fbpx

Vinarija Tonković

Vinarija Tonkovic

Vinarija Tonković je porodična vinarija koja se nalazi u Bačkim Vinogradima, nedaleko od Palića, na Subotičko Horgoškoj peščari. Ovde se gaji isključivo jedna vrsta grožđa – autohtona sorta Kadarka. Kadarka je dokazala da ima veliki potencijal da daje odlična i kvalitetna vina. S obzirom da su većina crnih vina teška i jaka, Kadarka je vrlo pitka i laka i u tome je njena specifičnost.

Vinarija Tonković

Deo izjave vlasnika vinarije Ignacija Tonkovića:

„Nekada se ovde, osim kadarke, gajila i kevedinka. Ipak, kadarka je bila ta koja je pronela slavu ovog vinogorja. To je autentična srpska sorta, a ovde je doneta 1690. godine tokom seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. Nekada je ona važila za ‘gospodsko vino’, dok je kevedinka bila ‘kočijaško vino’. Velika većina celokupne proizvodnje kadarke odavde se izvozila, a ta vina pila su mnoge slavne ličnosti. Između ostalih i čuveni kompozitor Franc List, koji ih je poklanjao papi Piju IX. Mi smo nastavili tu tradiciju, pa papi Benediktu XVI šaljemo nekoliko boca na svake dve godine. Od njih smo dobili potvrdu da možemo da publikujemo tu informaciju. Nije to samo u marketinške svrhe, kao ni medalje koje smo osvojili, nego je poenta u tome da smo uspeli da dobijemo zaista kvalitetna vina“, objasnio je Ignacije, koji je ponosan na to što je po novoj zakonskoj regulativi dobio pravo na oznaku vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom.

Inace, vinarija ima konsultanta diplomiranog enologa iz Španije (Ruben Jimenez), koji radi kao konsultant i u nekoliko vinarija u Španiji odnosno u Rioji, on dolazi već punih pet godina u Vinariju Tonković.

Kadarka Fantasia je nagradjena bronzanom medaljom prestižnog Decanter takmičenja.

DEGUSTACIJA U VINARIJI:

Degustacija tri vina sa zakuskom (po dogovoru jela)


Article Tags:
· · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title