Jednog subotnjeg popodneva posetio nas je duh Istre i ispunio naša srca zadovoljstvom i užitkom, kako to Istrani kažu sa lakoćom. U restoranu Zak, u Novom Sadu održao se jedinstven događaj za nas ljubitelje i poznavaoce vina, uparivanje hrane i vina iz Istre, tačnije iz vinarije Laguna.
Vina iz Istre nam je predstavio njihov enolog Milan Budinski. On veruje da ljudi koji su uključeni u stvaranje Vina Laguna istovremeno stvaraju istoriju putem svojih vina. Dugogodišnja tradicija povezana sa modernim pristupom. Uzorno podignuti i negovani vinogradi. Veruje da Vina Laguna mogu postati predvodnici hrvatskog vinarstva na hrvatskom domaćem tržištu, kao i u inostranstvu, iskazujući tu lakoću postojanja u Istri.
Priču nastavljamo sa vinom dobrodošlice. U našim rukama našlo se penušavo vino Laguna Perla Rose NV. Pravi aperitiv, miris maline pomešan sa ružinim laticama, a na ukus trešnja.
Potom prelazimo na prvo uparivanje hrane i vina. Uz poslužene bruskete sa kozijim sirom u našoj čaši našlo se vino Laguna Malvazija 2014. Vino Laguna Malvazija je vino negovano s ljubavlju, čije voćne i cvetne arome pretvaraju svaki gutljaj u nezaboravni doživljaj, dodaje Milan Budinski. Uzgajaju se mnoge vrste ove sorte, ali na najsevernijem jadranskom poluostrvu, Malvazija je na svom vrhuncu: čista, bistra, sveža i mirisna.Lagano zagrevanje. Prelazimo na sledeće vino i njegov par. Vino Malvazija Festigia 2014 upareno sa karpaćom od lososa,brancinom sa limetom i maslinovim uljem. Na mestu gde se alpska i mediteranska klima susreću dom je istarske malvazije, one koja se može pronaći i sa druge strane granice, u Italiji. Vina Laguna Festigia predstavlja vrhunac te najznačajnije istarske sorte.
Visokokvalitetna vina od grožđa s odabranih lokacija, brižljivo negovana i proizvedena uz pomoć najsavremenije tehnologije – sve s jednim ciljem – zadovoljstva i užitka na istarski način, sa lakoćom. Sledeći par je pravo osveženje. Malvazija Vižinada 2013 uparena sa hobotnicom sa komoračom, sušenim paradajzom i belim lukom. Festigia Riserva najbolja su vina u seriji Vina Laguna i među najboljim vinima u Istri uspeli su spojiti duboku voćnost vina sa prirodnom lakoćom istarskog karaktera, sa stilom koji vino tog ranga teško dostiže. Stvorena su kao nagrada gurmanima i vinskim znalcima koji otkrivaju istarske gastronomske i enološke scene.
Kratak predah i nastavljamo dalje. Posluženo je vino Terra Rosa 2014. Ovo jedinstveno vino Terra Rosa kupaža je cvetne borgonje, voćnog merloa i svežine terana i veoma zahvalna pratnja uz dobru hranu i dobro društvo, za svaki dan. Istra je poznata po crvenom tlu koje vinima daje izuzetan kvalitet. Lagano, pitko i svestrano vino – 3 skladno udružene sorte zaslužne za ovo iskustvo – ističe Milan Budinski.
Sada već polako opijeni i ukusima i mirisima, prelazimo na sledeći nivo. Uparivanjem sledećeg vina naše brige nestaju a ono što će se dogoditi sutra ne opterećuje nam misli. Vino je Festigia Cabernet Sauvignon iz 2011 godine, upareno sa pačijim grudima sa pireom od celera i porto sosom. Svaki zalogaj ove ukusne pačetine doprinosi još boljem izazovu koji pruža ovo vino iz Istre. Enolozi iz vinarije Laguna kažu da je ovo sveža alternativa u odnosu na Cabernet Novog Sveta, sa svim crnim voćem koje možete poželeti, ali bez glavobolje.Poslednje crveno vino za večeras. Najbolje za kraj. Festigia Castello iz 2012 godine. Ovo vino je bilo upareno sa file minjonom sa guščijom džigericom u sosu od malina. Mislim da nisam bio u stanju da opišem ovu kombinaciju. Nije bila dobra kombinacija. Bila je ODLIČNA, vrhunska kombinacija hrane i vina. Kupaža sorti Merlot i Syrah. Harmonija koju nose ove sorte dolazi do punog izražaja – izražene arome mešanog bobičastog voća, nota začinskog bilja, bibera i hrasta. Jednom rečju, savršena kombinacija za kraj degustacije.
Odlična kombinacija Istarskih vina i hrane iz autentičnog restorana ZAK iz Novog Sada. I za sam kraj, ljubazno osbolje restorana ZAK poslužilo nam je svoju poslasticu. Čokoladne listiće punjene musom od bele čokolade sa raguom od višanja. Jedna zaista jedinstvena kombinacija – zaista pun pogodak i pravi način da započnete dan, nedelju, mesec, godinu…
Vinski pozdrav ?