fbpx

Vinarija Šijački

Vinarija Šijački Banoštor

Porodična vinarija Šijački smeštena je u sremskom selu Banoštor, koje se nalazi na nekih 25 kilometara od Novog Sada, u opštini Beočin.

Iz kog god pravca da dolazite, nije nas teško pronaći, nalazimo se na samoj obali Dunava, na glavnom putu. Jedina smo vinarija u čiji podrum sunce silazi na počinak-tako su mnogi doživeli zalazak sunca dok su polako pijuckali vino. Naše vino proizvodi se, neguje i čuva u tradicionalnom lagumu tik pored obale Dunava. Zbog povećanja obima proizvodnje, lagumu su pridodata i dva dela poluukopanih prostorija koje u potpunosti odgovaraju savremenim načinima proizvodnje vina. Ceo proizvodni kompleks, koji je još u fazi izgradnje, oslikaće i naš napredak tokom nekoliko decenija porodične tradicije.

Vinarija Šijački - vinogradi i vina

Ovaj objekat vinskog podruma jednog dana “ugostiće” 100.000 litara vina.

Trenutno vinarija proizvodi oko 50 000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada sa oko 11 hektara vinograda na severnim obroncima Fruške gore gde se prepliću redovi rizlinga italijanskog, rajnskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Ovi zasadi polako se tokom godina šire, jer svaki dan zasigurno jedan ljubitelj vina pronađe u našoj etiketi ono za čim je tragao. Sami vinogradi nalaze se u ataru sela Banoštor, za koji se od davnina znalo da je bogomdan za uzgoj loze. Geografski položaj Banoštora odlikuje se specijalnom mikroklimom usled interakcije blagih padina Fruške gore i neposredne blizine Dunava. Osim povoljnih nadmorskih visina i vazdušnih strujanja, sama površina reke deluje kao ogledalo koje reflektuje sunčeve zrake, zbog čega su banoštorski vinogradi osvetljeni suncem duže nego u bilo kom drugom području. Po rejonizaciji ovo područje pripada Sremskom rejonu i Fruškogorskom vinogorju.

Vina koja se proizvode u našoj vinariji su sortna vina, sa sada već prepoznatljivim etiketama: Rizling italijanski, Rajnski rizling, Chardonnay, Rose Ivana Šijački (Cabernet sauvignon), Muskat hamburg, Frankovka i Merlot.

Vina vinarije Šijački

Vinski turizam će zasigurno biti jedan od najvažnijih koraka na putu vina ka potrošaču, te je i naša vinarija otvorena za turističke posete. U tu svrhu je podignuta terasa, neposredno pored podruma, sa pogledom na Dunav, da se u vinu još lepše uživa. Naša ideja je da vinski turizam mora da oslikava u potpunosti vino i kuću u kojoj je ono stvoreno. Kod nas se u vinu uživa natenane, uz priču kako je svako naše vino nastalo i kako se vremenom razvijalo.

Lepo je provesti par sati u prirodi, možda uz obilazak izletišta i manastira Fruške gore, i na kraju zaliti kapljicom dobrog vina u našem podrumu.


Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Comments

Pridruži se priči...

Menu Title