fbpx

Piti ili ne piti

Da li otvorena vinska boca ima “rok trajanja” ?

Jako dobro pitanje. I odgovor je DA. Velika je verovatnoća, a i prava retkost, da otvorenu bocu vina ne popijemo do kraja. Za pravog i istinskog obožavaoca vina sama pomisao da božanski nektar mora da se ostavi na milost i nemilost jednog frižidera čini se zaista strašna i nedopustiva. Za to kratko vreme koji bi ta kreacija provela u ledenoj samoći bila bi pretvorena u nešto što ne bi mogli  više da okarakterišemo kao božansko ushićenje.

otvorena_boca

Kada se otvori boca, vazduh preuzima glavnu ulogu i “životni” vek vina počinje otkucavati. Postoji nekoliko načina da sprečimo da se ovo desi, da vazduh pokvari ukus vina u manjoj ili većoj meri. Ne smete zaboraviti da sve metode koje možete da naučite su samo privremene i odlažu neizbežno i da će te u jednom momentu ipak morati popiti vino do kraja.

Korišćenje vakuumskog čepa, pretakanje u manje boce ili spremanje vina u rashladne objekte pomoći će vinu da “ostane” u životu jedno 2-3 dana.

Vakuumska pumpa izvalči vazduh iz vinske boce i “produžuje” život vinu još nedelju dana. Ako se odlučimo za ispunjavanje boce intertnim gasom i kontrolom temperature, naše vino može da “živi” i do 2 nedelje. Ova opcija predstavlja i najskuplje rešenje i za ovu opciju predviđeno je korišćenje gasa argona, koji se u vino ubacuje u obliku spreja.Kako je argon gas koji je 2,5 puta teži od vazduha, on stvara jedan gornji sloj i onemogućuje ulazak vazduha u vino i samim tim on čuva vino.

Međutim, ako se odlučimo za neku bocu malo boljeg vina, ne vidim nikakav razlog da to vino ne popijemo i za dan-dva najviše.

vinska-boca

Zato, uživajte u svakom gutljaju boce vina koju otvorite i upamtite: “Vino se ne pije tek da bi se nešto popilo. Da bi se ugasila žeđ. Nije ono za jednu čašu s nogu. Ne. Ono zaslužuje mnogo više od toga”.

 


Article Tags:
· · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title