fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Vinarija DiBonis

Vinarija DiBonis

Vinarija

Sadašnje obrise vinarija DiBonis je dobila 2008. godine kada je u proizvodnju vina uvedena najmodernija tehnologija koja se pretežno koristi na Novom Zelandu, u Australiji, Južnoafričkoj Republici, Čileu i Argentini i naziva se tehnologijom novog vinskog sveta a zvanični naziv DiBonis Winary dobila je nakon godinu dana, 2009.godine.

U slučaju vinarije DiBonis ova tehnologija se kombinuje sa prirodnim blagodetima ovog područja i sve to zajedno doprinosi prepoznatljivoj specifičnosti ukusa i bukea naših vina. Pored laboratorije u kojoj naši stručnjaci uz pomoć najsavremenije opreme kontrolišu proces proizvodnje i sazrevanja vina, vinarija ima posebnu prostoriju sa Inox buradima u kojoj se proizvodi reduktivno vino, dok u barik prostoriji u buradima od američkog i mađarskog hrasta crveno vino odležava 2 godine i nakon toga se flašira. Na brojnim domaćim i inostranim sajmovima i festivalima, vinarija DiBonis osvojila je veliki broj priznanja i nagrada za kvalitet.

DiBonis vinarija

Vinogradi

Prva loza vinarije DiBonis je zasađena 2005. godine u subotičko-horgoškom području. Iako je ovo područje kao vinogradarski kraj pre svega poznato po belim sortama grožđa, osnivač vinarije DiBonis, Laslo Boni, je pretežno zasadio svetski poznate crne sorte grožđa kao što su Shiraz, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir. S obzirom na to da je Subotica među vodećim gradovima po broju sunčanih dana u godini, crne sorte veoma lepo sazrevaju, a pogotovo Shiraz, koja je relativno nova i retko uzgajana sorta na našim prostorima. Vino napravljeno od sorte Shiraz, koje smo na tržište plasirali pod imenom DiShiraz, donelo je našoj vinariji odličnu reputaciju. Naravno, u našoj ponudi mogu se naći i brojna, jednako kvalitetna, bela vina napravljena od poznatih belih sorti grožđa iz našeg vinograda kao što su Sauvignon Blanc i Muskat Otonel. Salaši u Vojvodini su svojevrsni čuvari tradicije i tajni starih vremena, ovdašnjih običaja i kulture naših predaka. U ovom kraju sastavni deo mnogih salaša su i vinogradi, što nije nimalo začuđujuće jer je Subotičko-Horgoška peščara od davnina poznato vinogradarsko područje.

Prateći tradiciju naših predaka, kupili smo salaš sa vinogradom u ataru naselja Radanovac, u neposrednoj blizini Subotice i Palićkog jezera. Pored postojeće kućice i pomoćnih objekata, sagrađena je jurta, starinska furuna, kotlić, roštilj, terasa, vinski podrum kao i vidikovac sa kojeg se pruža predivan pogled na ceo vinograd i koji upotpunuje jedinstveni doživljaj mirnog ambijenta tipičnog vojvođanskog salaša. Sastavni deo naše degustacione ponude je obilazak vinograda uz degustaciju vina i rakije, a pored toga, gostima će od strane našeg osoblja biti ponuđeni i mnogobrojni gastronomski specijaliteti karakteristični za ovo podneblje.

DiBonis vinogradi

Destilerija

Destilerija DiBonis je za kratko vreme postala nadaleko poznata po proizvodnji visokokvalitetnih rakija, čemu su svakako doprinele mnogobrojne nagrade za kvalitet osvojene na domaćim i međunarodnim sajmovima i festivalima. Da bi se napravila rakija izuzetnog kvaliteta, neophodno je sa apsolutnom posvećenošću i stručnošću prići svakoj od operacija koje čine proizvodni proces: od berbe plodova, prerade sirovina, alkoholnog vrenja, destilacije, pa do odležavanja i formiranja rakije kao pića. Sirovinska baza severno-bačkog područja dopušta da se kvalitetne rakije dobiju i od neuobičajenih osnova kao što su zova, kupina, malina ili šumska jagoda.

Destilerija je otpočela sa radom od 2008. godine kada je kupljena najsavremenija destilerijska tehnologija i oprema nemačkog proizvođača Kothe. DiBonis većinom prerađuje voće iz sopstvenih voćnjaka, a delom otkupljuje i od subotičkih proizvođača, koji svoje voće uzgajaju na plodnom tlu severne Bačke.

DiBonis destilerija

Destilerija DiBonis do najsitnijeg detalja vodi računa prilikom svakog od operativnih procesa u proizvodnji rakije i upravo kao rezultat apsolutne posvećenosti, kvaliteta sirovina, najmodernije tehnologije, umeća naših stručnjaka i uložene ljubavi proističe istinsko zadovoljstvo i uživanje svakoga ko je imao prilike da okusi našu rakiju.

 

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...

Menu Title