fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Nova vinska magija Fruške gore

Jul mesec obično provedemo razmišljajući gde ćemo ići na odmor, na letovanje. Koja grčka ostrva bi trebalo posetiti i slično. Ovo se odnosi na one koji još nisu bili na letovanju, naravno. Međutim ovaj mesec posvećujemo jednom novom “otkriću”, da ga tako nazovemo. Nova vinska magije Fruške gore.

U Maloj Remeti, na padinama Fruške gore, u vinariji Deurić, otkrivena je dugo čuvana tajna – novoizgrađeni vinski podrum. Neki su već imali prilike da zavire u njega, ali zvanično 15. jul možemo smatrati za njegovo prvo pokazivanje vinskoj javnosti, iliti nama, vinskim novinarima i blogerima.

Prelepa, funkcionalno uređena barik sala vinarije Deurić je doživela svoju prvu filmsku ulogu. Poziranje, snimanje i fotografisanje. Prvi intervjui su odrađeni, za prikaz ostaloj javnosti. Koliko je samo ta sala fotogenična moći ćete da proverite i sa naših fotografija. Jednostavna i tako prelepa sala.

Novi vinski podrum vinarije Deurić

Sve što smo uspeli da uhvatimo našim okom bilo je dovoljno da ostanemo bez daha, no domaćini su se potrudili da ovaj dan baš zapamtimo. U drugom delu vinskog podruma nalazi se i izdvojena degustaciona sala, do koje se dolazi holom čiji su zidovi obloženi vinskim bocama. Savršeno “skockano”, i upareno sa kvalitetnim zvukom klasične muzike, po izboru ekipe vinarije Deurić. Dobili smo priliku da probamo vina koja su odležavala u ovim barik buradima.

Sjajna linija vina iz barika. Prava vinska magija Fruške gore.

 

Vina iz novog barika vianrije Deurić

Dve bačvarije zadužene za burad. Bačvarije iz Francuske i Čilea, sa francuskim hrastom.

5 vina, 5 iznenađenja. 

Da krenemo onda od prvog.

Šardone (Chardonnay). Poslednjih 8 meseci proveo u barik buradima. Vino iz novog barika. Mala razlika u stilu u odnosu na prethodnu berbu. Rađeno sa divljim selekcionisanim kvascima na početku vrenja pa nastavljeno sa klasičnim kvascima. Sa 14% akohol, punije vino, kremasto – karamelaste note i svežina. Očekuje se zaokruživanje vina u narednih par meseci, bez prevelikog uticaja hrasta. Jedva čekamo finalnu verziju ovog vina.

Pino Noar (Pinot Noar) je sledeći. 100% barik izdanje, iz 2016. godine. Oko 7 i po meseci odležavao u bariku. Nežan i krhak kao sorta dobro nosi barik, što smo se i uverili u ovo. Mlada loza, 5 godina statorsti. Oko 13,2% alkohola. Vino će odležavati još minimum 5 meseci ali o tome će biti odlučeno u narednom periodu. Fruška gora može da da dobar Pino Noar i mislim može da ide pravcem brendiranja vinogorja Fruške gore kroz svoj Pino Noar, čemu se i nadamo.

Marselan. Iz 2016 godine. Trenutno na odležavanju u 4 barika. Neki od nas su bili zabrinuti zbog količine, očigledno. Pokazali su se pravi ljubitelji Marselana kroz priču. Kao i šardone, rađen je sa selekcionisanim divljim kvascima. Vuče više na voćnu stranu, u odnosu na druge vinarije koje proizvode ovu sortu. Zbog teroara, svež, jake voćne note, crveno voće, nema čestu biberastu notu. Mlado i živo vino. Nadamo se da će ovo da bude sortno vino!

Merlo (Merlot). Rađen fermentacijom u drvetu. Taloženje brzo. Nastavak u novom francuskom hrastu. Ono što karakteriše sve merloe sa Fruške gore jeste pirazin. Što se tiče aromatskog profila, ovom vinu daje neku finu zelenkastu začinsku notu. Daje svežinu i karakter. Merlo obran krajem septembra. Okvirni kandidat za Winemakers Edition, samo za upotrebu u vinariji Deurić.

Probus. Potentnije i veće u odnosu na ostale proizvedene Probuse. Najkabernetskiji Probus, kvalitetna punoća. Odležavanje u bariku takođe još barem 5 meseci.  Karakterišu ga arome crnog voća poput šljiva, kupina, trešanja i crne ribizle, i tek po koji začin. Nema sumnje da nas čeka pravo enološko ludilo koje će izazvati pomamu za ovom autohtonom sortom. Raduje nas što će biti 100% sortno u boci, u prodaji. Ono o čemu se razmišlja kada je u pitanju ova autohtona sorta jeste ideja o kupaži, u nekom radnom nazivu Super Fruškogorac (kao što je Super Toskanac). Možemo samo da slutimo i da nagađamo. Ostaje nam samo da sačekamo da ova ideja zaživi i nađe se u boci.

Degustacija vina u novom vinskom podrumu

Sva vina koja su na odležavanju u drvetu imaju širok spektar upotrebe. Biće nadograđivana u saradnji sa hrastom, sticaće svoje završne karakteristike i dobiće priliku da budu deo nečeg novog i jedinstvenog na Fruškoj gori.

Ovaj barik podrum, nažalost, nije predviđen za velike posete. Namena mu je da stvara vinsku magiju i na tome se ova priča završava.

U međuvremenu, dok čekamo da se pojavi nešto novo iz vinarije Deurić, uživajte u fotografijama ovog magičnog vinskog podruma.

Živeli uz vinsku magiju Fruške gore.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
95
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Suvlasnik digitalne marketinške agencije.

Pridruži se priči...