fbpx

Put vina, put Trijumfa

#WineUp – Vinarija Aleksandrović

Te sunčane nedelje, u aprilu tekuće godine, odabrana grupica tviteraša, ljubitelja vina i novinara iz vinskog  sveta imala je priliku da poseti sam centar srpske vinske scene, Vinariju Aleksandrović…

U selu Vinča, podno Oplenca… Na osunčanoj padini nalazi se Vinarija Aleksandrović, dom Trijumfa, našeg pravog i prvog vinskog brenda. Ne postoji dovoljno reči koje bi opisali ovu vinariju i našu posetu. Autobus pun tviteraša i ljubitelja vina predvodio je Dušan Jelić, zadužen za okupljanje ove odabrane grupice. Kao pravi turistički vodič, ispričao nam je priču o Topoli, Oplencu, pokušavajući da nam malo približi ovaj kraj vinske Srbije…

Doček filmski. Kamera. Mikrofon. Fotograf. Poslužen Penušavac. Prava šumadijska dobrodošlica. Osmesi. Jednostavno, trijumfalno. Odmah po ispijanju tog divnog penušavnog vina iz 2009-te godine krenuli smo u obilazak vinograda. Naravno, poveo nas je Vlado Juričić, vinogradar, u čijem su zaduženju vinogradi Vinarije Aleksandrović. Objasnio sam je suštinu i važnost posla vinogradara, na ovoj divnoj osunčanoj padini, gde je posađena sorta kaberne frana. Koja fotografija, malo poziranje između sadnica ove sorte, samo će dočarati našu priču.

Posle obilaska ovu grupicu ljubitelja vina preuzeo je glavni enolog u vinariji Aleksandrović, Darko Bogdanović, koji nas je proveo kroz sve faze pravljenja ovog kraljevskog vina. Naravno, one duboke tajne vinarije nisu otkrivene. Ostavljeni smo da nagađamo samo kako se dobija takav Trijumf.

Sledeća faza našeg obilaska je upoznavanje istorije vinarije kroz kratak film. Sala puna, oči uprte u „filmsko“ platno. Veoma živopisan video koju dočarava istoriju ove Trijumfalne Vinarije. Sledi zatim odlazak u salu za degustaciju, gde se zaista može videti koliko naši domaćini vode računa o svojim gostima. 8 veličanstvenih vina spremnih za otvaranje novog poglavlja u mom vinskom svetu. Počeli smo degustaciju opet sa penušavim vinom, ali ovaj put u pitanju je bio Trijumf  Chardonnay iz 2009 godine. Uz ovo vince posluženo je pravo oplenačko predjelo, kozji sir sa Rudnika, domaći čvarci i razne druge đakonije. Nova vina su spremna, na red dolazi Trijumf Rose iz 2014 godine. Zaista nemam reči koje bi mogle da opišu ovo Trijumf vino. Opija! Sledeće u nizu je belo vino Trijumf Selection iz 2013 godine. Još jedno odlično belo vino iz familije Trijumf. Svako vino je dobilo svoju notu zahvaljujići priči gospodina Stevana Rajte, jednog od vodećih somelijera Vinarije Aleksandrović. Svaka čaša nova priča. Zaista odličan uvod u svet Trijumfa. Dolazi glavno jelo, meso sa ražnja pečeno na vinovoj lozi. Uz njega se serviraju Trijumf Gold iz 2012, belo vino izuzetnog ukusa, a potom i Trijumf Barrique, takođe iz 2012 godine. Opet čujemo reči Stevana Rajte, kako opisuje svaku notu koje ova dva vina nose u sebi. Nastavljamo dalje sa uparivanjem hrane i vina. Crveno vino, Trijumf Noir iz 2012 godine u kombinaciji sa šumadijskim specijalitetom. Beseda Stevana Rajte se nastavlja, mikrofon je ponovo u njegovoj ruci. Nastavlja se bajka. Trijumf Noir dobija novu moć nad nama. Kreće diskusija. Malo van teme, ali opet u pravcu vina. Da li brinete/crnke više vole crvena vina a plavuše bela vina?  Maja, devojka plave kose, koja je sedela sa moje desne strane, pije belo vino, raduje se njegovim mirisima i ukusima. Potvrđuje tu priču. Beba, brineta, sedi prekoputa Maje i uživa u crvenom vinu, pričajući kako je oduvek volela snažna i izražena crvena vina. Naravno u svu priču umešao se i gospodin Božidar, vlasnik Vinarije Aleksandrović, koji nam je izneo svoju statistiku. Istina nije daleko od rezultata statistike, kaže gospodin Božidar. Ipak, diskusiji se pridužuje i Stevan, somelijer, koji tvrdi drugačije. Dok se diskusijji priključuju i ostali sa čela stola, servira se dezert. Pita sa domaćim korama i vinčanskim voćem. Naravno, uz ovakav dezert mora da ide i Trijumf Late Harvest iz 2013 godine, belo dezertno vino – jedno od nagrađivanih vina iz familije Aleksandrović. Kakav spoj, neopisivo. Zaista. Ovo je za To Do listu, obavezno probati.

Dok se sumiraju utisci, utisci koji menjaju svest i dušu, iznose se nove čaše. Mislim da su to najveće čaše za vino koje sam video u svom vinskom životu. Devojke poslužuju još jedno crveno vino. Još jedno iznenađenje od strane našeg domaćina. Dobili smo eksluzivno pravo da probamo Rodoslov, vino iz 2012 godine koje još uvek nije pronašlo put do srca potrošača u zemlji, kao i inostranstvu. Posmatram to vino, probam ga, mirišem amaterski, i osetim razliku u ukusu, mirisu, boji. To vino će biti dostupno drugima tek 2017 godine. Verujte mi na reč, biće vredno čekanja. To je pravi Trijumf.

Na završetku ovog divnog dana i druženju sa ljudima iz vinskog sveta Oplenačkog kraja, dobijamo i poklon za put. Devojke po jednu flašu Trijumg Rose vina, momci flašu Trijum Selection. Upakovano i spremno za put. I na kraju, pred polazak, jedna zajednička fotografija. Mala grupica ljudi koja je imala priliku da proba i oseti deo vinskog sveta Vinarije Aleksandrović. Dočekani i ispraćeni kao pravi gosti.

Hvala vam u ime portala VinskeTure.

Dok pokušavam da se prisetim svih tih voćnih i mirisnih nota koje sam osetio te nedelje, kroz glavu mi prolaze razne stvari. Ipak je vinski svet jedna novina za mene, i možda moje reči ne mogu dovoljno da ga opišu, ali… Drznuću se da kažem, želim da budem deo njega i želim da se moja reč daleko čuje.

Živeli!


Article Tags:
· · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title