fbpx

Vuk i vino

© Intervju sa Vukom Štefanovićem

Sommelier,  direktor obuke za sommeliera u Udruženju Sommeliera Vojvodine, saradnik Magazina Vino&Fino.

Vinske Ture: Kada ste prvi put probali vino?
Vuk Štefanović: Kada sam prvi put probao vino? Verovatno kao i svi, jako mali dok niko ne gleda! Ali kada sam prvi put uživao u časi vina, toga se sećam. Bilo je to jedno letnje veče na tvrđavi, a ja sam se uz čašu vina udubio gledajući u sat i rešio se, uz tu čašu, na jednu od većih prekretnica u svome životu.

VT: Žene vole vino više od muškaraca, ili nema pravila?
: Pitanje na koje se nema odgovor. I žene i muškarci podjednako uživaju u vinu. Ali ako je u pitanju opredeljenje za sommelierskim pozivom, tu mi se čini da muškarci imaju više hrabrosti.

VT: Vaše mišljenje o trenutnom stanju vinogradarstva i vinastva u Srbiji?
VŠ: Što se tiče našeg stanja u vinogradarstvu i vinarstvu, dobro je. Dobro je, ali može i mora bolje! I vidim da se iskreno radi na tome, vinari se udružuju, saradnja se širi, znanja se dele. Tako da mislim da je svetla budućnost pred nama.

VT: Kojoj vinskoj filozofiji se priklanjate?
VŠ: Nema favorita sto se tiče vinske filozofije. Mislim da svaka ima svoje prednosti i mane i sve je, za mene, pitanje trenutka i raspoloženje i na osnovu toga biram vino.

VT: U kojim vinima volite da uživate?
VŠ: Mislim da je nezahvalno izdvajati nekoga. Ali realna slika je da niste imali početnu trojku, Aleksandrović, Kovačević i Radovanović, koji su svojim radom i kvalitetom pokazali da Srbija može da pravi vino, danas sigurno ne bi ste imali Vinariju Jeremić, Janko, Matalja, Temet, Pusulu, Aleksić, Ivanović i mnoge druge. Tako da svi oni čine Vinsku Srbiju posebnom. Bilo to da li je u časi Kardaš, Aurelijus, Kremen, Stari Zavet, sve je to jedan veliki Trijumf srpskog vinarstva. Ali što se tiče mog ličnog ukusa, najviše uživam u Pinot Noiru i Rieslingu. To su dve sorte koje prosto imaju sve što ja očekujem u vinu, i često kada eksperimentišem sa njima, ostanem iznenađen novim saznanjima.

VT: SERSA i obuka za sommeliera.
VŠ: Udruženje SERSA je osnovano 2003.g. i činila ga je mala družina, ali sa velikim entuzijazmom i ljubavi prema vinu i poslu Sommeliera. Osnovni cilj SERSA je obrazovanje i širenje vinske kulture, kako ljudima koji žele ovim poslom da se profesionalno bave, tako i svim drugim uživaocima i ljubiteljima vina. SERSA programi nudi više nivoa obuke i pored obrazovnog sadržaja nudimo i puno zabave uz uvek prisutno VINO! Program Škole za somelijere koju organizuje Udruženje Sommeliera Vojvodine na teritoriji pokrajine Vojvodine, nudi znanja i veštine neophodne profesionalcima u poslu sa vinom, pre svega ugostiteljima, ali i trgovcima, publicistima, vinarima i ljubiteljima vina.

VT: Koliko su naši somelijeri cenjeni u vinskom svetu kao ocenjivači i stručnjaci?
VŠ: Naši sommelieri su cenjeni i često pozivani na svetske vinske manifestacije kao ucesnici u zirijima i konsultanti. Tu pre svega prednjace Igor Luković i Đurđa Katić, takođe i Tomislav Ivanović.

VT: Kolika je stvarna moć somelijera?
VŠ: Stvarna moć sommeliera je u njegovom znanju! I koliko je sposoban da to znanje prenese. Takođe je jako bitno da ima i šarma, da kada priča ljudi jednostavno ne mogu da prestanu da ga slušaju. Tako da njegova moć može biti velika. Ali samo ako nema sujete i ako je svetan sebe i svoga znanja.

VT: Koliko je uzajamno bliska saradnja između vinarija i somelijera?
VŠ: Što se tiče saradnje između sommeliera i vinara, svakim danom je sve veća i bolja. Obe strane su svesne da su potrebne jedna drugoj. Jer pre svega imaju isti cilj, a to je promovisanje Srbije kao zemlje sa kvalitetnim vinima i odličnom hranom. Bez vinara nema sommeliera i bez sommeliera nema vinara.

Sve dodatne informacije o Udruženju Sommeliera Vojvodine pročitajte OVDE.


Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
Blog
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title