Winke: Somelijerke sa galerije Barrique Gastro Puba
Degustacija, priča i druženje.
Prošlog četvrtka, 27.10.2016. je održano prvo i promotivno, tematsko druženje „Wine, Food and Jazz“ u organizaciji Barrique Gastro Puba. Somelijerke Slađa i Kata (Winke), su kao domaćice večeri dočekale svoje goste i vodile zanimljive priče o grožđu, vinima i hrani.
Winke u vinskoj avanturi
Vino je ljubav, vino povezuje i prožima naša gastronomska interesovanja, vino je i za početak druženja, vino prija i tokom diskusije, ali se i najbolja čaša ostavlja za kraj večeri. U našim pričama istražujemo nove ukuse, nove kombinacije hrane i novih berbi omiljene vinske sorte.
Ćaskanja o vinu – to je ono što je nas dve zanimalo pre nego što smo se upustile u zvaničnu edukaciju, odnosno somelijerski kurs. Želele smo da na popularan i prihvatljiv način saznamo više o vinu, da naučimo pravila o tome uz koje jelo je najbolje kombinovati neko određeno vino, zbog čega je neka berba bolja od druge, da li novi vinski regioni mogu da pariraju tradicionalnim, i šta nam se od svega toga najviše dopada. Odgovore na ova pitanja smo mogle da dobijemo uglavnom lutanjem po internetu ili pohađanjem somelijerskog kursa, za koji smo se na kraju i odlučile. Kurs je bio koristan, dobile smo osnove i smernice za dalje istraživanje kulture vina. Naša osnovna želja je da kulturu vina širimo dalje.
Sa gostima želimo da podelimo lepo raspoloženje, zanimljivosti i novosti iz sveta vina. To bi bili razni kurioziteti o pravljenju vina, odgovori na pitanja kao što su: da li ste znali šta je barik bure, kako se pravi oranž vino, šta mislite, koliko je jagoda potrebno da se doda grožđu da bi se u vinu osetila aroma sveže jagode? Da li znate kada se bere grožđe za penušava i šampanj vina, i zbog čega? A, kako ćete najlakše (i zatvorenih očiju) otvoriti bocu penušavog vina? Gde da u pola noći kupite dobro vino? Kako ćete somelijeru ili konobaru objasniti kakvo vam se vino pije ako niste poznavalac i stručnjak, i kako ćete sa vinske karte odabrati vino koje će vam se dopasti, kao i koliko treba izdvojiti za koje vino?
Ideja našeg druženja uz vino je da, onima koji odluče da svoje slobodno vreme provedu sa nama, pružimo osećaj zadovoljstva uz dobar zalogaj, čašu vina i priču o vinima, da prenesemo naš zajednički doživljaj istraživanja i uživanja u vinu. Svako druženje je nova degustacija, po našem ukusu odabranih vina, starih i novih berbi, uparenih sa savršenim zalogajem. Mi želimo da pomognemo svojim gostima da otkriju tajne i cake koje se odnose na čuvanje i servis vina. Da čitaju i tumače etikete. Da postanu veštiji u odabiru vina prema svom ukusu i džepu i na taj način se približe osnovnom cilju, a to je da nauče kako da od vina za sebe izvuku maksimum zadovoljstva.
Jer, uživanje u vinu nam je zajednički cilj.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”52″ sortorder=”824,812,813,814,815,816,817,818,819,820,822,821,823,827,825,826,828,829,830,832,831,833,834,835″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Prikaži fotoslide” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Pingback: Korak po korak, u vinski svet... | PEDJA.ONLINE