosno vinogorjem sa prirodnim i ljudskim
faktorima, gde je grožđe i vino proizvedeno isključivo u datom rejonu,
odnosno vinogorju i gde je vino proizvedeno od jedne ili više sorti vinove
loze vrste Vitis vinifera L.
Nazivu rejona, odnosno vinogorja može se dodati i naziv lokaliteta
(potesa) ili vinogradarske oaze ukoliko grožđe za dato vino potiče sa tog
lokaliteta (potesa) ili vinogradarske oaze.
Ministar bliže propisuje nazive oznaka geografskog porekla, način i
postupak priznavanja, maksimalne prinose grožđa i način i postupak
proizvodnje i obeležavanja vina sa oznakom geografskog porekla, sadržinu
zahteva, sadržinu elaborata i ostale uslove za priznavanje oznake
geografskog porekla.
Oznaka kvalitetne kategorije
Član 35.
„Geografska indikacija” ili „G.I.” je tradicionalna oznaka za
regionalno vino, ako je namanje 85 % grožđa proizvedeno u datom regionu, ako
je vino proizvedeno u regionu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava uslove u
pogledu upotrebljenih enoloških sredstava i enoloških postupaka, ako je
grožđe proizvedeno od preporučenih sorti vinove loze sa odgovarajućim
prinosom i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
„Kontrolisano poreklo i kvalitet” ili „K.P.K.” je tradicionalna oznaka
za kvaliteno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom, ako
je grožđe i vino proizvedeno u rejonu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava
uslove u pogledu upotrebljenih enoloških sredstava i enoloških postupaka,
proizvedeno od preporučenih sorti vinove loze sa odgovarajućim prinosom i
koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
„Kontrolisano i garantovano poreklo i kvalitet” ili „K.G.P.K.” je
tradicionalna oznaka za vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim- 15 –
geografskim poreklom i kvalitetom, ako je grožđe i vino proizvedeno u
rejonu, ako ima propisan kvalitet i ispunjava uslove u pogledu upotrebljenih
enoloških sredstava i enoloških postupaka, proizvedeno od preporučenih
sorti vinove loze sa odgovarajućim prinosom i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
Oznaka kvalitetne kategorije navodi se samo zajedno sa oznakom
geografskog porekla.
Ministar bliže propisuje način i postupak priznavanja, proizvodnje i
obeležavanja vina sa oznakom kvalitetne kategorije, sadržinu zahteva,
sadržinu elaborata i ostale uslove za priznavanje tradicionalne oznake
kvalitetne kategorije.
Dodatna oznaka
Član 36.
Dodatna oznaka je tradicionalna oznaka koja označava vino sa posebnim
karakteristikama, načinom proizvodnje i koje je kao takvo ocenjeno i priznato.
Dodatna oznaka u kategoriji regionalnog vina može biti: „mlado” vino,
„sopstvena proizvodnja”, vino „od grožđa proizvedenog organskom metodom” i dr.
Dodatna oznaka u kategoriji kvalitenog vina sa kontrolisanim
geografskim poreklom i kvalitetom može biti: „mlado” vino, „sopstvena
proizvodnja”, „arhivsko” vino (ili „rezerva”), vino „od grožđa proizvedenog
organskom metodom” i dr.
Dodatna oznaka u kategoriji vrhunskog vina sa kontrolisanim i
garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom može biti: „kasna berba”,
„probirna berba”, „odabrane bobice”, „suvarak”, „arhivsko” vino (ili
„rezerva”), vino „od grožđa proizvedenog organskom metodom” i dr.
Dodatna oznaka navodi se samo zajedno sa oznakom geografskog porekla
i oznakom kvalitetne kategorije.
Ministar bliže propisuje nazive dodatnih oznaka, način i postupak
priznavanja, proizvodnje i obeležavanja vina sa dodatnom oznakom, sadržinu
zahteva, sadržinu elaborata i ostale uslove za priznavanje dodatne oznake.
Priznati tradicionalni naziv
Član 37.
Priznati tradicionalni naziv je izraz za označavanje vina sa
tradicionalnim načinom proizvodnje na određenom vinogradarskom području,
sa posebnim karakteristikama, koje ima dugogodišnji, nepromenjeni kvalitet,
što se dokazuje elaboratom odobrenim od strane Ministarstva, i koje je kao
takvo ocenjeno i priznato.
Ministar bliže propisuje izraze za priznate tradicionalne nazive,
način i postupak priznavanja, proizvodnje i obaležavanja vina sa priznatim
tradicionalnim nazivom, sadržinu zahteva, sadržinu elaborata i ostale
uslove za priznavanje priznatog tradicionalnog naziva.- 16 –
- Kontrolna organizacija
Član 38.
Obavljanje poslova vezanih za geografsko poreklo, kontrolu
proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom,
kontrolu proizvodnje, ispitivanje kvaliteta i ocenjivanje vina sa
geografskim poreklom, vrši Ministarstvo.
Obavljanje poslova vezanih za geografsko poreklo, poslove kontrole
proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom i
kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom, Ministarstvo može da
poveri kontrolnoj organizaciji koja za te poslove ispunjava uslove
predviđene ovim zakonom.
Za poslove iz stava 1. ovog člana Ministarstvo ovlašćuje kontrolnu
organizaciju na osnovu konkursa.
Ministar oduzima ovlašćenje ukoliko se utvrdi da kontrolna
organizacija ne obavlja poslove u skladu sa propisanim uslovima.
Ministar bliže propisuje tehničke i kadrovske uslove koje treba da
ispuni kontrolna organizacija, način vođenja poslova vezanih za geografsko
poreklo, način i postupak rada kontrolne organizacije, kontrolu proizvodnje
grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom i kontrolu
proizvodnje vina sa geografskim poreklom.
Priznavanje oznaka za vina sa geografskim poreklom
Član 39.
Proizvođač može da proizvodi vino sa geografskim poreklom po
prethodno pribavljenom rešenju Ministarstva o priznavanju oznake za to
vino sa geografskim poreklom.
Uz zahtev za izdavanje rešenja iz stava 1. ovog člana podnosi se
elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom.
Rešenje ministra iz stava 1. ovog člana je konačno i protiv njega se
može pokrenuti upravni spor.
Na međunarodno registrovanje oznaka vina sa geografskim poreklom
primenjuje se propis kojim se uređuju oznake geografskog porekla.
Zahtev za kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom
Član 40.
Na osnovu izdatog rešenja proizvođač podnosi Ministarstvu zahtev za
kontrolu proizvodnje vina sa geografskim poreklom svake godine do 31.
oktobra u tekućoj godini za kontrolu proizvodnje grožđa i vina sa geografskim
poreklom čija će proizvodnja započeti u narednoj kalendarskoj godini.
Kontrola proizvodnje vina sa geografskim poreklom
Član 41.
Kontrola proizvodnje vina sa geografskim poreklom obezbeđuje se
kontrolom proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim
poreklom na određenom vinogradarskom području koje se odlikuje posebnim- 17 –
klimatskim, zemljišnim i ostalim uslovima, kontrolom proizvodnje vina sa
geografskim poreklom, ispitivanjem kvaliteta i senzornim ocenjivanjem vina
sa geografskim poreklom, radi izdavanja rešenja o ispunjenosti uslova za
korišćenje oznake i stavljanje vina sa geografskim poreklom u promet iz date
godine berbe.
Korišćenje oznake i stavljanje vina sa geografskim
poreklom u promet
Član 42.
Na osnovu izvršene kontrole proizvodnje grožđa i vina sa
geografskim poreklom i izvršenog ispitivanja i utvrđivanja kvaliteta i
senzornog ocenjivanja vina, kontrolna organizacija sačinjava izveštaj i
stručno mišljenje sa pratećom dokumentacijom.
Na osnovu stručnog mišljenja sa pratećom dokumentacijom iz stava 1.
ovog člana Ministarstvo izdaje rešenje o ispunjenosti uslova za korišćenje
oznake i stavljanje vina sa geografskim poreklom u promet iz date godine berbe.
Rešenje iz stava 2. ovog člana je konačno i protiv njega se može
pokrenuti upravni spor.
Troškovi kontrole
Član 43.
Troškove obavljanja poslova vezanih za geografsko poreklo, kontrole
proizvodnje grožđa namenjenog za proizvodnju vina sa geografskim poreklom,
kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, kao i ispitivanje
kvaliteta i senzornog ocenjivanja vina sa geografskim poreklom snosi proizvođač.
Visinu troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Vlada.
Sredstva ostvarena po osnovu troškova iz stava 1. ovog člana prihod
su budžeta Republike Srbije.
- Zabrana korišćenja oznake
Član 44.
Proizvođaču i uvozniku vina zabranjuje se da:
1) upotrebljava oznake, nazive, slike, crteže i sl. koji bi mogli da
dovedu u zabludu potrošače u pogledu porekla vina i kvalitetne kategorije;
2) prevodi oznake za vina sa geografskim poreklom;
3) upotrebljava reči „sličan kao”, „vrsta”, „tip”, „stil”, „postupak”,
„kao”, „ukus” i sl. odnosno bilo koji sličan izraz koji upućuje, odnosno podseća
na oznaku za vina sa geografskim poreklom;
4) navodi sastojke ili osobine vina koje ono nema;
5) navodi podatke o posebnim osobinama, a koja imaju druga vina;
6) koristi bilo koji drugi postupak koji dovodi potrošača u zabludu o
pravom poreklu, odnosno kvalitetu vina;- 18 –
7) upotrebljava priznatu oznaku, iako navode istinsko poreklo vina,
ali ne poseduju rešenje o ispunjenosti uslova za korišćenje te oznake i
stavljanje tog vina sa geografskim poreklom u promet iz date godine berbe.
Vino koje na deklaraciji sadrži, odnosno sastoji se od imena naziva i
oznake geografskog porekla ne može se zaštititi žigom ako bi njegovo
korišćenje dovelo do bilo koje radnje iz stava 1. ovog člana.
Ako trgovačko ime vina sadrži neposredno ili posredno naziv
geografskog obeležja, takvo trgovačko ime ne sme se upotrebljavati i ako je
vino zaista proizvedeno na datom vinogradarskom području, čiji je naziv
neposredno ili posredno sadržan u trgovačkom imenu vina, ako nema rešenje
o priznavanju oznake geografskog porekla i rešenje o ispunjenosti uslova za
korišćenje te oznake i stavljanje tog vina sa geografskim poreklom u promet
iz date godine berbe.
Rešenje o priznavanju oznaka za vina sa geografskim poreklom neće
uticati na valjanost registrovanog žiga ili na pravo na korišćenje žiga koji
je identičan ili sličan priznatoj oznaci za vino sa geografskim poreklom,
ukoliko je žig prijavljen ili registrovan u dobroj veri, pre donošenja
rešenja o priznavanju oznake vina sa geografskim poreklom.
Odnos prema oznakama geografskog porekla drugih država
Član 45.
Odredbe člana 44. ovog zakona ne odnose se na oznake za vina sa
geografskim poreklom drugih država, odnosno regionalnih organizacija koje
je Republika Srbija priznala na osnovu zaključenih međunarodnih ugovora,
osim ukoliko oznaka geografskog porekla nije ili je prestala da bude
zaštićena u državi porekla, odnosno regionalnoj organizaciji ili je
prestala da se koristi u toj državi, odnosno regionalnoj organizaciji.
- PROMET
Uslovi za stavljanje vina u promet
Član 46.
Vino se može stavljati u promet, odnosno može se nuditi krajnjem
potrošaču samo u originalnom pakovanju propisanog kvaliteta. Originalno
pakovano vino jeste vino punjeno u propisanu ambalažu i deklarisano na
propisani način, u skladu sa ovim zakonom.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, proizvođač vina može stono vino koje
je proizvedeno od sopstvenog grožđa nuditi krajnjem potrošaču u rinfuzi u
okviru sopstvene vinarije gde je proizvedeno dato vino, i na vinskim
manifestacijama koje su prijavljene Ministarstvu.
Ministar bliže propisuje uslove prometa vina u originalnom
pakovanju, kao i vrstu ambalaže.
Transport u prometu
Član 47.
Transport grožđa u prometu prati otpremnica.
Proizvođač može da kupuje i prodaje vino i druge proizvode isključivo
od drugog proizvođača u rinfuznom stanju kao sirovinu za dalju doradu i- 19 –
proizvodnju uz prethodno obezbeđenje dokaza o ispitanom i utvrđenom
kvalitetu tog vina, odnosno drugog proizvoda.
Dokaz o ispitanom i utvrđenom kvalitetu vina, odnosno drugog
proizvoda koji se stavlja u promet u rinfuznom stanju dostavlja se kupcu
(proizvođaču) uz otpremnicu.
Uslovi transporta, skladištenja i prodaje
Član 48.
Grožđe, vino i drugi proizvodi moraju se transportovati, skladištiti
i prodavati, a grožđe, šira, kljuk, vino i drugi proizvodi transportovati van
prometa na način koji obezbeđuje očuvanje fizičkih, hemijskih,
mikrobioloških, senzornih i drugih karakteristika.
Ministar bliže propisuje uslove transporta, skladištenja i prometa
grožđa, vina i drugih proizvoda..
Rokovi za promet vina
Član 49.
Vino sa geografskim poreklom može se staviti u promet od datuma koji
je naveden u elaboratu za to vino sa geografskim poreklom.
Vino sa dodatnom tradicionalnom oznakom „mlado” vino može biti u
prometu najkasnije do 31. marta u godini koja sledi godini berbe grožđa.
Zabrane vezane za promet
Član 50.
Nije dozvoljen promet vina i drugih proizvoda:
1) u rinfuznom stanju na pijacama i ugostiteljskim objektima, kao ni
izlaganje istih;
2) čije je uslužno punjenje izvršio punilac koji nije upisan u Vinarski registar;
3) koji su sa kvarom, manom, ili sa greškom, odnosno koji nisu
odgovarajući za ljudsku upotrebu, osim za dalju preradu.
Uvoz grožđa, vina i drugih proizvoda
Član 51.
Grožđe, vino i drugi proizvodi koji se u Republiku Srbiju uvoze radi
prerade, dalje proizvodnje, odnosno prodaje, moraju po kvalitetu i
deklarisanju ispunjavati uslove propisane ovim zakonom i propisima
donetim na osnovu njega i moraju ih pratiti sertifikati ovlašćene
organizacije države izvoznice.
Vino koje se uvozi u rinfuznom stanju mora da se deklariše samo kao stono vino.
Ako se uvozi vino u rinfuznom stanju za neposrednu ljudsku upotrebu,
ono mora da se stavi u promet samo kao vino u originalnom pakovanju.
Uvezeno vino u originalnom pakovanju koje je u ponudi krajnjem
potrošaču, mora imati naziv uvoznika vina i navedene sve podatke iz- 20 –
deklaracije na srpskom jeziku, identične podacima na originalnoj
deklaraciji, osim oznaka za vina sa geografskim poreklom koje se ne prevode.
Uzorkovanje i uslovi pri uvozu
Član 52.
Poljoprivredni inspektor od svake pošiljke uvezenog grožđa, vina i
drugih proizvoda, uzima uzorak i daje na ispitivanje kvaliteta, a kod vina i
drugih proizvoda i na senzorno ocenjivanje.
Poljoprivredni inspektor utvrđuje identičnost kvaliteta i senzorne
ocene sa sertifikatom o poreklu i kvalitetu izdatim od strane ovlašćene
organizacije zemlje izvoznice, kao i ispunjenost uslova propisanog kvaliteta
u Republici Srbiji radi stavljanja grožđa, vina i drugih proizvoda u promet,
osim ako međunarodnim sporazumom nije drukčije određeno.
Ministar bliže propisuje način uzorkovanja i ispitivanja kvaliteta i
senzornog ocenjivanja, kao i uslove stavljanja u promet uvoznog grožđa, vina i
drugih proizvoda.
Uslovi pri izvozu
Član 53.
Grožđe, vino i drugi proizvodi namenjeni izvozu moraju ispunjavati
uslove propisane ovim zakonom.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, grožđe, vino i drugi proizvodi
namenjeni izvozu mogu se proizvoditi i izvoziti iako ne ispunjavaju sve
uslove propisane ovim zakonom, na osnovu zahteva uvoznika iz inostranstva i
uz saglasnost Ministarstva.
Svaku pošiljku grožđa, vina i drugih proizvoda pri izvozu prati
uverenje o kvalitetu.
Izuzetno od stava 3. ovog člana, bez uverenja o kvalitetu mogu se
izvesti količine grožđa, vina i drugih proizvoda koje su namenjene
jednokratnoj prezentaciji.
Troškovi postupka
Član 54.
Troškove upravnog postupka snosi podnosilac zahteva, i to za:
1) izdavanje rešenja o upisu u Vinogradarski registar;
2) izdavanje rešenja o brisanju iz Vinogradarskog registra;
3) izdavanje rešenja o upisu u Vinarski registar;
4) izdavanje rešenja o brisanju iz Vinarskog registra.
Sredstva iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva uplaćuje na
odgovarajući račun za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije.
Visina troškova utvrđuje se u skladu sa propisima o naknadi troškova
u upravnom postupku.
Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice plaćaju naknadu za:
1) utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje proizvodnje grožđa;- 21 –
2) utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje proizvodnje šire,
vina i drugih proizvoda;
3) pregled pošiljki prilikom uvoza, odnosno izvoza grožđa, vina,
odnosno drugih proizvoda.
Sredstva ostvarena od naknada iz stava 4. ovog člana prihod su budžeta Republike Srbije.
Visinu naknade iz stava 4. ovog člana utvrđuje Vlada.
VII. NADZOR
Inspekcijski nadzor
Član 55.
Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ovog zakona i propisa
donetih na osnovu ovog zakona, Ministarstvo vrši preko poljoprivrednog
inspektora.
Poslovi poljoprivrednog inspektora
Član 56.
Poslove poljoprivrednog inspektora, može da obavlja diplomirani
inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda; diplomirani inženjer
tehnologije, odseka prehrambeno inženjerstvo, smera mikrobiološki
procesi; dipromirani inženjer poljoprivrede, smera voćarstvo i
vinogradarstvo; diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih
proizvoda – master, grupe konzervisanja i vrenja, odnosno grupe upravljanje
bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane; diplomirani inženjer
tehnologije – master, biotehnološkog, odnosno prehrambeno tehnološkog
usmerenja; diplomirani inženjer poljoprivrede – master, odseka voćarstvo i
vinogradarstvo sa položenim stručnim državnim ispitom i najmanje tri
godine radnog iskustva.
Poslove poljoprivrednog inspektora mogu obavljati i lica sa visokim
obrazovanjem drugog obrazovnog profila stečenim do dana stupanja na snagu
ovog zakona, ako su do dana stupanja na snagu ovog zakona obavljali poslove
poljoprivrednog inspektora.
Nadzor nad vršenjem poverenih poslova
Član 57.
Nadzor nad radom stručne organizacije za Vinogradarski registar,
ovlašćene laboratorije i kontrolne organizacije u vršenju poverenih
poslova vrši Ministarstvo, u skladu sa propisima kojima se uređuje državna
uprava.
Legitimacija, znak i službeno odelo
Član 58.
U obavljanju poslova inspekcijskog nadzora poljoprivredni inspektor
mora imati službenu legitimaciju, znak kojim dokazuje svojstvo
poljoprivrednog inspektora i službeno odelo.- 22 –
Ministar bliže propisuje obrazac i sadržinu službene legitimacije,
izgled službenog odela i oblik znaka iz stava 1. ovog člana, kao i način
vođenja evidencije o izdatim legitimacijama.
Prava i dužnosti poljoprivrednog inspektora
Član 59.
U vršenju poslova inspekcijskog nadzora, poljoprivredni inspektor
ima pravo i dužnost da proverava:
1) da li se grožđe u vinogradu proizvodi od dozvoljenih i
preporučenih sorti vinove loze, broj čokota i prinos po čokotu, sadržaj šećera u grožđu;
2) ispunjenost uslova za proizvodnju grožđa;
3) da li je proizvođač grožđa svaku promenu podataka prijavio u
propisanom roku;
4) da li ovlašćena organizacija za vođenje Vinogradarskog registra
vrši poslove vezane za Vinogradarski registar u skladu sa odredbama ovog
zakona i propisima donetim na osnovu ovog zakona;
5) da li se proizvodnja grožđa vrši u skladu sa odredbama ovog zakona;
6) ispunjenost uslova za proizvodnju šire, vina i drugih proizvoda u
skladu sa ovim zakonom;
7) da li je proizvođač vina, šire i drugih proizvoda svaku promenu
podataka prijavio u propisanom roku;
8) da li se vinarijska evidencija vodi u skladu sa članom 20. stav 1. ovog zakona;
9) da li se vinarijska evidencija i prateća dokumentacija o
vinarijskoj evidenciji čuva u propisanom roku;
10) da li je svaki sud sa širom, kljukom, vinom i drugim proizvodima u
rinfuznom stanju namenjen za proizvodnju, odležavanje i skladištenje
(čuvanje) vina, odnosno drugih proizvoda obeležen u skladu sa članom 21. st. i 2. ovog zakona;
11) da li su šira, vino i drugi proizvodi stavljeni u promet, a imaju nedostatak;
12) da li se u proizvodnji šire, vina i drugih proizvoda koriste samo
dozvoljeni enološki postupci i enološka sredstva;
13) da li se širi ili kljuku namenjenom proizvodnji vina sa
geografskim poreklom dodaje šećer, rektifikovana šira i koncentrovana
rektifikovana šira;
14) da li se obogaćivanje kljuka ili šire vrši po odobrenju
Ministarstva i u prisustvu poljoprivrednog inspektora;
15) da li se vrši obogaćivanje kljuka ili šire namenjenih proizvodnji
vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i
kvalitetom;
16) kvalitet šire, vina i drugih proizvoda u skladu sa ovim zakonom;- 23 –
17) da li se mešanje grožđa, kljuka, šire, vina, odnosno drugih
proizvoda vrši u skladu sa ovim zakonom;
18) da li je proizvođač postupio po nalogu poljoprivrednog inspektora
ako šira, vino i drugi proizvodi ne odgovaraju zahtevima iz ovog zakona;
19) da li je proizvođač izvršio ispitivanje kvaliteta i senzornog
ocenjivanja vina i drugih proizvoda pre punjenja, deklarisanja i stavljanja u promet;
20) da li su kvalitet i senzorna ocena vina u prometu usaglašeni sa
pratećom dokumentacijom i sertifikatom države izvoznice;
21) da li ovlašćena organizacija ispunjava propisane uslove za
ispitivanje kvaliteta vina i drugih proizvoda u skladu sa ovim zakonom;
22) da li je senzorno ocenjivanje stonog vina, uvoznog vina u
originalnom pakovanju i drugih proizvoda izvršila ovlašćena laboratorija;
23) da li je senzorno ocenjivanje vina sa geografskim poreklom
izvršila komisija sastavljena od predstavnika ocenjivača vina sa Liste
ocenjivača vina u skladu sa ovim zakonom;
24) da li su vino i drugi proizvodi pakovani i deklarisani u skladu sa
ovim zakonom;
25) da li je izvršeno prepakivanje originalnog pakovanja vina i
naknadno deklarisanje, kao i korišćenje, odnosno stavljanje na pakovanje
deklaracije drugog proizvođača, kao i prodaja tako deklarisanog vina u skladu
sa ovim zakonom;
26) da li je svako pakovanje vina sa geografskim poreklom obeleženo
evidencionom markicom;
27) da li je proizvođač vina oštećene i neiskorišćene evidencione
markice vratio Ministarstvu;
28) da li je vino sa geografskim poreklom proizvedeno u skladu sa
ovim zakonom;
29) da li je vino sa geografskim poreklom označeno u skladu sa ovim zakonom;
30) da li kontrolna organizacija ispunjava uslove i obavlja poslove
vezane za geografsko poreklo i kontrolu proizvodnje grožđa namenjenog za
proizvodnju vina sa geografskim poreklom i ispitivanje kvaliteta i senzornu
ocenu vina u skladu sa ovim zakonom;
31) da li proizvođač vina sa geografskim poreklom ima rešenje
Ministarstva o priznavanju oznake geografskog porekla za to vino;
32) da li je proizvođač vina i uvoznik postupio u skladu sa odredbama
člana 44. ovog zakona;
33) da li je vino u prometu, odnosno koje se nudi krajnjem potrošaču u
originalnom pakovanju propisanog kvaliteta;
34) da li je originalno pakovanje vina punjeno u propisanu ambalažu i
deklarisano na propisan način;
35) da li transport grožđa u prometu prate otpremnice;
36) da li proizvođač vina kupuje i prodaje vino i druge proizvode
isključivo od drugog proizvođača u rinfuznom stanju radi dalje prerade;- 24 –
37) da li vino koje je u prometu u rinfuznom stanju ima dokaz o
ispitanom i utvrđenom kvalitetu uz otpremnicu;
38) da li se grožđe, vino i drugi proizvodi transportuju, skladište i
prodaju na način koji obezbeđuje očuvanje fizičkih, hemijskih,
mikrobioloških, senzornih i drugih karakteristika;
39) da li je vino sa geografskim poreklom stavljeno u promet u skladu
sa datumom koji je naveden u elaboratu za to vino;
40) da li je vino sa dodatnom tradicionalnom oznakom „mlado” vino u
prometu posle 31. marta u godini koja sledi, godini berbe grožđa;
41) da li je promet vina i drugih proizvoda suprotan odredbama člana ovog zakona;
42) da li grožđe, vino i drugi proizvodi koji se uvoze radi prerade,
dalje proizvodnje, odnosno prodaje po kvalitetu i deklarisanju ispunjavaju
uslove propisane ovim zakonom i da li ih prati sertifikat ovlašćene
organizacije države izvoznice;
43) da li je vino koje se uvozi u rinfuznom stanju deklarisano kao stono vino;
44) da li je uvezeno vino u rinfuznom stanju stavljeno u promet za
neposrednu ljudsku upotrebu samo kao vino u originalnom pakovanju;
45) da li je uvezeno vino deklarisano u prometu u skladu sa članom 51.
stav 4. ovog zakona;
46) da li grožđe, vino i drugi proizvodi koji se uvoze ispunjavaju
uslove propisane ovim zakonom;
47) da li grožđe, vino i drugi proizvodi namenjeni izvozu koji ne
ispunjavaju sve propisane uslove u skladu sa ovim zakonom, se izvoze uz
saglasnost Ministarstva;
48) da li svaku pošiljku grožđa, vina i drugih proizvoda pri izvozu
prati uverenje o kvalitetu;
49) izvršavanje mera po ovom zakonu.
U vršenju poslova poljoprivredni inspektor može da uzima uzorke
grožđa, vina i drugih proizvoda bez naknade radi ispitivanja i utvrđivanja
kvaliteta.
Ovlašćenje poljoprivrednog inspektora
Član 60.
U vršenju poslova iz člana 59. stav 1. ovog zakona poljoprivredni
inspektor može da:
1) zabrani proizvodnju grožđa ako za to nisu ispunjeni propisani
uslovi, odnosno ako se proizvodnja obavlja bez dokaza o ispunjenosti
propisanih uslova;
2) zabrani proizvodnju vina i drugih proizvoda ako za to nisu
ispunjeni propisani uslovi, odnosno ako se proizvodnja obavlja bez dokaza o
ispunjenosti propisanih uslova;
3) naloži otklanjanje nepravilnosti u primeni propisa o vinu i
drugim proizvodima u proizvodnji i prometu i odredi rok u kome se to mora učiniti;- 25 –
4) zabrani promet vina i drugih proizvoda čiji kvalitet, ambalaža i
način označavanja i deklarisanja nije u skladu sa odredbama ovog zakona;
5) zabrani stavljanje u promet vina i drugih proizvoda u rinfuznom
stanju ako promet ne vrši proizvođač vina;
6) oduzme i uništi vino, odnosno druge proizvode koji se stavljaju u
promet u rinfuznom stanju na pijacama i ugostiteljskim objektima;
7) zabrani proizvodnju vina i drugih proizvoda ako u proizvodnji
zatekne nedozvoljena enološka sredstva, oduzme nedozvoljena sredstva i
vino u čijoj proizvodnji su korišćena ta sredstva, odnosno oduzme vino koje je
proizvedeno na nedozvoljeni enološki postupak;
8) privremeno zabrani da se vino i drugi proizvodi stave u promet
čiji kvalitet i senzorno ocenjivanje nije izvršeno pre stavljanja u promet;
9) zabrani stavljanje u promet vina sa oznakom geografskog porekla
za koje nije izdato odobrenje za stavljanje u promet;
10) privremeno oduzme vino koje je stavljeno u promet suprotno
odredbama ovog zakona, ako prodavac nije proizveo ovaj proizvod, kao i
oduzme prevozno sredstvo, odnosno sudove u kojima se prevozi, odnosno čuva vino;
11) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i prijavu za
privredni prestup zbog kršenja odredbi ovog zakona i propisa donetih na osnovu njega;
12) naredi druge mere i preduzme druge radnje u skladu sa ovim zakonom.
Mere iz stava 1. tač. 1) – 10) i tačka 12) ovog člana nalažu se rešenjem
poljoprivrednog inspektora.
Poljoprivredni inspektor može oduzeta nedozvoljena sredstva da
uništi na ekološki bezbedan način, odnosno da proda putem javnog
oglašavanja proizvođaču koji sme ista da koristi u svojoj proizvodnji.
U slučaju privremenog oduzimanja vina, prevoznog sredstva i sudova
poljoprivredni inspektor donosi rešenje o oduzimanju u roku od tri dana od
dana njihovog oduzimanja.
Nadležnost za rešavanje žalbi
Član 61.
Na rešenje poljoprivrednog inspektora može se izjaviti žalba
ministru u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.
Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.
Troškovi prilikom oduzimanja, čuvanja i uništavanja vina
i drugih proizvoda
Član 62.
Troškovi koji nastaju prilikom oduzimanja, čuvanja i uništavanja vina,
drutih proizvoda, prevoznog sredstva i sudova padaju na teret lica od kojih su
vino, drugi proizvodi, prevozno sredstvo i sudovi oduzeti.
Oduzeto vino i drugi proizvodi mogu putem javnog oglašavanja da se
prodaju zainteresovanom proizvođaču upisanom u Vinarski registar.- 26 –
Troškovi ispitivanja i utvrđivanja kvaliteta uzoraka
Član 63.
Poljoprivredni inspektor dužan je da o rezultatu analize obavesti
vlasnika proizvoda od koga je uzet uzorak, a kad je analiziran uzorak iz
originalnih pakovanja, obavesti proizvođača analiziranog proizvoda.
Super analiza proizvoda može se zahtevati u roku od sedam dana od
dana obaveštavanja o rezultatu analize.
Stranka snosi troškove ispitivanja i utvrđivanja kvaliteta proizvoda
čije ispitivanje traži.
Troškove ispitivanja i utvrđivanja kvaliteta inspekcijskih uzoraka
grožđa, vina i drugih proizvoda snosi proizvođač, odnosno pravno lice,
fizičko lice i preduzetnik od koga je uzet uzorak, ako grožđe, vino i drugi
proizvodi ne odgovaraju propisanom, odnosno deklarisanom kvalitetu,
odnosno Ministarstvo, ako grožđe, vino i drugi proizvodi odgovaraju
propisanom, odnosno deklarisanom kvalitetu.
VIII. KAZNENE ODREDBE
Privredni prestup
Član 64.
Novčanom kaznom od 300.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za
privredni prestup privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:
1) za proizvodnju vina koristi grožđe direktno rodnih hibrida i
grožđe iz matičnih zasada (član 3. stav 1);
2) u proizvodnim pogonima i skladišnim prostorima u kojima se
proizvodi vino i drugi proizvodi drži, odnosno upotrebljava šećer, rakiju,
etanol i druga sredstva i materije, kojima se može povećati količina i
menjati propisani prirodni sastojci šire i vina (član 3. stav 2);
3) obavlja proizvodnju grožđa, a nije upisan u Vinogradarski registar
(član 11. stav 1);
4) obavlja proizvodnju šire, vina i drugih proizvoda, a nije upisan u
Vinarski registar (član 17. stav 1);
5) se bavi proizvodnjom vina, a nema odvojene prostorije za
proizvodnju vina koje nisu međusobno povezane sa prostorijama za proizvodnju
destilata, odnosno ako nema odvojene prostorije za skladištenje enoloških
sredstava i repromaterijala (član 17. stav 4);
6) se bavi proizvodnjom vina, a nema odvojene sudove za skladištenje
(čuvanje) stonog vina koje nije poreklom od grožđa iz Republike Srbije od
sudova za skladištenje (čuvanje) vina proizvedenog od grožđa iz Republike
Srbije (član 17. stav 5);
7) koristi propisane enološke postupke i propisana enološka
sredstva kojima se ne mogu sačuvati i razvijati prirodne karakteristike vina
(član 22. stav 1);
8) dodaje šećer, rektifikovanu širu i koncentrovanu rektifikovanu
širu, širi ili kljuku namenjenom proizvodnji vina sa geografskim poreklom
(član 23. stav 1);- 27 –
9) vrši obogaćivanje kljuka ili šire bez odobrenja Ministarstva
(član 23. stav 3);
10) vrši obogaćivanje kljuka ili šire namenjenih proizvodnji
vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i
kvalitetom (član 23. stav 5);
11) vrši mešanje vina proizvedenog na teritoriji Republike Srbije
sa uvezenim vinom (član 25. stav 2);
12) ne postupi po nalogu poljoprivrednog inspektora (član 26. stav 1);
13) pre punjenja, deklarisanja i stavljanja u promet vina i drugih
proizvoda nije obavio njihovo ispitivanje kvaliteta i senzorno ocenjivanje
(član 27. stav 1);
14) stavi vino i druge proizvode u promet, a ne postoji usaglašenost i
istovetnost kvaliteta sa pratećom dokumentacijom ili sertifikatom države
izvoznice i ostalim uslovima propisanim ovim zakonom (član 27. stav 4);
15) vrši prepakivanje originalnog pakovanja vina i naknadno
deklarisanje, kao i korišćenje, odnosno stavljanje na pakovanje deklaracije
drugog proizvođača, kao i prodaju tako deklarisanog vina (član 30. stav 4);
16) proizvodi vino sa geografskim poreklom bez prethodno
pribavljenog rešenja Ministarstva o priznavanju oznake geografskog porekla
za to vino (član 39. stav 1);
17) postupi suprotno odredbama člana 44. ovog zakona;
18) stavlja vino u promet, odnosno nudi krajnjem potrošaču, a nije u
originalnom pakovanju i propisanog kvaliteta, u propisanoj ambalaži i
deklarisano na propisan način (član 46. stav 1);
19) kupuje i prodaje vino i druge proizvode isključivo od drugog
proizvođača u rinfuznom stanju kao sirovinu za dalju doradu i proizvodnju, a
nema obezbeđen dokaz o ispitanom i utvrđenom kvalitetu tog vina, odnosno
drugog proizvoda (član 47. stav 2);
20) postupi suprotno odredbama člana 50. ovog zakona;
21) pri uvozu grožđa, vina i drugih proizvoda u Republiku Srbiju
postupi suprotno odredbama člana 51. ovog zakona.
Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom
kaznom od 50.000 do 200.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu
ili drugom pravnom licu.
Za radnje iz stava 1. ovog člana pored novčane kazne može se izreći i
zaštitna mera zabrane obavljanja određenih delatnosti za pravno lice i
odgovornom licu da vrši određene dužnosti u trajanju od jedne godine do pet
godina.
Prekršaj privrednog društva
Član 65.
Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj
privredno društvo ili drugo pravno lice, ako:
1) grožđe proizvodi od sorti vinove loze koje nisu dozvoljene (član stav 2);- 28 –
2) u proizvodnji grožđa ne postupi u skladu sa odredbom člana 10.
stav 3. ovog zakona;
3) u proizvodnji grožđa ne postupa na način da sačuva sve prirodne
karakteristike grožđa (član 10. stav 5);
4) ne prijavi promenu podataka Ministarstvu u roku od 15 dana od
dana nastale promene (član 12. stav 6);
5) ne prijavi svaku promenu podataka Ministarstvu u roku od 15 dana
od dana nastale promene (član 18. stav 4);
6) ne vodi vinarijsku evidenciju i ne čuva je na propisan način (član 20);
7) ne obeleži svaki sud sa širom, kljukom, vinom i drugim
proizvodima u rinfuznom stanju namenjen za proizvodnju, odležavanje i
skladištenje (čuvanje) vina, odnosno drugih proizvoda, kao i sud sa širom,
vinom i drugim proizvodima sa nedostatkom (član 21. st. 1 i 2);
8) stavi vino i drugi proizvod u promet, ako nije otklonio nedostatke
(član 21. stav 3);
9) vrši obogaćivanje kljuka ili šire bez prisustva poljoprivrednog
inspektora (član 23. stav 4);
10) vrši mešanje grožđa, kljuka, šire, vina, odnosno drugih proizvoda
suprotno odredbi člana 25. stav 1. ovog zakona;
11) vino i druge proizvode pakuje i deklariše suprotno propisima
kojima se uređuje njihov kvalitet (član 30. stav 1);
12) vino sa geografskim poreklom ne obeleži evidencionom markicom
(član 31. stav 1);
13) ne vrati oštećene i neiskorišćene evidencione markice
Ministarstvu (član 32. stav 2);
14) stono vino koje je proizvedeno od sopstvenog grožđa nudi krajnjem
potrošaču u rinfuzi van sopstvene vinarije gde je proizvedeno dato vino
(član 46. stav 2);
15) transport grožđa u prometu ne prati otpremnica (član 47. stav 1);
16) grožđe, vino i druge proizvode transportuje, skladišti i prodaje
suprotno odredbi člana 48. ovog zakona;
17) vino sa geografskim poreklom, odnosno vino sa dodatnom
tradicionalnom oznakom „mlado” vino stavi u promet suprotno odredbama
člana 49. ovog zakona;
18) pri izvozu grožđa, vina i drugih proizvoda postupi suprotno
odredbama člana 53. ovog zakona.
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od
10.000 do 50.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom
pravnom licu.
Prekršaji za preduzetnika
Član 66.
Novčanom kaznom od 150.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:- 29 –
1) za proizvodnju vina koristi grožđe direktno rodnih hibrida i
grožđe iz matičnih zasada (član 3. stav 1);
2) u proizvodnim pogonima i skladišnim prostorima u kojima se
proizvodi vino i drugi proizvodi drži, odnosno upotrebljava šećer, rakiju,
etanol i druga sredstva i materije, kojima se može povećati količina i
menjati propisani prirodni sastojci šire i vina (član 3. stav 2);
3) obavlja proizvodnju grožđa, a nije upisan u Vinogradarski registar
(član 11. stav 1);
4) obavlja proizvodnju šire, vina i drugih proizvoda, a nije upisan u
Vinarski registar (član 17. stav 1);
5) se bavi proizvodnjom vina, a nema odvojene prostorije za
proizvodnju vina koje nisu međusobno povezane sa prostorijama za proizvodnju
destilata, odnosno ako nema odvojene prostorije za skladištenje enoloških
sredstava i repromaterijala (član 17. stav 4);
6) se bavi proizvodnjom vina, a nema odvojene sudove za skladištenje
(čuvanje) stonog vina koje nije poreklom od grožđa iz Republike Srbije od
sudova za skladištenje (čuvanje) vina proizvedenog od grožđa iz Republike
Srbije (član 17. stav 5);
7) koristi propisane enološke postupke i propisana enološka
sredstva kojima se ne mogu sačuvati i razvijati prirodne karakteristike vina
(član 22. stav 1);
8) dodaje šećer, rektifikovanu širu i koncentrovanu rektifikovanu
širu, širi ili kljuku namenjenom proizvodnji vina sa geografskim poreklom (član 23. stav 1);
9) vrši obogaćivanje kljuka ili šire bez odobrenja Ministarstva (član 23. stav 3);
10) vrši obogaćivanje kljuka ili šire namenjenih proizvodnji
vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i
kvalitetom (član 23. stav 5);
11) vrši mešanje vina proizvedenog na teritoriji Republike Srbije
sa uvezenim vinom (član 25. stav 2);
12) ne postupi po nalogu poljoprivrednog inspektora (član 26. stav 1);
13) pre punjenja, deklarisanja i stavljanja u promet vina i drugih
proizvoda nije obavio njihovo ispitivanje kvaliteta i senzorno ocenjivanje
(član 27. stav 1);
14) stavi vino i druge proizvode u promet, a ne postoji usaglašenost i
istovetnost kvaliteta sa pratećom dokumentacijom ili sertifikatom države
izvoznice i ostalim uslovima propisanim ovim zakonom (član 27. stav 4);
15) vrši prepakivanje originalnog pakovanja vina i naknadno
deklarisanje, kao i korišćenje, odnosno stavljanje na pakovanje deklaracije
drugog proizvođača, kao i prodaju tako deklarisanog vina (član 30. stav 4);
16) proizvodi vino sa geografskim poreklom bez prethodno
pribavljenog rešenja Ministarstva o priznavanju oznake geografskog porekla
za to vino (član 39. stav 1);
17) postupi suprotno odredbama člana 44. ovog zakona;- 30 –
18) stavlja vino u promet, odnosno nudi krajnjem potrošaču, a nije u
originalnom pakovanju i propisanog kvaliteta, u propisanoj ambalaži i
deklarisano na propisan način (član 46. stav 1);
19) kupuje i prodaje vino i druge proizvode isključivo od drugog
proizvođača u rinfuznom stanju kao sirovinu za dalju doradu i proizvodnju, a
nema obezbeđen dokaz o ispitanom i utvrđenom kvalitetu tog vina, odnosno
drugog proizvoda (član 47. stav 2);
20) postupi suprotno odredbama člana 50. ovog zakona;
21) pri uvozu grožđa, vina i drugih proizvoda u Republiku Srbiju
postupi suprotno odredbama člana 51. ovog zakona.
Član 67.
Novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:
1) grožđe proizvodi od sorti vinove loze koje nisu dozvoljene (član stav 2);
2) u proizvodnji grožđa ne postupi u skladu sa odredbom člana 10. stav 3. ovog zakona;
3) u proizvodnji grožđa ne postupa na način da sačuva sve prirodne
karakteristike grožđa (član 10. stav 5);
4) ne prijavi promenu podataka Ministarstvu u roku od 15 dana od
dana nastale promene (član 12. stav 6);
5) ne prijavi svaku promenu podataka Ministarstvu u roku od 15 dana
od dana nastale promene (član 18. stav 4);
6) ne vodi vinarijsku evidenciju i ne čuva je na propisan način (član 20);
7) ne obeleži svaki sud sa širom, vinom i drugim proizvodima u
rinfuznom stanju namenjen za proizvodnju, skladištenje (čuvanje) i
odležavanje vina, kao i sud sa širom, vinom i drugim proizvodima sa
nedostatkom (član 21. st. 1. i 2);
8) stavi širu, vino i drugi proizvod u promet, ako nije otklonio
nedostatke (član 21. stav 3);
9) vrši obogaćivanje kljuka ili šire bez prisustva poljoprivrednog
inspektora (član 23. stav 4);
10) vrši mešanje grožđa, kljuka, šire, vina, odnosno drugih proizvoda
suprotno odredbi člana 25. stav 1. ovog zakona;
11) vino i druge proizvode pakuje i deklariše suprotno propisima
kojima se uređuje njihov kvalitet (član 30. stav 1);
12) vino sa geografskim poreklom ne obeleži evidencionom markicom (član 31. stav 1);
13) ne vrati oštećene i neiskorišćene evidencione markice
Ministarstvu (član 32. stav 2);
14) stono vino koje je proizvedeno od sopstvenog grožđa nudi krajnjem
potrošaču u rinfuzi van sopstvene vinarije gde je proizvedeno dato vino (član 46. stav 2);
15) transport grožđa u prometu ne prati otpremnica (član 47. stav 1);- 31 –
16) grožđe, vino i druge proizvode transportuje, skladišti i prodaje
suprotno odredbi člana 48. ovog zakona;
17) vino sa geografskim poreklom, odnosno vino sa dodatnom
tradicionalnom oznakom „mlado” vino stavi u promet suprotno odredbama
člana 49. ovog zakona;
18) pri izvozu grožđa, vina i drugih proizvoda postupi suprotno
odredbama člana 53. ovog zakona.
Prekršaji za fizičko lice
Član 68.
Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:
1) se bavi proizvodnjom i preradom grožđa, šire, vina i drugih
proizvoda od grožđa, šire i vina koje nije za sopstvene potrebe (član 4. stav 1);
2) grožđe proizvodi od sorti vinove loze koje nisu dozvoljene (član stav 2);
3) u proizvodnji grožđa ne postupi u skladu sa odredbom člana 10. stav 3. ovog zakona;
4) u proizvodnji grožđa ne postupa na način da sačuva sve prirodne
karakteristike grožđa (član 10. stav 5);
5) se bavi proizvodnjom grožđa namenjeno prometu, a nije upisano u
Vinogradarski registar (član 11. stav 3);
6) ne prijavi promenu podataka Ministarstvu u roku od 15 dana od
dana nastale promene (član 12. stav 6);
7) transport grožđa u prometu ne prati otpremnica (član 47. stav 1);
8) grožđe transportuje, skladišti i prodaje suprotno odredbi članaovog zakona.
- PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Rok za usklađivanje pravnog, odnosno fizičkog lica i preduzetnika
Član 69.
Pravno lice i preduzetnik koji se bavi proizvodnjom grožđa, šire,
vina i drugih proizvoda, odnosno fizičko lice koje se bavi proizvodnjom
grožđa dužno je da svoje poslovanje uskladi sa odredbama ovog zakona u roku
od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Proizvođači koji do dana stupanja na snagu ovog zakona proizvode vino
sa geografskim poreklom u okviru drugog vinogradarskog područja u odnosu na
vinogradarsko područje gde se proizvodi grožđe namenjeno proizvodnji tog
vina, mogu takva vina da označavaju sa priznatom oznakom geografskog porekla
tog vinogradarskog područja do 2020. godine.- 32 –
Član 70.
Proizvođači koji su stekli status ovlašćenog korisnika imena porekla,
odnosno geografske oznake u skladu sa Zakonom o oznakama geografskog
porekla („Službeni list SCG”, broj 20/06) zadržavaju ovaj status do isteka
njegovog trajanja koje je upisano u Registar ovlašćenih korisnika imena
porekla, odnosno Registar ovlašćenih korisnika geografskih oznaka.
Odredbe ovog zakona primenjivaće se i na prijave imena porekla,
odnosno geografske oznake za vina sa geografskim poreklom, podnete do dana
stupanja na snagu ovog zakona, a po kojima upravni postupak nije okončan.
Primena podzakonskih akata
Član 71.
Do donošenja podzakonskih akata na osnovu ovlašćenja iz ovog zakona primenjivaće se:
1) Pravilnik o rejonizaciji vinogradarstva („Službeni glasnik SRS”, broj 54/90);
2) Pravilnik o zaštiti geografskog porekla vina i rakije („Službeni
glasnik SRS”, br. 23/80 i 30/80-ispravka) i
3) Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za vino („Službeni list
SRJ”, br. 54/99, 39/02 i „Službeni list SCG”, broj 56/03).
Prestanak važenja ranijih zakona
Član 72.
Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe odredbe Zakona o
vinu i rakiji („Službeni glasnik RS”, br. 70/94, 13/02-SUS i 101/05-dr.zakon)
kojima se uređuje vino.
Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da se primenjuju odredbe
Zakona o oznakama geografskog porekla („Službeni list SCG”, broj 20/06) koje
se odnose na uređivanje označavanja vina sa geografskim poreklom, osim
odredaba kojima se uređuje međunarodna registracija oznaka geografskog
porekla vina.
Stupanje na snagu
Član 73.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u
„Službenom glasniku Republike Srbije”.