fbpx

Vinarija Vojnović

Vinarija Vojnović

Ovo je stara priča zaogrnuta u novo ruho, mesto gde se kupažira mladost i iskustvo, ljubav i obrazovanje, želje i mogućnosti. Počelo je na uobičajen način, kao želja da se hobi pretvori u mnogo više ‐ što obuzme čoveka i čitav njegov život.

Sava Vojnović je imao 14 godina kada je odlučio da napusti sremačko selo malo, vinograde Iriga u kojima je proveo detinjstvo i ode u daleki grad na moru i postane mornar. Svuda gde je išao, kao i svaki pravi Sremac, voleo je da proba razne ukuse, otkriva mnoga vina i svaka ga kapljica podseća na dane provedene u vinogradu. Godine su prolazile, a želja za oživljavanjem poslova predaka, koji su se pomalo bavili vinarstvom, bila je sve veća. Godine 2012. zasađujemo prvi vinograd u Begeču, 20km od Novog Sada. Hobi se pretvara u posao i uskoro zamenjuje njegov redovni, hrabro, a pomalo i nesigurno ‐ kako to obično i biva u vinskom svetu. Svaka pohvala, svaki zadovoljan kupac, svaka nagrada nam je potvrđivala da smo na pravom putu.

Poštujući tradiciju, ali i savremenu tehnologiju, započeli smo proizvodnju vina koja danas doseže  do 30000l. Naši vinogradi nalaze se na obroncima Fruške gore, u selu Ljuba. Valovito tlo, suncem obasjano, omogućuje proizvodnju kvalitetnog grožđa, koje potom pretvaramo u vino, osluškujući njegove želje i potrebe. Sama primarna prerada grožđa, i proizvodnja i nega vina, kao i degustacioni prostor, nalaze se u Begeču.

Pod ukupnom površinom od oko 12ha, mesto pod našim vinogradima zauzele su, kako internacionalne, tako i autohtone i novostvorene sorte. Naša želja je da graševini vratimo staru, zasluženu slavu, jer na padinama Fruške gore, pod vojvođanskim suncem, iskazuje svoj najveći potencijal. Pored nje, proizvodimo i Rajnski rizling, koji je svoj pun potencijal  pokazao upravo onda kada je u septembru 2021. zauzeo mesto pod Top 50 fruškogorskih vina. Svoje mesto u bocama pronaći će i Probus, koji je zasađen u aprilu ’20. Neizostavno, lagano i lepršavo roze vino, proizvodimo od sorti Merlot i Cabernets., sa tek mrvu začinskih nota Muskat hamburga. Ono što takođe posebno ističemo jesu naše dve kupaže ‐ Puna jedra (Cabernet s. i Merlot ) i Puna jedra bela (Graševina i Chardonnay), koje predstavljaju omaž  životnoj priči panonskih mornara, koji svakim danom plove u nove avanture, mirno, ali sve sigurnije.


Article Tags:
· · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title