fbpx

Vinarija Aleks

Vinarija Aleks

 

Vinarska istorija

Vinogradarstvo u Sremu je jedno od najstarijih u Evropi. Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške Gore već 1700 godina. Prvu lozu je  zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma. Dolaskom Turaka vinogradarstvo u Sremu je skoro uništeno. Postepeno se obnavlja i pun procvat dostiže u vreme Austro-Ugarske vladavine. Čokot je bio i ostao stožer  života mnogih karlovačkih naraštaja, a karlovačko vino je blistalo širom Evrope, uvek gospodstveno i otmeno, među najboljima. Tokom nekoliko vekova Karlovci su smatrani za srpsku prestonicu vina. Fruškogorska vina su još u 15 veku izvozena u Češku i Poljsku.

Književnik i član Bečke akademije nauka Zaharije Orfelin je 1783. godine u Beču štampao “Iskusni podrumar”, a Prokopije Bolic, arhimandrit manastira Rakovac na Fruškoj Gori, štampao je u Budimu 1816 prvi vinogradarski priručnik pod nazivom”Soversen vinodelac”. Ovo su najstariji radovi na našem jeziku u Vojvodini o vinogradarstvu i vinarstvu.

Reč pelenas, a kasnije BERMET, pojavljuje se po prvi put u knjizi Zaharija Orfelina još davne 1783 godine, kad je on štampao knjigu “ Iskusni  podrumar “ u Beču, da bi Sremce naučio kako se vinograd održava i kako se vino spravlja,  koja i danas može biti početni materijal za vinogradare i vinare.

Inače BERMET potiče iz manastira Krušedol, gde se radila božićna, a potom uskršnja varijanta. Nakon berbe u bure su se stavljale određene trave koje su bile u dvorištu, ili pak na obližnjim obroncima i zalivalo se sa mladim vinom, a bure se otvaralo za božić. To su pili velikodostojnici. Trave, specije su ostajale u buretu i jedna trećina vina, da bi se ponovo nalilo sa vinom. To je sve stajalo do uskrsa, a onda se otvaralo i delilo narodu.

Car Franja Josif I je pred kraj života patrijarha Josifa Rajačića (18 april 1861) uvrstio u red barona s naslednim redom njegovih sinovaca. Porodica Rajačić iz Sremskih Karlovaca je 1863 godine na sajmu vina u Hamburgu, u Nemačkoj, dobila zlatnu medalju za BERMET. Po njihovom receptu i sa njihovim sertifikatom, dobijenim od gospodina akademika PETRA BARONA RAJAČIĆA, direktnog naslednika PATRIJARHA RAJAČIĆA, danas se proizvodi pice bogova sa Fruške Gore. Danas se na flaši nalazi grb baronski i proizvod ide u svet pod nazivom  “BARON BERMET ALEKS“.

Autentično vino ovog kraja je Bermet, koje su trgovci još pre 150 godina izvozili u SAD, a prema nekim podacima Bermet se nalazio i na vinskoj karti “Titanika”. To je posebno likersko vino, koje asocira na italijanski vermut, ali se proizvodi na drugi način, maceracijom više od 20 različitih trava i začina.

Bermet se i danas proizvodi u Sremskim Karlovcima, a u nekim vinarijama ćete ga probati uz lokalnu slatku pitu, uz tradicionalni karlovački kuglof. Bermet je aromatizovano slatko vino proizvedeno po posebnom postupku, pojačan vinskim destilatom sa dodatkom dozvoljenih mirisnih i gorkih biljnih delova od petnaest do dvadeset dve za crveni, aroma biljaka.

Sastojci: pelen[absynthim], oraščić[nux mashata], pitoma nana[folia menthaepiperitac]… Služi se kao aperitiv (piće koje otvara apetit), a i posle obroka, ohlađen na temperaturi od 15-17 stepeni celzijusa, sa vanilicom, salčićima, orasnicama ili sa Karlovačkim kuglofom.


Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title