fbpx

U vinariji život teče…

Vinarija Zvonko Bogdan

Život teče…

Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi na istočnoj obali jezera Palić, na samom severu Srbije. Izgrađena je u stilu secesije karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića. U svojoj unutrašnjosti vinarija krije najmoderniju francusku tehnologiju, a enterijer vinarije uređen je po uzoru na francuske vinske zamkove. Specifično zemljište, umerena kontinentalna klima i najplemenitije sorte vinove loze vekovima daju vrhunska vina harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekanih tanina koja su postala poznata i van granica naše zemlje.

Na samom početku smo se odlučili da ništa ne prepustimo slučajnosti. Pune dve godine vršili smo analizu zemljišta. 150 uzoraka zemljišta. Nakon čega smo se odlučili za najkvalitetnije bele sorte (Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot Grigio i Chardonnay) i crne sorte (Merlot, Cabernet franc i Frankovka) da bi u skladu sa optimalnim zemljištem i povoljnim klimatskim uslovima mogle da razviju svoj maximalni potencijal.

Da bismo bili što bolji, učili smo od najboljih!

Iskustvo nekoliko stotina vinarija u Francuskoj, Americi, Austriji i Nemačkoj, sa čijim vlasnicima i enolozima smo se savetovali, nisu nam ostavili prostora za razmišljanje. Odlučili smo se za najsavremeniju tehnologiju.

U svetu barika (hrastova burad od 225 litara) francuski i američki hrast dominiraju i važe za najkvalitetnija. Sa našim enolozima i sortama iz naših vinograda precizno smo definisali tosting i vrstu hrasta koja najviše odgovara. Mešavina ove dve vrste hrasta idealna je za naše vino.

Karakter i ukus vina u velikoj meri zavisi od tipa zemljišta na kojem je posađena vinova loza. Vinova loza može da se sadi svuda ali je zemljište jedinstveno i nepromenljivo. Naši vinogradi koji obuhvataju ukupnu površinu od 56 ha podignuti su na tri različite parcele – Palić, Ludaš i Radić koji se nalaze u krugu od 1000 metara. Sve tri lokacije su slične strukture (prvih 50 do 70 cm čini zemlja crnica ispod koje se nalazi sloj mineralne gline tvrd kao kamen) a opet imaju svoju individualnost. Svaku parcelu odlikuje specifična mineralnost koja veoma pozitivno utiče na sorte vinove loze koje su zasađene na njoj, od čega zavisi krajnji ukus kao i telo vina.Posebnu mezoklimu i mikroklimu, kao blagodet za naše vinograde, možemo da zahvalimo jezerima Palić i Ludaš na čijim obalama smo ih zasadili.

Vino u Srbiji nažalast danas i nije tako popularno piće. Mnogima to deluje neshvatljivo jer  je Srbija bila u ne tako dalekoj prošlosti vinarski sasvim lepo razvijen kraj. Podizanje vinske  kulture je trenutno u velikom porastu. Sve veći broj dobrih vinara drže veliki deo srpskog vinogorija.

Da se kvalitet uvek brzo prepozna dokazuju i brojne nagrade koje naša vina osvajaju na prestižnim sajmovima vina u Beču, Londonu, Briselu, San Francisku i Tokiju. Posebno smo ponosni na nagrade osvojene u oblasti turizma – priznanje za izuzatan doprinos razvoja turizma u 2011. godini koje dodeljuje turističko preduzeće Park Palić, nagradu Privredne komore Vojvodine “Zlatna kapija” za najbolji kvalitet usluga u 2012. Godini i nagradu “Turistički cvet” dodeljenu od strane Turističke organizacija Srbije.

Tatjana Altuhov


Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title