fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Vinarija Despotika

Vinarija Despotika logo

Vinarija Despotika se nalazi nadomak Smederevske Palanke, u severoistočnom delu Šumadije, nekada prekrivene gustim listopadnim šumama. Pripada Šumadijskom rejonu, Krnjevačkom vinogorju, a iz same vinarije pogled se proteže preko doline reke Jasenice, koja protiče ovim krajem, sve do Avale, Kosmaja, Bukulje, Venčaca, Oplenca i Rudnika.

Poštujući princip da objekat jedne vinarije odavno više nije samo proizvodni objekat već mnogo više od toga, u saradnji sa arhitektima iz beogradskog biroa “Beton i Cvet” napravili smo moderan objekat koji je funkcionalan u proizvodnom smislu, atraktivan za posetioce, koji  je  reper u okruženju i zadovoljava ekološke i energetske zahteve modernog vremena.

Kako mu i ime kaže i kako tradicija nalaže, podrum je ukopan u zemlju i u njemu se nalaze barik sala za odležavanje vina u hrastovoj buradi, prostor za sazrevanje vina u bocama i arhiva. Dubina ukopavanja i do 10m ispod površine zemlje garantuje optimalne uslove za smeštaj vina a moderno enterijesko rešenje doprinosi nezaboravnom doživljaju svakog posetioca.

Želja im je da kroz proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta, od najboljeg grožđa iz sopstvenih vinograda, promovišu srpsku enološku kulturu, tradiciju i kuhinju. Koristeći iskustvo nasleđeno od predaka, u kombinaciji sa savremenim znanjima, žele da pokažu lepšu stranu Srbije.

VINOGRADI

Vinarija Despotika poseduje u sopstvenom vlasništvu 12ha vinograda. Vinogradi su locirani na tri lokacije u dva vinogradarska rejona što omogućuje istraživanje mogućnosti koje daju različiti teroari.

Šumadijski vinogradarski rejon

Na lokaciji u selu Golobok kod Smederevske Palanke nalazi se oko 4 hektara vinograda. Tu su zastupljene internacionalne sorte Kaberne sovinjon, Merlo, Sovinjon beli. Lokacija na kojoj se nalaze vinogradi je vekovima bila pod vinovom lozom i kultura i tradicija gajenja vinovom lozom na ovom mikrolokalitetu Krnjevačkog vinogorja. U istom vinogorju nalazi se i objekat vinarije gde se nalazi oko 3 hektara vinograda domaćih autohtonih sorti Morava i Prokupac. Prokupac je gajen na tradicionalnom župskom uzgojnom obliku dok je Morava posađena u špalirskom tipu zasada.

Beogradski vinogradarski rejon

Vinarija poseduje još oko 5 hektara vinograda u Gročanskom vinogorju koje pripada Beogradskom rejonu. Na tom lokalitetu koji je udaljen od vinarije oko 50km posađene su internacionalne sorte Muskat otonel, Rajnski rizling, Pino beli i Pino crni.

MUZEJ VINODELJSTVA

Muzej vinodeljstva predstavlja posebnu i jedinstvenu atrakciju u ponudi vinarije Despotika. To je autentična muzejska postavka – posetioci mogu proći kroz istoriju vinarske Srbije od davnih dana do danas, pri čemu će se upoznati sa vinskim regionima Srbije, sa postupkom proizvodnje vina kroz istoriju, i još mnogo drugih zanimljivosti.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...

Menu Title