fbpx

Vinarija Rujevica

Vinarija Rujevica

Na jugoistočnim obroncima Rudnika, na svega desetak kilometara od Kragujevca, u selu Drača, poznatom kao geografski centar Srbije, nalazi se vinarija Rujevica.

Čitavo selo, a posebno brdo Rujevica  je nekada bilo poznato po zasadima prokupca, tj kameničarke kako ga ljudi u Drači zovu. Legenda kaže da je Rujevica dobila ime po rujnom vinu koje se slivalo niz padine brda nakon vremenske nepogode i grada koji je preduhitrio berače i „izmuljao“ grožđe još u vinogradima.

rujevica-promotion

Dva vinograda, ukupne površine 5 ha, nalaze se na 330 mnv, na dve osunčane padine Rujevice, sa kojih se pruža nezaboravan pogled na Kragujevac i okolinu. Iz jednog vinograda se drugi vidi poput lika u ogledalu. Između je rečica, koja ljubiteljima pešačenja i prirode čini šetnju između vinograda uzbudljivijom.

O vekovnoj tradiciji svedoči i srednjevekovni manastir, koji se takođe bavi proizvodnjom vina. Podignut je krajem 14. veka, a obnovljen 1732. godine. Crkva manastira je posvećena prenosu moštiju svetog Nikolaja, dok je u njemu živeo i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov. Manastir je udaljen od vinarije Rujevica svega 2 km.

Pored domaćih autohtonih sorti prokupca i crne i bele tamjanike, vinarija poseduje i zasade internacionalnih sorti kaberne sovinjona, merloa i šardonea.

rujevica-polaroid-full

Vina u kombinaciji sa lokalnom hranom spravljenom od povrća iz naše bašte, obogaćenom kozijim sirom iz sopstvene proizvodnje upotpunjuju ambijent i doživljaj istinske Šumadije.

Pored degustacione sale za 40 osoba u sastavu vinarije nalaze se i dva apartmana.

Kako stariji iz okoline kažu: „U Draču se išlo po vino“. Možemo reći da je i danas tako.

 

Postoje dve vrste degustacije:

  1. Degustacija tri vrste vina (merlo, prokupac, roze) sa zakuskom od suhomesnatih proizvoda i sira (kravlji i koziji).
  1. Degustacija domaćih rakija (loza, šljiva, kruška) i tri vrste vina (merlo, prokupac, roze) uz kompletan ručak.


Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Comments

Pridruži se priči...

Menu Title