fbpx

Vina Istarskog stola u Novom Sadu

Jednog subotnjeg popodneva posetio nas je duh Istre i ispunio naša srca zadovoljstvom i užitkom, kako to Istrani kažu sa lakoćom. U restoranu Zak, u Novom Sadu održao se jedinstven događaj za nas ljubitelje i poznavaoce vina, uparivanje hrane i vina iz Istre, tačnije iz vinarije Laguna.

Vina iz Istre nam je predstavio njihov enolog Milan Budinski. On veruje da ljudi koji su uključeni u stvaranje Vina Laguna istovremeno stvaraju istoriju putem svojih vina. Dugogodišnja tradicija povezana sa modernim pristupom. Uzorno podignuti i negovani vinogradi. Veruje da Vina Laguna mogu postati predvodnici hrvatskog vinarstva na hrvatskom domaćem tržištu, kao i u inostranstvu, iskazujući tu lakoću postojanja u Istri.

vina-laguna-istraPriču nastavljamo sa vinom dobrodošlice. U našim rukama našlo se penušavo vino Laguna Perla Rose NV. Pravi aperitiv, miris maline pomešan sa ružinim laticama, a na ukus trešnja.

Potom prelazimo na prvo uparivanje hrane i vina. Uz poslužene bruskete sa kozijim sirom u našoj čaši našlo se vino Laguna Malvazija 2014. Vino Laguna Malvazija je vino negovano s ljubavlju, čije voćne i cvetne arome pretvaraju svaki gutljaj u nezaboravni doživljaj, dodaje Milan Budinski. Uzgajaju se mnoge vrste ove sorte, ali na najsevernijem jadranskom poluostrvu, Malvazija je na svom vrhuncu: čista, bistra, sveža i mirisna.laguna-promocija-malvazija-2014Lagano zagrevanje. Prelazimo na sledeće vino i njegov par. Vino Malvazija Festigia 2014 upareno sa karpaćom od lososa,brancinom sa limetom i maslinovim uljem. Na mestu gde se alpska i mediteranska klima susreću dom je istarske malvazije, one koja se može pronaći i sa druge strane granice, u Italiji. Vina Laguna Festigia predstavlja vrhunac te najznačajnije istarske sorte.

laguna-promocija-festigia-2014

Visokokvalitetna vina od grožđa s odabranih lokacija, brižljivo negovana i proizvedena uz pomoć najsavremenije tehnologije – sve s jednim ciljem – zadovoljstva i užitka na istarski način, sa lakoćom. Sledeći par je pravo osveženje. Malvazija Vižinada 2013 uparena sa hobotnicom sa komoračom, sušenim paradajzom i belim lukom. Festigia Riserva najbolja su vina u seriji Vina Laguna i među najboljim vinima u Istri uspeli su spojiti duboku voćnost vina sa prirodnom lakoćom istarskog karaktera, sa stilom koji vino tog ranga teško dostiže. Stvorena su kao nagrada gurmanima i vinskim znalcima koji otkrivaju istarske gastronomske i enološke scene.

laguna-promocija-vizinada

Kratak predah i nastavljamo dalje. Posluženo je vino Terra Rosa 2014. Ovo jedinstveno vino Terra Rosa kupaža je cvetne borgonje, voćnog merloa i svežine terana i veoma zahvalna pratnja uz dobru hranu i dobro društvo, za svaki dan. Istra je poznata po crvenom tlu koje vinima daje izuzetan kvalitet. Lagano, pitko i svestrano vino – 3 skladno udružene sorte zaslužne za ovo iskustvo – ističe Milan Budinski.

laguna-promocija-terra-rosa

Sada već polako opijeni i ukusima i mirisima, prelazimo na sledeći nivo. Uparivanjem sledećeg vina naše brige nestaju a ono što će se dogoditi sutra ne opterećuje nam misli. Vino je Festigia Cabernet Sauvignon iz 2011 godine, upareno sa pačijim grudima sa pireom od celera i porto sosom. Svaki zalogaj ove ukusne pačetine doprinosi još boljem izazovu koji pruža ovo vino iz Istre. Enolozi iz vinarije Laguna kažu da je ovo sveža alternativa u odnosu na Cabernet Novog Sveta, sa svim crnim voćem koje možete poželeti, ali bez glavobolje.laguna-promocija-cabernet-sauvignonPoslednje crveno vino za večeras. Najbolje za kraj. Festigia Castello iz 2012 godine. Ovo vino je bilo upareno sa file minjonom sa guščijom džigericom u sosu od malina. Mislim da nisam bio u stanju da opišem ovu kombinaciju. Nije bila dobra kombinacija. Bila je ODLIČNA, vrhunska kombinacija hrane i vina. Kupaža sorti Merlot i Syrah. Harmonija koju nose ove sorte dolazi do punog izražaja – izražene arome mešanog bobičastog voća, nota začinskog bilja, bibera i hrasta. Jednom rečju, savršena kombinacija za kraj degustacije.laguna-promocija-castello

Odlična kombinacija Istarskih vina i hrane iz autentičnog restorana ZAK iz Novog Sada. I za sam kraj, ljubazno osbolje restorana ZAK poslužilo nam je svoju poslasticu. Čokoladne listiće punjene musom od bele čokolade sa raguom od višanja. Jedna zaista jedinstvena kombinacija – zaista pun pogodak i pravi način da započnete dan, nedelju, mesec, godinu…

laguna-promocija-dezert

Vinski pozdrav ?


Article Tags:
· · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title