fbpx

Kragujevac u znaku vina

Salon vina Kragujevac 2015

Juče, 04. aprila, Kragujevac je uspeo da zakorači na srpsku vinsku scenu kao prvi grad Šumadije u kome se održao prvi Salon Vina. Naravno, u organizaciji Viteškog vinskog reda Šumadije.

Na održanom događaju svoja vina su predstavile vinarije iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, njih 30. Pored sto najboljih srpskih vina, posetioci su imali priliku da probaju razne sireve i suhomesnate proizvode iz Gastro Dućana kao i iz Mesare Bojović Mačkat. Broj posetilaca do 18h bio je preko 500, što je zaista impozantan broj za prvo održavanje Salona vina u ovom gradu. Šumadija sa svojih 13 vinarija izrasta u zaista značajan vinski region i ovaj događaj je samo početak u promociji ove vinske regije. Salon vina je bio usmeren i prema ljubiteljima vina i prema potrošačima koji su sa osmesima otišli svojim kućama, sa rukama punih vinskih flaša.

Radionica sa degustacijom: “Trijumf – ishodišni srpski vinski brend”

Deo Salona vina bila je i radionica vinarije Aleksandrović, gde smo imali prilike da učestvujemo u vertikalnoj degustaciji sovinjona Trijumf. Vinar Boža Aleksandrović ispričao nam je kratku istoriju Trijumf vina, oslanjajući se na iskustva nasleđena od svojih predaka vinogradara. Pored njega, vinariju je predstavio i somelijer Stevan Rajta, koji je i započeo degustaciju.

Prvo je predstavljeno vino sovinjon Trijumf iz 2010. godine. Godina u kojoj se vodila velika borba zbog loših vremenskih uslova. Ovo vino nam je donele neke nove mirise, mirise paprike, paradajza, livadarske mirise, sa neverovatnim intenzitetom boje. Potpuno zrela voćna struktura. Zaista očaravajuće vino.
Zatim, sovinjon iz 2012. godine. U ovom vinu su prisutnije herbalne note. Malo jača postojanost u odnosu na 2010. godinu. Dominantno sunce u čaši, priča Stevan Rajta. Za ovo vino potrebno je još dve tri godine radi postizanja vrhunskog ukusa kao što je vino iz 2010. godine.
Treće vino za degustaciju je Trijumg Gold 2012. Sačinjen od herbalnih tonova. Skrivena nežna aroma citrusa. Voćni mirisi zaista dolaze do izražaja. Ovo vine čine 3 sorte, a to su Souvignon Blanc, Pinot Blanc i Rajnski Rizling (u procentima: 85% – 10% – 5%).
Četvrto vino je vino iz 2013. godine. Ovo vino se potpuno razvija, mlado vino. Nestašno vino. U njemu postoji balans između herbalnih i voćnih nota.

Ovu degustaciju smo pratili u društvu, velikih ljubitelja i pravih poznavaoca ovog bogovskog pića, Igora Lukovića (magazin Vino&Fino, SERSA), Perice S. Radovića Merloa (blog Zapisi jednog Merloa) i Dušana Jelića (portal Wines of Balkan). Oni su nam pružili zaista jedan drugačiji pogled na ovo vino iz srca Šumadije. Zaista Trijumf.

Panel diskusija: “e-nofilij@”

Tema ovog panela je bila uticaj vinskih elektronskih medija na širenje vinske kulture u Srbiji. Panel je vodio Perica S. Radović Merlo, autor vinskog bloga Zapisi jednog Merloa. Učesnici panela su bili: Tomislav Ivanović, urednik sajta vinopedia.rs, Dušan Jelić, urednik portala Wines Of Balkans i Wines of Serbia, Nenad Andrić, urednik sajta vinovnik.rs, i Dragana Janjić, suvlasnik vinarije “Vinarija Aleksić” iz Vranja. Svako od panelista izneo je svoj stav i mišljenje o uticaju internet medija na promociju vinske kulture, sa malim replikama posetilaca panela. U jednom momentu diskusija se malo rasplamsala i krenula kao i svaka, žučnom interakcijom mnogih posetilaca kao i samih panelista. Generalno, vinska kultura se uzdiže u Srbiji, laganim korakom, ali će biti potrebno izvesno vreme da sve vinarije u Srbiji prepoznaju potencijal internet medija, radi promocije svog brenda  i svojih proizvoda.

I na kraju, jedan zaista jedinstven vinski događaj koji će i narednih godina ljubiteljima vina u Kragujevcu i okolini pružiti priliku da uživaju u najboljim i najkvalitetnijim vinima iz Srpskog vinskog sveta, a i šire.

Vidimo se sledeće godine!

 

 


Article Tags:
· · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title