Ovu priču počinjemo sa vinom, u Vrdniku, malom naselju u opštini Irig, na južnoj strani Fruške gore…. Vino i vinski svet iz ugla našeg domaćina, Davorina Majhenšeka.
Ko se odluči da bude vinar, da postane proizvođač nekog dobrog kvalitetnog vina u startu ne želi da zaradi novac i vrlo brzo shvati da se od vinarstva ne može živeti.
Vinarije koje poseduju do 15 hektara vinograda su prave vinarije gde može da se dobije autentičan proizvod. To je proizvodnja do 100 000 litara, a sve preko toga je industrija.
Lepota se ogleda baš u tome što vinar treba debelo da se pomuči da dobije dobro vino. Neretko se dešava da on i pogreši i mora dobro da se potrudi da sve ispravi. Posetilac kada dođe u vinariju treba da vidi i oseti samo one dobre stvari. Jer je u vinariju došao da uživa.
Dobar primer vinarije u Vojvodini je Vinarija Vinum, gde nastaju vrhunska vina. Radi se redukovan prinos grožđa, probiraju bobice… Može se naći u vinotekama u Novom Sadu i Beogradu. To su vina koja se najčešće poklanjaju.
Vino je prestiž, najplemenitije piće i najzahtevnije da se napravi i može da ga pravi ko ima finansijska sredstva, nezavisno od rezultata. Ako je pravljenje vina jedini izvor finansijskih sredstava, nemoguće je rizikovati jer dešava se da godine budu loše za prinos grožđa, kao što su bile 2013 i 2014.
Lepša strana vina je u flaši i snazi vinara koji je uvek spreman da ispriča zanimljivu priču o stvaranju vina. Kao i ambijent u kome će posetilac prijatno da se oseća, proba dobar proizvod i da ima želju ponovo da se vrati.
Udruženje Vinara Vojvodine je nastalo u novembru 2012 god, i ono i dalje funkcioniše. Tamo se nalazi 40 etiketa vina koje se mogu probati. Retka su takva mesta gde se te sve etikete mogu probati.
Kvalitet naših srpskih vina. Vina sa Fruške Gore ili vina južne Srbije.
Sva srpska vina su mnogo podigla kvalitet. Imao sam priliku da uparujem 7 fruškogorskih vina sa gostima iz Udine, mesta na severu Italije. Ljudi koji se baš razumeju u vina, gde je po prvi put njihov gradonačelnik rekao da ne zna kako da prokomentariše vina, da su za toliko kratak period, za samo 3 godine koliko on sarađuje sa Srbijom, napravili tako veliki korak u vinskom svetu.
Smatram, da se ne možemo porediti sa najvećim na svetu ali smo u zlatnoj sredini po kvalitetu vina.
Drvo kao priča.
Iz Novog Sada u selo Vrdnik sam došao 2010, godine, iz razloga što volim prirodu. Prirodna forma drveta me čini jako srećnim, pogotovo kada vidim neki lep detalj. Zatim sam počeo da kupujem mašine jednu po jednu, deo po deo opreme. Kada vidiš šta izađe od daske ili komada drveta, kada nastane lep komad nekog predmeta, kada se vidi tvoj rad, osećaj je fantastičan.
Želeo sam da više ne radim sa ljudima , da prestanem sa objašnjavanjem stvari koje ljudi neće ili ne žele da shvate. Izgubio sam tu draž za poslom.
Drvo se ne buni ništa, cutiš,radiš i obrađuješ. Pravimo proizvode koji su u dodiru sa ugostiteljstvom, iako nam to nije prioritet. Cilj nam je da radimo unikate, što originalnije proizvode.
Spojio sam ljubav prema prirodi, drvetu, hrani i piću i napravio proizvode kome su svima poznati. Pravim daske za sečenje, za razna posluženja, različite predmete kao što su pepeljare, držači, podmetači… I sve to ne u klasičnom obliku, po šablonu…. Mi pravimo potpuno nepravilne oblike, funkcionalne i mnogo kvalitetnije od nekog ko pravi industrijske daske.
Pravimo predmete od plemenitih vrsta drveta.
Vrste drveta za obradu.
Koristimo drvo orah, lipu, mazer, jasen, bagrem, šljiva koju je teško nabaviti, trešnja…. Drvo badema je retkost, i korisiti se baš za pravljenje eksluzivnih predmeta.
Drvo oraha je jedan od najzanimljivih za obradu, ima divne šare, boje…. Dok je jasen jednobojan. Brezu ne napadaju štetočine, kora breze je zdrava i često i ona sama bude detalj na nekom predmetu. Bagrem je žut, zlatan, sjajan vizuelno i izuzetno težak za obradu, i na kraju, kada dobiješ dasku od bagrema to će biti dugovečan poklon, koji može da se nađe generacijama u kući.
Za sve postoji način kako treba da se održava, tako i za proizvode koje pravim od drveta.
Deo galerije proizvoda:
Ljubav prema vinu i magični svet drveta. Beg od svakodnevnice pretvoren u posao.
Hvala našem domaćinu Davorinu, na izdvojenom vremenu i gostoprimstvu.
Do sledećeg puta,
Vinski pozdrav