fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Vinarija Virtus

virtus-logo

Osnovana je krajem 2010. godine i nalazi se na području Mlavskog rejona – Požarevačko vinogorje. Vinograde čini zemljišni kompleks od 27,5 hektara u mestu Viteževu između Žabara i Svilajnca, 15 kilometara od autoputa Beograd-Niš. Tokom 2011. i 2012. godine podigli smo zasade vinove loze na površini od 15 hektara i započeli faznu izgradnju kompleksa vinarije, od čega je danas završen veći deo tehnološkog i administrativnog objekta. Osnivače vinarije čini grupa dobrih prijatelja, entuzijasta, koje je okupila zajednička ljubav prema vinu i  ideja da samo timski rad daje dobre rezultate.

virtus-promotion

S ciljem dobijanja vrhunskih vina, uvezli smo sadnice iz Francuske i formirali zasade od sorti: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Marselan i Prokupac.

Fantastični geoklimatski uslovi ovog rejona omogućavaju gajenje vinove loze i danas, kao i  hiljadama godina pre, o čemu svedoče arheološka iskopavanja antičkih lokaliteta. Prisustvo vinove loze u Srbiji dokazano je i u fosilnim ostacima iz bronzanog doba.

Danas smo svedoci i učesnici novog talasa u proizvodnji vina. Oslanjajući se na našu istoriju i tradiciju, trudimo se da nastavimo nit u razvoju srpskog vinogradarstva. Nadamo se da ćemo proslaviti naša vina i van granica naše zemlje i uspeti da prenesemo deo njenog duha u kapima vina.

virtus-fotke

Sa našim sloganom “Pročitaj vino – okusi istoriju” hteli smo da podsetimo da je naša zemlja bila deo velike Dunavske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, pre Starog Rima i Grčke, pre Mesopotamije. Dunavska  kultura nam je ostavila svedočanstva o korenima pismenosti – pismo ili simbole, koji datiraju mnogo pre klinastog pisma. Naša renomirana slikarka Isidora Ivanović je ove simbole i stilizovanu figuru iskoristila na našim etiketama sa željom da  zainteresuje ljubitelje vina da postanu i ljubitelji istorije. Najlepše što je preostalo iz tog doba su figurine koje su i inspirisale izgled naših vina i naš moto. One prikazuju likove sa velikim očima, što označava brigu i pažnju, i sve imaju raširene ruke kao simbol srdačnosti i dobrodošlice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Comments

Pridruži se priči...