Jul mesec obično provedemo razmišljajući gde ćemo ići na odmor, na letovanje. Koja grčka ostrva bi trebalo posetiti i slično. Ovo se odnosi na one koji još nisu bili na letovanju, naravno. Međutim ovaj mesec posvećujemo jednom novom “otkriću”, da ga tako nazovemo. Nova vinska magije Fruške gore.
U Maloj Remeti, na padinama Fruške gore, u vinariji Deurić, otkrivena je dugo čuvana tajna – novoizgrađeni vinski podrum. Neki su već imali prilike da zavire u njega, ali zvanično 15. jul možemo smatrati za njegovo prvo pokazivanje vinskoj javnosti, iliti nama, vinskim novinarima i blogerima.
Prelepa, funkcionalno uređena barik sala vinarije Deurić je doživela svoju prvu filmsku ulogu. Poziranje, snimanje i fotografisanje. Prvi intervjui su odrađeni, za prikaz ostaloj javnosti. Koliko je samo ta sala fotogenična moći ćete da proverite i sa naših fotografija. Jednostavna i tako prelepa sala.
Sve što smo uspeli da uhvatimo našim okom bilo je dovoljno da ostanemo bez daha, no domaćini su se potrudili da ovaj dan baš zapamtimo. U drugom delu vinskog podruma nalazi se i izdvojena degustaciona sala, do koje se dolazi holom čiji su zidovi obloženi vinskim bocama. Savršeno “skockano”, i upareno sa kvalitetnim zvukom klasične muzike, po izboru ekipe vinarije Deurić. Dobili smo priliku da probamo vina koja su odležavala u ovim barik buradima.
Sjajna linija vina iz barika. Prava vinska magija Fruške gore.
Dve bačvarije zadužene za burad. Bačvarije iz Francuske i Čilea, sa francuskim hrastom.
5 vina, 5 iznenađenja.
Da krenemo onda od prvog.
Šardone (Chardonnay). Poslednjih 8 meseci proveo u barik buradima. Vino iz novog barika. Mala razlika u stilu u odnosu na prethodnu berbu. Rađeno sa divljim selekcionisanim kvascima na početku vrenja pa nastavljeno sa klasičnim kvascima. Sa 14% akohol, punije vino, kremasto – karamelaste note i svežina. Očekuje se zaokruživanje vina u narednih par meseci, bez prevelikog uticaja hrasta. Jedva čekamo finalnu verziju ovog vina.
Pino Noar (Pinot Noar) je sledeći. 100% barik izdanje, iz 2016. godine. Oko 7 i po meseci odležavao u bariku. Nežan i krhak kao sorta dobro nosi barik, što smo se i uverili u ovo. Mlada loza, 5 godina statorsti. Oko 13,2% alkohola. Vino će odležavati još minimum 5 meseci ali o tome će biti odlučeno u narednom periodu. Fruška gora može da da dobar Pino Noar i mislim može da ide pravcem brendiranja vinogorja Fruške gore kroz svoj Pino Noar, čemu se i nadamo.
Marselan. Iz 2016 godine. Trenutno na odležavanju u 4 barika. Neki od nas su bili zabrinuti zbog količine, očigledno. Pokazali su se pravi ljubitelji Marselana kroz priču. Kao i šardone, rađen je sa selekcionisanim divljim kvascima. Vuče više na voćnu stranu, u odnosu na druge vinarije koje proizvode ovu sortu. Zbog teroara, svež, jake voćne note, crveno voće, nema čestu biberastu notu. Mlado i živo vino. Nadamo se da će ovo da bude sortno vino!
Merlo (Merlot). Rađen fermentacijom u drvetu. Taloženje brzo. Nastavak u novom francuskom hrastu. Ono što karakteriše sve merloe sa Fruške gore jeste pirazin. Što se tiče aromatskog profila, ovom vinu daje neku finu zelenkastu začinsku notu. Daje svežinu i karakter. Merlo obran krajem septembra. Okvirni kandidat za Winemakers Edition, samo za upotrebu u vinariji Deurić.
Probus. Potentnije i veće u odnosu na ostale proizvedene Probuse. Najkabernetskiji Probus, kvalitetna punoća. Odležavanje u bariku takođe još barem 5 meseci. Karakterišu ga arome crnog voća poput šljiva, kupina, trešanja i crne ribizle, i tek po koji začin. Nema sumnje da nas čeka pravo enološko ludilo koje će izazvati pomamu za ovom autohtonom sortom. Raduje nas što će biti 100% sortno u boci, u prodaji. Ono o čemu se razmišlja kada je u pitanju ova autohtona sorta jeste ideja o kupaži, u nekom radnom nazivu Super Fruškogorac (kao što je Super Toskanac). Možemo samo da slutimo i da nagađamo. Ostaje nam samo da sačekamo da ova ideja zaživi i nađe se u boci.
Sva vina koja su na odležavanju u drvetu imaju širok spektar upotrebe. Biće nadograđivana u saradnji sa hrastom, sticaće svoje završne karakteristike i dobiće priliku da budu deo nečeg novog i jedinstvenog na Fruškoj gori.
Ovaj barik podrum, nažalost, nije predviđen za velike posete. Namena mu je da stvara vinsku magiju i na tome se ova priča završava.
U međuvremenu, dok čekamo da se pojavi nešto novo iz vinarije Deurić, uživajte u fotografijama ovog magičnog vinskog podruma.
Živeli uz vinsku magiju Fruške gore.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”61″ exclusions=”1272,1292″ sortorder=”1244,1245,1246,1247,1249,1248,1250,1251,1252,1254,1253,1255,1256,1258,1257,1259,1260,1261,1262,1263,1264,1265,1266,1267,1268,1269,1270,1271,1272,1273,1274,1275,1276,1277,1279,1278,1280,1281,1282,1283,1285,1284,1287,1288,1286,1289,1290,1291,1292,1293,1294,1295,1297,1296,1298,1299,1300,1301,1302,1303,1304,1305,1306,1307,1308,1309,1311,1310,1312,1313,1314,1315,1316,1317,1318,1319,1320,1321,1322,1323,1324,1325,1326,1327″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”Prikaži fotoslide” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]