fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Put vina vodi u Sofiju

Ne tako davno, u Sofiji, u Bugarskoj, održali su se, peti po redu, vinski dueli Balkana – Balkans Wine International Competition 2016. Sumirajući utiske, ovaj maj doneo nam je neke odlične vesti. Na petoj smotri BIWC, vinarije iz Srbije u svoje vitrine donela su osam zlatnih medalja. Ovo predstavlja veliki uspeh vinara iz Srbije koji nastavljaju trend uspeha na ovom prestižnom regionalnom takmičenju. Ono što možemo da izdvojimo kao iznenađenje jeste Rose vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca koje se okitilo titulom najboljeg rozea Balkana.

Obzirom na broj poslatih uzoraka vina za takmičenje, šezdesetak otprilike – gotovo duplo više nego prethodnih godina, možemo da izdvojimo vinariju Zvonko Bogdan, vinariju Bjelica i vinariju Deurić – vinarije koje su pokupile još neka vinska odličja. Ovakav trend je nešto što krasi srpska vina kada je u pitanju ovo takmičenje. Nastavljamo u dobrom nizu, godinu za godinom.

Veliki trofej BIWC 2016 ove godine otišao je u Grčku. Pobedilo je slatko vino vinarije Sigalas, Santorini Vin Santo 2006. U kategoriji belih vina pobedilo je vino bugarske vinarije Domaine Maras, Sauvignon Blanc 2015. Za najbolje crveno vino proglašeno je vino proizvođača Ktima Pavlidis iz Grčke, Tempranillo 2012 , a najbolje penušavo vino je Val 2012 iz Plantaža, iz Crne Gore.

biwc-polaroid

BIWC 2016 – Spisak pobednika takmičenja

U okviru ove vinske manfestacje bili su i paneli kojima je predsedavao inrternacionalni žiri. Svakim panelom je predsedavao po jedan nosilac titule Master of Wine: Keniči Ohaši iz Japana, Robin Kik iz SAD i Janis Karakasis, drugi grčki nosilac titule. Među sudijama iz svih delova sveta i regiona bili su i Đurđa Katić i Igor Luković iz Srbije. Komisijom je, kao i svake godine, predsedavao iskusni Konstantinos Lazarakis, takođe Master of Wine iz Grčke.

Prvi panel kojem smo prisustvovali jeste Golden Treasures of the Balkans, kojem je predsedavao Konstantinos Lazarakis MW. Retrospektiva vina, osvajača Grand trofeja i Trofeja BIWC. Na tom spisku našla su se:

 • Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blanc 2010, Bulgaria
 • Sarva Dragomir Rose 2015, Bulgaria
 • Idisma Drios 2013, Wine Art Estate, Greece
 • Kremen Kamen, Cabernet Sauvignon 2012, Matalj winery, Serbia
 • BIN 41 Merlot, Santa Sarah 2008, Bulgaria
 • Chateau Kamnik, Merlot Single Vineyard 2010, Macedonia
 • Cotnari, Grasa de Cotnari, 1984, Romania
 • Malvasia 2010, Monemvasia winery, Greece

promo-biwc

Podsećajući se prošle godine i njenih pobednika na BIWC Konstantinos nas je podsetio kojim ciljevima teži ova manifestacija. Prezentacija Balkana kao jedna vinska celina a ne kao pojedinačne oblasti koje se takmiče između sebe. Jednostavno povezivanje nacionalnih tržišta i približavanje vinske scene Balkana ostalima.

– Prvo vino je penušavo vino vinarije Edoardo Miroglio iz Bugarske, koje je često dobijalo nagrade na ovom takmičenju. Ovo je vino napravljeno od 100% Šardonea, rađeno tradicionalnom metodom. Kremasta struktura. Veoma sveže i osvežavajuće. Gubitak mehurića nije nedostatak, nego novi način proizvodnje penušavih vina.
– Zatim, još jedno vino iz Bugarske. U pitanju je Sarva Dragomir Rose iz 2015 godine. Kupaža Mavruda i Rubina. Vino provans stila, veoma elegantnih aroma.
– Sledeće vino, Idisma Drios dolazi iz regiona Drama u Grčkoj, iz vinarije Wine Art Estate. Sorta ovog vina je Asertiko, i odležavalo je u francuskim bačvama minium 6 meseci. Može da dostigne visok nivo alkohola, kao i mnogo visoke kiseline. Vino punog tela. Odležavanje u hrastovim buradima veoma prepoznatljivo.
– Dolazimo i do vina iz Srbije. Kremen Kamen, vino vinarije Matalj koje je ostavio zaista dobar utisak. Ovo je top vino ove vinarije i ovo vino ne pokušava da bude bordo, niti vino stila novog sveta. Sa 15% alkohola, ovo je odlično vino.
– Sledeće vino je vino Santa Sarah, iz 2008 godine. Oznaka vina je BIN 41, i u pitanju je sorta Merlot i to njegova top selekcija. Ovo je vino koje je pobedilo pre 5 godina i vinarija nam je dostavila vino iz te godine. Jedna od najpoznatija vinarija u Bugarskoj.
– Vino iz Makedonije, Chateau Kamnik, pobedio je sa Merlot Single Vineyard iz 2010 godine. Bogato zrelo crveno vino. Mnogi ljudi uživa u ovom stilu vina. Može da odležava, ima potencijal.
– Vino broj 7 dolazi iz Rumunije, iz regiona Kotnari. Sorta grožđa je Grasa de Cotnari. Neki pričaju da ima veze sa sortom Furmit. Ova vina zaslužuju da budu prepoznata i upoznata sa svetom. Vino kasne berbe. Zavisno od berbe i od stila, ova vina je moguće da imaju botritis. Jedno važno balkansko blago. Odlične kiseline za vino staro 22 godine.
– I na kraju, poslednje vino iz Grčke. Vino Malvasia iz 2010 godine, jedno jedinstveno vino. Dolazi iz vinarije Monemvasia, iz regiona Velies, Peloponez. Istorijsko vino. Najpoznatije vino u srednjem veku. Prva apelacija Malvasie u Grčkoj, od 2010. Predstavlja kupažu različitih sorta grčkih grožđa, i ovo je prva berba ovog vina. Odležava u hrastu 3 godine.

Drugi panel koji bi hteli da istaknemo jeste Unknown Balkans – on predstavlja jedno vinsko putovanje kroz Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju. Ovim panelom su predsedavali Igor Luković (Srbija), Saša Špiranec (Hrvatska) i Ivana Simjanovska (Makedonija). Svako je predstavio svoju zemlju, prezentujući vinske regije, vinske sorte i vinsku kulturu.

Spisak vina koje smo imali prilike da probamo iz ove tri zemlje je:

 • Bolfan Sauvignon Blanc 2015 – Croatian Uplands
 • Saga 2015, Vinarija Bjelica (Sauvignon Blanc, Fruška Gora region, Serbia)
 • Iločki podrumi, Graševina Velika berba 2011 – Slavonia and Croatian Danube
 • No 1 Cuvee 2013, Vinarija Zvonko Bogdan (Merlot, Cabernet Franc & Frankovka blend, Subotica region, Serbia)
 • Benvenuti Teran 2011 – Istria, Croatia
 • No 1/2 2013, Vinarija Ivanović (Prokupac & Cabernet Sauvignon blend, Župa region, Serbia)
 • Chateau Sopot Vranec 2013, Macedonia
 • Bela Voda red 2013, Tikves winery, Macedonia
 • Elixir Vranec, Brzanov winery 2013, Macedonia

biwc-promocija-novo

– Prvo vino na ovoj listi je Bolfan Sauvignon Blanc, iz 2015 godine i ono dolazi iz hladnijih delova Hrvatske, iz kontinentalnog dela. U pitanju je Bolfan vinarija, vinarija koja se bavi organskom proizvodnjom vina. Novozelandski stil vina. Mineralnost je veoma izražena. Note citrusnog voća su izražene u ovom vinu, takođe.
– Saga iz 2015 godine. Sauvignon Blanc vinarije Bjelica iz Srbije. U pitanju je fruškogorski vinski region. Ovo vino je kupaža dve sorte, 85% Sauvignon i 15% Semilion. Ovo je tradicionalna kupaža kao u Bordou. Pravi od tri berbe iz istog vinograda (različito vreme berbe grožđa). Dobro telo vina. Veoma sveže. Zelene arome, nota breskve.
– Sledeće vino Graševina iz Slavonije. Proizvode ga Iločki podrumi, koji se nalaze na desnoj obali Dunava. Jedinstvena berba – Velika berba 2011. Starost vinograda je između 10 i 15 godina. Prisutne arome ananasa, kao i citrusne note. Mineralnost takođe prisutna. Svežina. Vino je odležavalo 3 godine. Botritisovano vino.
– Vino sa Palića, iz Srbije, pod nazivom Cuvee No 1 iz 2013 godine, dolazi iz vinarije Zvonko Bogdan. U pitanju je kupaža 3 sorte, Merlot, Cabernet Franc & Frankovka. Isti procenat u kupaži za sve 3 sorte. Veoma elegantno, ultra moderno vino. Slatki začini, voćne note.
– Peto vino dolazi iz Istre. U pitanju je Benvenuti Teran iz 2011 godine. Svežina. Voćnost. Balans u ustima. Jedno vino sa karakterom. Proizvode 5.000 boca godišnje ovog vina.
– Vino sa čudnim imenom, No 1/2, vinarije Ivanović. Vino iz 2013 godine. U pitanju je kupaža Prokupca i Cabernet Sauvignon-a. Odnos u kupaži: Prokupac 50%, 25% Merlot i 25% Cabernet Sauvignon. Jedna od najboljih vinarija koje proizvode vino sorte Prokupac. Prisutne note bibera, zeleni listovi duvana, crno voće. Prokupac poznat po manjku kiselina. Odležavalo u buradima srpskog hrasta.
– Posle srpskih i hrvatskih vina, predstavljamo makedonska vina. Počećemo sa vinom Vranec iz 2013 godine, vinarije Chateau Sopot. Grožđe za ovo vino dolazi sa druge lokacije u Makedoniji. Školski primer Vranca, sveže i voćno. Note crvenog voća, lista duvana. Nije odležavalo u hrastu.
– Drugo vino iz Makedonije je iz vinarije Tikveš. Bela Voda red 2013. Kupaža dve sorte. 50% Vranac i 50% Plavac mali. Dolazi iz jednog od najboljih mikro lokaliteta u Makedoniji. Note crvenog voća, šljive. Ovo vino ima 14.5 % alkohola.
– I poslednje, treće vino, dolazi iz vinarije Brzanov. Vino je Elixir Vranec iz 2013 godine. Visok nivo alkohola, 16.5%. Ovo vino je odležavalo 18 meseci u srpkom hrastu. Jaki tanini. Voćne note. Svežina elegancije. Ogroman potencijal za odležavanje.

Sva vina koja smo probali pokazala su da Srbija, Hrvatska i Makedonija imaju nešto zaista veliko da pruže, razne autohtone sorte, načine proizvodnje i sve što čini jedno vino iz ovih zemalja…
Cenovni rang ovih vina kreće se od 7€ pa do 55€, koliko košta boca vina Elixir Vranec, iz vinarije Brzanov, Makedonija.

Pored ovog takmičarskog vinskog dela bio je i međunarodni festival vina Balkana, na kome je prvi put izlagala jedna vinarija iz Srbije. U pitanju je vinarija Aleksić čiji je štand bio atrakcija, stvarala se velika gužva i red za degustaciju. Ono što je bilo najviše traženo jeste njihova tamjanika “Žuti Cvet”, kao i roze vino “Barbara”. Predstavnik vinarije Aleksić je imao pune ruke posla, jer ova vina su zaista bila osveženje na ovom festivalu. Tražila se čaša a i boca više. Posebnu notu ovom festivalu dali su vinski novinari, somelijeri, enolozi i poznavaoci vina, kao i trgovci iz celog sveta. Vina iz Srbije osvajaju svakim danom Sofiju i njene restorane, nudeći novinu vinskoj publici. Reputacija i osvojene medalje krče put srpskih vina u Sofiji, a i šire.

Do sledećeg vinskog putešestvija, novih vinskih avantura…

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...