fbpx

Vinski se priča u Kragujevcu

Vinski se priča u Kragujevcu… Kako to bre misliš? Lepo, obrati malo pažnju na ovaj tekst. Samo će ti se kaz’ti!

Treći Salon vina održan je prethodni vikend, tačnije u subotu 08. aprila ove 2017. godine. Ovaj Salon je premašio i prošlogodišnji, po mnogim stvarima. Na spisku se našlo 58 vinarija iz Srbije i regiona, a posetilaca mnogo više nego prošle godine. Razlog? Pa čuli su da se vinski priča u Kragujevcu.

I ove godine organizacija je bila pod vođstvom Vinskog viteškog reda Šumadije. Pod dirigentskom palicom Zorana Dragoljevića Žorža, kancelara Vinskog viteškog reda, organizovane su pored brojnih tipskih degustacija, ciljanog uparivanja vina i hrane i atraktivnih masterklasova, i stručna predavanja. Premijerno, Salon vina u Kragujevcu imao je i međunarodnu izložbu karikatura na temu vina – VIVA VINO.Posetioci su imali priliku da degustiraju i probaju više od 300 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i regiona. Broj radionica na Salonu je porastao u odnosu na prošlogodišnji i bilo je veliko interesovanje za većinu radionica, a mi smo izdvojili one sa temama “Srpske Tamjanike” i “Prokupac – kralj domaćih sorti“.

Pisaćemo malo i o radionicama, ali moramo da izdvojimo neke stvari koje su na nas ostavile utisak.
Ovom Salonu je prisustvovala i vinska ekipa iz Bugarske, ona ista ekipa koja organizuje BIWC koji se dešava u Sofiji (ove godine po šesti put, početkom juna). Nekolicina naših vinarija je bilo na ocenjivanju na prošlogodišnjem BIWC, te se nadamo da će se trend i ove godine nastaviti. Dosta nagrađivanih vina iz Srbije dovele su mnoge goste vinoljupce na ovoj Salon, u potrazi za istim. Naravno, za većinu ljubitelja vina ovaj Salon je nezaobilazan, kao i za sve koje put navede u Kragujevac, početkom aprila. Među tim ljubiteljima su i Matthew i Charine, koji predstavljaju Exotic Wine Travel – platformu koja promoviše vinsku kulturu, vinski turizam i manje poznata jedinstvena vina sveta. Njih dvoje su bili prisutni i prošle godine, istražujući srpsku vinsku scenu. Još jedan znak da srpska vina polako zauzimaju svoja mesta na svetskoj vinskoj mapi.

Ono što bi izdvojili kao jedinu negativnu stranu jeste, tj. jesu pijani posetioci. Iliti posetioci koji su došli sa namerom “samo” da se napiju. Takvi posetioci se “primete” na kilometar, jer svojim “interesovanjem” za vina privlače pažnju drugih pa i samih vinara. Nije bitno da li je belo, crveno (crno) ili roze vino. Samo da je vino. Pardon, samo da je alkohol. Kikot, glasan razgovor i neprimereni komentari na račun izgleda štanda, osobe koja predstavlja vinariju pa i samog vina kojeg “degustiraju”.

Ako ste se pronašli u ovom gore tekstu, žao mi je. Nije ovakav događaj za vas. Imate trafiku/prodavnicu u blizini pa stanite i “uživajte” kao i ostali koji su tu, uz pivo i cigaru.

A sad, malo o radionicama. Izdvojili smo dve gore pomenute.

Radionica sa degustacijom “Srpske Tamjanike”

Ovu radionicu su vodili Dejan Živkoski i Nemanja Papić. Na njoj je predstavljena sorta Tamjanika i proizvođači vina od istoimene sorte. Vina koje smo imali prilike da probamo su vina vinarija Rajković, Ivanović, Minić, Budimir, Spasić i Milosavljević (Vila Vina). Mi bi smo izdvojili samo dve iz ove grupe, tj. vinarije Ivanović i Spasić sa svojim Tamjanikama, po našem ukusu.

Na početku radionice uručene su povelje Vinskog viteškog reda Šumadije i to Dejanu Živkoskom i Adamu Kočanu, za rad na unapređenju vinske kulture i zalaganju u širenju vinske svesti. Oni su postali počasni vinski vitezovi ovog reda.

Priču o Tamjanici nam je dočarao mlađani Nemanja Papić, koji nas je uveo i u degustaciju. Dodatnu notu ovoj priči su dodali i vinari koji su prisustvovali radionici i koji su objasnili šta je za njih Tamjanika i na koji način planiraju njenu staru/novu budućnost.

Radionica sa degustacijom “Prokupac – kralj domaćih sorti”

Glavnogovorinici ove radionice su bili Igor Luković i Tomislav Ivanović. Sorta Prokupac je bila predstavljena kroz obimnu priču i infografiku od strane Igora i Tomislava, a vinarije koje uzgajaju i proizvode vina od ove sorte su Despotika (Zmajeviti), Ivanović, Virtus, Doja i Budimir (Prokupac boje lila). Od ovih pomenutih vinarija, izdvojili bi smo vinarije Despotika i Ivanović, sa svojim Prokupcima. Zmajeviti Prokupac, vino vinarije Despotika je nešto što mislimo da je obeležilo ovu radionicu i smatramo da je vredno pažnje i dodatne degustacije.

Sorta Prokupac je autohtona sorta i jedini adut Srbije na preopterećenom svetskom tržištu vina. Prokupac se na velika vrata vratio na domaću scenu, a da li će zaigrati ozbiljniju ulogu i na svetskoj sceni, vreme će pokazati.  Mi zato danas slavimo 14. oktobar kao dan Prokupca.

Ponavljamo gradivo i od prošle godine.
Smatramo da za ovako jedan izuzetan salon vina i kada bi trajao nekoliko dana bilo bi malo.
Za prave ljubitelje vina ovo je bilo pravo uživanje…

 

 Do sledećeg puta… Živeli!


Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Comments

Pridruži se priči...

Menu Title