fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Vinarija Toplički vinogradi

Toplički vinogradi

Ako krenete Carigradskim drumom i putevima Cara Konstantina, ka prvim zadužbinama Stefana Nemanje, preko rodnog kraja kosovskog junaka Toplice Milana pa putevima  Gvozdenog puka kroz Tribus Villa, doći ćete do nas – vinarije Toplički Vinogradi.

Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice, na 14. kilometru od Prokuplja, smeštena je neverovatna celina zgrada usred beskrajnih polja vinograda: Vinarija “Toplički vinogradi”. Tu, mi proizvodimo vina od 2011. godine. Od samog početka su znali da je LOZA ključ dobrog vina. Tako su od 2007. godine počeli sa sađenjem vinove loze visokog kvaliteta, na starom, već postojećem vinogradarskom tlu, oživljavajući skoro izgubljenu tradiciju.

Vinarija Toplički vinogradi

Divna kamena fasada vinarije „Toplički Vinogradi“, koju je dizajnirao arhitekta Havier Rodrigez Martinez 2006. godine, se može videti i iz daleka. Sagrađena na brdu, vinarija se besprekorno stapa sa okolinom. Na gornjem spratu su kuće za prijem grožđa i oprema za obradu, kao što su komora za hlađenje i laboratorija. Na sledeća dva sprata su komore za odležavanje crvenog vina i belog vina. Na četvtrom je drveno bure za odležavanje vina, praćeno salom na poslednjem spratu za punjenje flaša, skladištenje i otpremanje. Vinarija obuhvata i prostoriju za degustaciju i restoran. Tok vina, zakoni gravitacije, kontrola temperature i proces rada diktirali su arhitekturu i plan celokupnog funkcionisanja. Naša vinarija je snažna, ali lepa; kulturološki zahrevna, ali praktična; jednostavna, ali kompleksne građe. U našoj vinariji, ponosni smo na proizvodnju odličnih srpskih vina sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom u samom vrhu tehnologije.

U našim vinogradima su zastupljene su zastupljene različite sorte grožđa. Proizvodni aortiman obuhvata vina sa zaštićenim geografskim poreklom, i to:

  • Suva, sortna bela vina: Chardonnay i Sauvignon Blanc
  • Suva, sortna rušičasta vina: Roze Pinot Noir
  • Suva, sortna crvena vina: Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir.

Toplički vinogradi - Prokupac

Naš ponos je sorta vinove loze Prokupac, autohtona sorta koja se najčešće gaji u južnim predelima Srbije, a obeležila je istoriju Toplice. Ova sorta je nekada bila dominantna sorta prokupačkog regiona, a Toplički Vinogradi joj vraćaju stari sjaj.

Kod nas jedno od vina nosi naziv Epigenia, čije ime potiče od jedinstvenog prirodnog fenomena koji se dešava upravo na reci ispod vinarije a kome je ime dao čuveni srpski botaničar Jovan Cvijić u 19. veku – reka Toplica jedina u Evropi teče uzbrdo.

 

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...

Menu Title