fbpx

Vinarija Kiš

Vinarija Kiš Sremski Karlovci

Vinarija Kiš i njihova tradicija bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom datira neprekidno od 1830. godine čime se svrstava u red jedne od najstarijih vinarija u Sremskim Karlovcima ali i celoj Srbiji. U vinogradima ove vinarije, nekada su se gajile samo autohtone sorte vinove loze koje su vezane za ovo podneblje, ali danas ima i onih dobro poznatih, internacionalnih. Mali kuriozitet, zasadi Rajnskog rizlinga i Merlota ove vinarije, najstariji su na Fruškoj gori.

Vinarija Kiš trenutno poseduje 14ha vinograda, od kojih su 11ha u rodu, i to najvećim delom na poziciji Matej, elitnim karlovačkim vinogradima, sa kojih je oduvek dolazilo najbolje grožđe. Pored zasada Grašca belog (čuveni klon SK 54), Šardonea, Portogizera, Frankovke i Caberne sovinjona, ovde se nalaze i prvi zasadi Rajnskog rizlinga i Merloa na Fruškoj gori, na koje smo posebno ponosni. Ukupan kapacitet vinarije je 150.000 litara, ali za sada koriste nešto manje od polovine. Ipak, novi vinogradi niču i nove generacije Kišovih potomaka stasavaju…

 

vinarija-kis-promotion

Kvalitetna sirovina, preduslov je nastanka dobrih vina, a da ova to i jesu svedoče brojna priznanja i nagrade stečene na svim značajnijim svetskim ocenjivanjima. Neka od brojnih priznanja kojima se ova najnagrađivanija vinarija u Sremskim Karlovcima ponosi, je i ona za Najbolji rose na Balkanu iz 2014. godine kao i Bronzana medalja na Dekanteru, najprestižnijem svetskom ocenjivanju vina, za Misteriju (100% Rajnski rizling) iz 2015. godine.

 


Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title