fbpx

Vina za dušu

Prošlog ponedeljka, tačnije 16.og Novembra tekuće godine, imao sam priliku da prisustvujem promociji novih vina 13.jul Plantaže – vina za dušu.

Promocija se održala u jednom od novosadskih noćnih lokala/barova gde su bila predstavljena premium vina ove vinarije. Ono što se izdvajalo jeste pažljivo birana i uparena lokalna kuhinja sa ovim premium vinima. Citiraću jednog od najcenjenijih ljudi iz sveta vina Srbije, ovog vinskog sveta u koji sam zakoračio – “Ovo je apsolutni iskorak u onome gde Plantaže nisu dominirale kao što dominiraju u svim drugim segmentima a to je premium linija vina”.

Ova vina svedoče o jedinstvenom crnogorskom podneblju smeštenom između Jadranskog mora, Skadarskog jezera i visokih planina u zaleđu, koje stvara uslove za rađanje autentičnih, raskošnih vina jedinstvenog karaktera.

Druženje smo počeli uz Pinot Blanc, belo vino koje vezujemo za severne regione. Posebno birani zalogaji, uz ovo vino voćne svežine, brusketi sa kozijim sirom, tikvicama i orasima.
Danas ova vina su puna, kompleksna, sa pametno upotrebljenim drvetom i vina koja mogu da sačuvaju ovu voćnu svežinu. Od ukusa breskve, kruške pa do malo citrusa u ustima. Meko drvo i kiselina koja balansira.

plantaze-promocija

Plantaže su svoju proizvodnju počele u Starom podrumu  a imaju tri mesta gde se proizvodi vino. Veliki podrum, podrum Šipčanik i Stari podrum, malopre pomenut. Podrum Šipčanik je najreprezentativniji, napravljen ukopan u stenu. Nekada veštačka pećina koju je vojska napravila za skladište aviona, danas mesto gde se rađaju vina.

Nastavljamo degustaciju i sledeće vino je Chardonnay Sauvignon. Kupaža Sauvignon Blanc-a i Chardonnay-a. Ovo je vino u kome dominira Chardonnay sa Ćemovskih polja. Primećuje se po aromatici. Savremenom tehnologijom prerade  grožđa ovih sorti  nastalo je vino za dušu. Odlikuje ga elegancija i prefinjenost, dinja, tropske note i vanila. Ovde loza raste na stenama i zato je mnogo izraženija svežina. Na nosu Chardonnay a u ustima Sauvignon. Da bi ovo bilo potpuno, upareno je sa rolovanom ćuretinom, sa slaninom, sa dodacima suvih šljiva i kajsija, u sosu od orasa i sa rižotom od kukuruza.

plantaze-promocija-novo

Povodom 50 godina postojanja Plantaža na tržištu izašla su dva vina, Vladika i Belo Luča. Prepoznatljiv vranac u kome je dodat Cabernet i Merlot, uklopljeno drvo, topao finiš i karakteristična svežina vranca. Kada se priča o crnim sortama iz mediteranskog pojasa vranac je sorta sa najvećim potencijalom.

Naredno vino u degustaciji je autentična kupaža u kojoj zaista dominira vranac i ono predstavlja kompleksno, snažno i moderno vino, koje je odležalo u najboljim hrastovim bačvama i baricima. Ovo vino dolazi sa Ćemovskih polja i odnos sorta grožđa u njemu je sledeći: Vranac 80%, Cabernet Sauvignon 10% i Merlot 10%. Uz višeslojne arome šumskog voća, sa blagim notama vanile, ovo vino smo uparili sa svinjskim fileom, sa grilovanim tikvicama, pečurkama u sosu od šljiva i vina. Ovo vino ima veliki potencijal za dalji razvoj i odležavanje.plantaze-promocija-novo-vladika

I na kraju, poslastica. Predstavljen je novi Vranac, Stari podrum. Ovo vino je fermentisalo u inoks sudovima a kasnije dve godine odležavalo u baricima od francuskog hrasta, jednu godinu u hrastovim bačvama a zatim u flaši godinu dana. Vranac iz 2011. godine, Zlatna berba. Vino koje traži dekanter, vino koje može zaista da stoji godinama. Osetimo crnu čokoladu, crnu karamelu, crno voće – kupina, trešnja. Savršeni i izbalansirani tanini. Jako puno i jako sveže. Idealna kombinacija ramsteka sa sosom od rena i senfa, sa divnim džemom od brusnica.

plantaze-promocija-stari-podrum - vina za dušu

Najbolji izraz Vranca do sada. Jedinstven susret sa ovim vinom.
Identitet Crne Gore, identitet mediterana, na apsolutno najbolji način.

 

Hvala Borisu na pozivu, i Pepper baru na gostoprimstvu.

Do sledeće vinske avanture, živeli!


Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title