Sležu se utisci posle ovogodišnjeg, 7-og po redu, Salona vina u Kragujevcu. Ove godine još više izlagača, još više ponuda vina i rakija za degustaciju. Nekih vinskih transfera, kao u fudbalu na polusezoni. Kao što već znate, ovaj događaj u Kragujevcu mi ne zaobilazimo, jer je to odavno ucrtano na našim vinskim mapama.
Oko 112 izlagača, 91 vinarija iz Srbije i regiona na već poznatom mestu, u hotelu Kragujevac, na dva nivoa, u svečano ukrašenim salama. Par edukativnih, hedonističkih radionica. Sve upakovano zajedno čini Salon vina Kragujevac.
Otvaranje Salona par minuta posle podneva, uz pojavljivanje Vinskog Viteškog reda Šumadije i najave ovogodišnjeg Salona vina. Sve po P.S.-u. Publika je ovaj put bila ažurnija, te je stala u red za ulaznice i čaše pre samog početka događaja. Znak da se vinski glas daleko čuje u Kragujevcu.
Kao i svake godine, prvu pažnju privuku velikani kao što su Tikveš, Kamnik, 13. Jul Plantaže, Rubin Kruševac, Aleksandrović, sa svojom ponudom. Zatim novi, mladi, nepoznati vinari kao što su Draganić, Brzanov, Ralević, Todorović, Grabak… Lista je poširoka.
Draganić vinariju smo upoznali na WINE FEST u Novom Sadu I njegova vina su nam bila prva na degustacji. Grabak nam dolazi iz Vrnjačke banje, oduševila su nas njihova crvena vina, Prokupac i Caberne Sauvignon. Njihovu priču ćemo ispričati drugi put, kroz neku našu vinsku turu, vinsku avanturu.
Organski Vranac 2020-te i Caberne Sauvignon 2020 bez trunke dodatnog sumpora, kako kaže Antonio Brzanov, vina od 15% alkohola predstavljaju jednu novinu za koju su se posetioci ovog Salona otimali. Među najvećim gužvama na festivalu ispred štanda ove makedonske vinarije.
Tokom prve ture obilaska festivala videli smo neke stare vinske likove, te nas je obradovalo da se i dalje živi vinski u Srbiji i da i oni dalje prate vinske događaje.
Našu prvu radionicu smo odabrali malo teže, jer smo mogli samo da odabremo dve po osobi. Naša odluka je pala na “UNIQUE TERROIRS – Tikveš Chateaux & Domaines” koju je vodio Zvonko Herceg predsednik MASOM – Macedonian Association of Sommeliers, S. Makedonija. Kroz ovu radionicu ideja je bila da se predstavi uticaj teroara na Tikveš najbolje ocenjena vina, vina sa njihovih mikrolokacija Barovo, Bela Voda, Lepovo, kao i sa lokacije iz Francuske (Chateau de Gourdon). Probali smo novi Souvignon Blanc Barovo, Viogner Bela Voda, Lepovo Chardonnay, bele sorte, dok smo od crvenih probali Bela Voda Crveno 2019 i Barovo 2019. I za kraj radionice, Terrasse à l’Ombre 2018, najbolje vino Rone sa Mundus Vini.
[ngg src=”galleries” ids=”81″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″]Tempo kao i svake godine. Bili smo svesni koliko ima vina za degustaciju, ali to je išlo veoma slabo. Baš prava avantura – Salon vina Kragujevac.Posle radionice, obišli smo neke od „starih“ prijatelja, probali neka nova vina, kao što su Sauvignon Blanc, iz podruma Starog Hrasta. Pored vina bile su izložene i njihove rakije, za posebne degustacije. Naravno, tu je mesto našao i njihov Vinjak. A kad smo već kod rakija, redovni gost ovog Salona je i podrum Pevac sa svojim „Zlatnim Pevcem“, rakijom od dunje sa čistm 23 karatnim jestivim zlatnim listićima. Nismo videli vinariju Trival (Rujevica) koja je bila deo stalne postavke salona od početka, a uželeli smo se njihovog Caberne Sauvignona i Prokupca.
Uvek nas raduje da vidimo naše stare prijatelje iz Srema vinarije Kiš, Trivanović, Mačkov Podrum, ali i vinarije kao što su Podrum Janko, Botunjac, Lastar, Trilogija, Art Wine, Tonković i drugi…
Kratak predah, uz kafu, pred narednu radionicu Masterclass: „DOJA PROKUPAC – Teroar, sorta i stil“.
Ovu radionicu vodila je prof. Dr. Slavica Todić, profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dejan Živkoski, somelijer i novi/stari predsednik Udruženja somelijera Srbije – SERSA.
Ovom radionicom hteli su da prikažu Prokupac iz vinarije Doja i uticaj topličkog teroara i klime, metaklime i zemljište koji su odgovorni za kvalitet i autentičnost vina. Prvo teoretski deo koji je prezentovala prof. Dr. Slavica Todić, dok je degustaciju vodio Dejan Živkoski.
Probali smo vertikalu iz osnovne Doja linije (berbe 2017, 2018 & 2019) i tri vina iz linije Breg (berbe 2015, 2018 & 2019).
[ngg src=”galleries” ids=”82″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″]Kao što napomenuh u tekstu gore, dobar tempo. Vratili smo se obilasku festivala i vinarija. Po prvi put u Kragujevcu videli smo vinariju Vojnović iz Begeča, sa postavkom svojih vina. Sava & Tijana Vojnović su deo ove porodične vinarije i od njih ste mogli da saznate staru priču ali u novom ruhu. Zaštitni znak ove vinarije su jedra – ona panonska, ali i jadranska. Ćerka Tijana je i enolog vinarije i ona kroz tu priču nastavlja porodičnu vinarsku tradiciju.Ukoliko niste imali prilike da probate neka šumadijska vina, onda je vreme da pažljivo pratite kalendar i ovaj događaj – Salon vina Kragujevac. Ekipa Vinskog Viteškog reda Šumadije vredno radi na ovoj promociji tako da ih obavezno zapratite na društvenim mrežama, pratite i njihove objave povodom sledećeg Salona vina.
Mi nastavljamo u našem ritmu, pratimo nove događaje, nova vina i vinarije i smišljamo neke nove vinske avanture – vinske ture.
Do sledećeg puta u Kragujevcu, veliki vinski pozdrav!
[ngg src=”galleries” ids=”80″ sortorder=”1982,1978,1979,1980,1981,1983,1984,1985,1986,1987,1988,1989,1990,1991,1992,1993,1994,1995,1996,1997,1998,1999,2000,2001,2002,2003,2004,2005″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″]