Da li otvorena vinska boca ima „rok trajanja“ ?
Jako dobro pitanje. I odgovor je DA. Velika je verovatnoća, a i prava retkost, da otvorenu bocu vina ne popijemo do kraja. Za pravog i istinskog obožavaoca vina sama pomisao da božanski nektar mora da se ostavi na milost i nemilost jednog frižidera čini se zaista strašna i nedopustiva. Za to kratko vreme koji bi ta kreacija provela u ledenoj samoći bila bi pretvorena u nešto što ne bi mogli više da okarakterišemo kao božansko ushićenje.
Kada se otvori boca, vazduh preuzima glavnu ulogu i „životni“ vek vina počinje otkucavati. Postoji nekoliko načina da sprečimo da se ovo desi, da vazduh pokvari ukus vina u manjoj ili većoj meri. Ne smete zaboraviti da sve metode koje možete da naučite su samo privremene i odlažu neizbežno i da će te u jednom momentu ipak morati popiti vino do kraja.
Korišćenje vakuumskog čepa, pretakanje u manje boce ili spremanje vina u rashladne objekte pomoći će vinu da „ostane“ u životu jedno 2-3 dana.
Vakuumska pumpa izvalči vazduh iz vinske boce i „produžuje“ život vinu još nedelju dana. Ako se odlučimo za ispunjavanje boce intertnim gasom i kontrolom temperature, naše vino može da „živi“ i do 2 nedelje. Ova opcija predstavlja i najskuplje rešenje i za ovu opciju predviđeno je korišćenje gasa argona, koji se u vino ubacuje u obliku spreja.Kako je argon gas koji je 2,5 puta teži od vazduha, on stvara jedan gornji sloj i onemogućuje ulazak vazduha u vino i samim tim on čuva vino.
Međutim, ako se odlučimo za neku bocu malo boljeg vina, ne vidim nikakav razlog da to vino ne popijemo i za dan-dva najviše.
Zato, uživajte u svakom gutljaju boce vina koju otvorite i upamtite: “Vino se ne pije tek da bi se nešto popilo. Da bi se ugasila žeđ. Nije ono za jednu čašu s nogu. Ne. Ono zaslužuje mnogo više od toga”.