fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Sommelier kao titula

Somm ili Sommelier kao titula

U žargonu na engleskom je specijalizovana osoba za rad sa vinima, profesionalna u svom poslu ali i veoma ljubazna prema svojim gostima. Danas u svetu nijedan “fine dining restaurant” se ne može zamisliti bez njega. Restorani zapošljavaju osobe koje poseduju širok spektar znanja o vinu kako bi pružili svojim gostima što kvalitetniji izbor vina, ali da bi povećali i svoju luksuznost.

U zadatak sommeliera spada pored prezentacije vina gostima restorana i kreiranje vinske karte, rotacija vina, nabavka, skladištenje kao i stalno praćenje svetskih trendova. Sommelier mora imati konstantnu komunikacija sa šefom kuhinje, odlično poznavanje menija u restoranu da bi na najbolji način upario vino sa hranom…
Posao sommeliera zaista zvuči kao posao iz snova, mnogi pomisle “blago tebi pa ti si plaćen da piješ” ali zaista i nije baš tako, potrebno je biti izuzetno posvećen njemu što je i krucijalno za uspeh u ovoj oblasti.

U svetu su sommelieri nove rock zvezde u svojim restoranima dok u Srbiji kao po običaju sve kasni, ne samo za svetom nego i zemljama u regionu, što zbog materijalne situacije što zbog toga što se navike teško menjaju. Naviku zvana ispijanje piva, čiji sam i ja obožavalac, treba polako menjati jer treba imati na umu da mi imamo vinsku istoriju. Malo kome je poznato da su Francuzi krajem XIX veka uvozili vino iz Negotinske Krajine, da se na našim dvorovima ispijalo vino odavnina.
Čini mi se da se polako situacija menja u korist nas sommeliera, ljudi počinju da piju više vina i to da ga piju sa razumevanjem, što je jako bitno. Piti vino i uživati u njemu to je stil života, naći nešto autentično, prepoznatljivo, nešto što ćete pamtiti do kraja života.

Kada sam prvi put pre 8 godina probao vino vrhunskog kvaliteta iz regije Bordoa, u tom moment sam bio totalni laik i sve oko vina mi je bila velika nepoznanica, odmah sam prepoznao u časi nešto posebno, mirise šumskog voća, ribizle, vanile, najlepše tanine na svetu, meke kao svila, ukus koji je dugo ostao u ustima, takozvani “aftertest”.

Danas za razliku od pre 10 godina na srpskom tržištu ima veoma kvalitetna ponuda vina, koja mogu da stanu rame uz rame prestižnim svetskim regionima.
Vinari znaju šta žele, kakav finalni proizvod da im bude. Srpsko vinarstvo ide u pravom smeru, a moje kolege i ja smo tu da im damo vetar u leđa, da kad gost sedne u restoran ponudimo čašu, bocu vina da im pomognemo prilikom izbora, da znamo da koristimo deskriptore, približimo gostu o kakvom se vinu radi i šta od njega može da očekuje. Vino treba poslužiti pravilno na odgovarajućoj temperaturi u čistoj čaši koja je namenjena za taj, recimo, Šardone ili Merlo. Dragim gostima restorana pružamo da na što jednostavniji način odaberu vino za njihov ukus i da se prepuste pravom uživanju.

Živeli!

KRATKA BIOGRAFIJA:

Miloš Šeša, se bavi poslom sommeliera od 2009 godine. Prošle godine na takmičenju za najboljeg someliera Srbije je osvojio treće mesto.Proglašen je i za najboljeg sommeliera Vojvodine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
Blog
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Comments

Pridruži se priči...