fbpx

Kragujevac opet živi vinski!

Salon vina Kragujevac 2021

Kragujevac opet živi vinski! Novi termin za Salon Vina Kragujevac je 18. Jun 2021. Godine i to od 13-21h. Umesto vinske subote jedan novi vinski petak.

Ovaj događaj po 6ti put organizuje Vinski Viteški red Šumadije i Wine Expert Asocijacija I predstavlja jednu od najprestižnijih manifestacija vina u Srbiji. Ovakav događaj već 6tu godinu za redom okuplja kako već afirmisane tako I mlade vinarije iz Srbije I regiona jugoistočne Evrope, profesionalne kupce, kolekcionare, ljubitelje vina kao I sve predstavnike medija u region.

Na salonu su pored navedenih vinara, prisutni i oni bez kojih vinari I ne mogu, a to su proizvođači opreme za vino i enoloških sredstava, sve više prisutni proizvođači hrane i pekarskih proizvode, ali i drugi.

Salon vina KG 2021

Pored redovnog programa, i ove godine Salon vina imaće i predavanja i stručne radionice, kao i slaganje vina i hrane, za koje se uvek tražilo mesto više.

Ovogodišnje mesto održavanje Salona je već tradiocionalno, Kongresni centar hotela “Kragujevac”, a svim učesnicima salona su na raspolaganju organizator salona kao I svi kapaciteti I sadržaji hotela.

Prvobitni datum za ovaj 6-ti Salon vina je bio 11. April 2020, ali zbog svetske pandemije korona virusa I uvođenja vanrednog stanja u republici Srbiji organizatori su bili prinuđeni da pomere datum na 20. Jun 2020, ali je I taj termin takođe morao biti odložen.

Da li su vinoljupci spremni za nove izazove ovog 6-og po redu Salona vina? Da li I dalje jure svoja omiljena vina I boce? Koliko je ova pandemija uticala na vinoljupce I njihove degustacije? Da li ste imali problema u traženju svog omiljenog vina? Da li ste posećivali vinarije I išli na vinske degustacije? Da li ste bili u prilici da vino poručite online? I od koje vinarije?

Možemo da potvrdimo da će ove godine biti oko 90 vinarija iz Srbije I regiona, što predstavlja jedno veliko iznenađenje za posetioce Salona. Kragujevac opet živi vinski!

Salon vina Kragujevac 2021

Pored Salona vina, spomenuo sam I radionice I predavanja. Ove godine to su: „Burgundijski stil šardonea iz Levča“ – Vinariaja Lasta, „Dobre godine i organski vinogradi“ – Vinarija Temet  i masterclass „Velika Vina Šumadije”. Predavači I panelisti ovih vinskih radionca su Dejan Živkoski (SERSA), Nebojša Aleksić (vinar), Milica Ćućuz (winemaker) I Marko Stančić (viticulturist).

Na ovim radionicama imaćemo I uparivanje vina I hrane što sve zajedno uz edukativni ima I gastro karakter.

Posetioci i vinari pored odličnih vina moći će da uživaju u gastro ponudi suhomesnatih proizvoda vrhunskih sireva i pekarskih proizvoda koji su takođe deo ponude salona vina.

Prateći ostala dešavanja u vinskom svetu, vidimo da se sve polako vraća “u normalu”. Iskreno govoreći, mi smo ipak malo više otišli nego druge zemlje kada je u pitanju to vraćanje u normalu. Vinski događaji su počeli da se pojavljuju sa početkom ovog meseca juna, od Severne Makedonije, Slovačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije, pripremajući nas na nove vinske izazove.

Ali postavlja se pitanje, koje će to vinarije da izlažu svoja vina na ovim događajima koji se već najavljuju za narednih period?

Male vinarije su najviše bile pogođene ovom pandemijom I one najviše trpe štetu pod ovim veoma složenim okolnostima. Oko 70 procenata malih vinarija koje su u većoj meri zavisne od vinskog turizma I gastronomije prošlu godinu završilo je “u minusu” (ProWein globalna studija – ekonomske posledice pandemije bolesti kovid-19 na vinsku industriju). Da li će ova 2021. Godina da donese bolju situaciju ostaje nam da vidimo I sačekamo kraj tekuće godine. Puno izazova pred malim, ali I velikim vinarijama.

Na salonu je obavezno poštovanje mera prevencije protiv širenja corona virusa – covid 19 uz poštovanje svih propisanih mera.

Salon vina Kragujevac 2021

 


Article Tags:
· · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title