fbpx

Vinarija Melidou Sidirokastro

Melidou Sidirokastro

Μελιδου Σιδηροκαστρο

 

Grad Sidirokastro se nalazi u severoistočnom delu Grčke, na oko 100 km od Soluna, a samo 20 km udaljen od Bugarske granice. Nalazi se na reci Strumi, a okružen je planinom Angistro. Danas tu živi nešto više od 10.000 stanovnika.

Zbog svog odličnog geografskog položaja, ovde uspevaju mnoge poljoprivredne kulture pa i vinova loza.

Područje oko Sidirokastra je bogato mineralima (mermer, mangan, bakar, gvožđe…) Takođe, tu se nalaze veliki broj geotermalnih izvora sa temperaturom do 45 C koji privlače na hiljade posetilaca tokom cele godine koji uživaju u toplim izvorima.

Vinarija Melidou Sidirokastro

Kroz vinograde porodice Melidou protkana je strast i ljubav prema vinu, zasnovana na grčkoj tradiciji pravljenja vina.

Vinarija ima dugu tradiciju, a potomci čuvene porodice Melidou su svoje prve vinograde zasadili 2002. godine. Svake godine svoja vina obogaćuju novim idejama i starim ukusima sorti Cabernet Sauvignon, Merlot a od belih sorti Chardonnay.

Zasadi pod vinovom lozom se nalaze na površini oko 5 ha, a godišnje proizvedu oko 14.000 boca. Ističu da kvalitet njihovog vina svakao zavisi i od sunca, kojeg u Grčkoj ima u izobilju. Takođe ističu da veliku ulogu u gajenju kvalitetnog vinograda ima i teren, koji se nalazi na padinama planine pod nagibom od 10 stepeni, pa tako svaki grozd u svakom delu vinograda ima jednaku osunčanost.

Melidou

Cabernet Sauvignon
Veoma intezivano, koncentrisano i eksplozivano vino. Ovaj odličan Caberne Suvinjon ide uz divljač i mesa koja se najviše spremaju tokom zimskih perioda.

Merlot
Čuven u Bordou, a u Sidirokastro je našao svoju drugu domovinu. Ono što karekteriše jedinstveni Merlot iz grčkih vinograda je ukus šumskog voća i jedinstvene arome sa ovih područja. Odlično ide uz crveno meso i roštilj.

Chardonnay
Višenamenska sorta koja se gaji na zemljištima Sidirokastro, koja je po svom sastavu idealna za uspevanje ove vrste. Divne žute boje. Pruža šarmantan ukus vanile.

Uz tradicionalni grčki sir, pravljen u podnožju planine Agistro degustirali smo njihova najbolja vina.

Chardonnay 2014
Merlot 2012
Cabernet Sauvignon 2014
Shiraz 2010


Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title