fbpx

Kraljeva vinarija

Kraljeva vinarija

Kraljeva vinarija je jedna od najstarijih vinarija u Srbiji. Podiže je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine kao  jednu od najsavremenijih vinarija Balkana i primer ostalim vinarijama kako se uzgaja i spravlja najkvalitetnije vino. Dugo nije bila u funkciji da bi od 2007. godine ponovo počela da proizvodi vina isključivo iz sopstvenih zasada. U vinariji se proizvode bela vina: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, a od crvenih Suveren (Cabernet sauvignon). U sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija sa Oplenca veoma prepoznatljiva.

Jedinstvena kolekcija vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu na Oplencu. Vinoteka, koju čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, danas bi na aukcijama u svetu mogla da dostigne milionsku sumu.

Međutim ova vina nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se „nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju“.

Vina u ovoj kolekciji nalaze se pod ključem na drugom nivou ispod zemlje. Smeštena su iza rešetaka na metalne police. Najstarije je „žilavka“ iz 1931. godine, a najmlađe vino staro je 55 godina. Veruje se da su neke od ovih boca lično arhivirali srpski kraljevi. Vina su u flašama izrađenim u tri veličine, sa utisnutim kraljevskim grbom u staklu. Boce su naručivane iz Italije i Češke, a etikete su ručno rađene i danas zbog svoje krhkosti ne smeju ni da se dodirnu.

kraljevska-promotion

Vina iz tog doba imala su odabranu klijentelu. Stalni poručioci boca iz kraljevskog podruma bili su Sveti sinod, fabrikanti, viđeniji restorani i hoteli poput „Bristola“ i „Mažestika“, koji su imali prvenstvo u isporuci. Preko jugoslovenskih poslanstava, boce sa Oplenca stizale su u Brisel, Bukurešt, Berlin…

Degustacija vina na Kraljevskoj vinariji se organizuje svakog dana. Cena degustacije se naplaćuje po načetoj buteljci. Iz jedne buteljke degustira 10-ak osoba. Za sada su uključena četiri vina (Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, Cabernet sauvignon- Suveren).

Cene vina:

  1. Vino „Sauvignon Blanc“, belo vino buteljka 0,75 litara po ceni od 960,00 dinara.
  2. Vino „Pinot Blanc“, belo vino buteljka  0,75 litara po ceni od 660,00 dinara.
  3. Vino „Chardonnay“, belo vino buteljka od 0,75 litara po ceni od 660,00 dinara.
  4. Vino „Suveren“, crveno vino od sorte „ Cabernet Sauvignonbuteljka od 0,75 litara po ceni od 1.200,00 dinara.

Vino „Sauvignon Blanc“ i „Suveren” (Cabernet Sauvignon) na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu proglašena su za šampione kvaliteta u kategoriji belih i crvenih vina, a na Sajmu vina u Beogradu  Beo Wine Fest vino “Suveren“ je proglašeno za šampiona u kategoriji crvenih i apsolutno najbolje ocenjeno vino od svih uzorkovanih vina.


Article Tags:
· · · · · · · · ·
Article Categories:
Vinarije
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Comments

Pridruži se priči...

Menu Title