Olimpia Travel Agency
banner

Kiš i Misterija Fruške gore

U poslednjih nekoliko godina mesec decembar je bio posvećen vinu, degustacijama i vinskim radionicama. Početkom decembra, u hotelu Hajat je po 15ti put održan Beogradski Salon vina sa pratećim programom.

Velik broj izlagača, nekih novih i starih lica, nova/stara vina kao i razne radionice.

Radionica koja je na nas ostavila prilično dobar utisak jeste radionica koju je priredila vinarija Kiš.  

Lokalna i autentična vina vinarije Kiš uparena sa hranom koja se apsolutna naslanja na sremačku tradiciju.  Svaki tanjir je jedinstven doživljaj, jer to su autentična jela sa nekim panonskim, fruškogorskim i sremskim elementima.

Autentična vina iz vinarije Kiš su posebno odabrana za ovu radionicu, jona predstavljaju vinariju Kiš u pravom svetlu. Vina kao što su Grašac Beli, Portugizer i Bermet – autentične sorte vina.

Izraz autentična vina danas se često izgovora kada želimo da kažemo da su vina “prirodna”. Međutim, internacionalne sorte takođe mogu da daju autentična vina sa jednog podneblja.

Vinarija Kiš je jedna od najstarijih vinarija u Sremskim Karlovcima i drži do porodične tradicije. Uzgajaju i domaće i strane sorte (9 sorti) i poznati su po zaista jedinstvenim vinima sa mikro lokaliteta.

Kiš i Misterija Fruške goreU cilju promocije domaćih sorti, autentičnih vina ove vinarije, radionica je imala za cilj da približi vinariju Kiš, Frušku goru i sremsku kuhinju posetiocima i da na taj način skrene dodatnu pažnju na autohtone sorte i vina koja imaju u ponudi. Uparivanje je vršeno od strane Igora Lukovića (magazin Vino & Fino) i Predraga Crnkovića (vinarija Kiš) sa kuhinjom beogradskog restorana Maksim.

Prvo vino koje je bilo posluženo bilo je Grašac Beli. Jedna od starih sorti koje su bile posađene u vinogradima vinarije. Ime Grašac je prvo ime koje ova sorta nosi dok mu je oznaka SK54. Ova sorta spominje se prvi put 1816-te godine u spisima Prokopija Bolića, tačnije u knjizi “Soveršen vinodelac“. U njoj je opisano 35 sorti koje su tada gajene na Fruškoj gori, pri čemu je za svaku sortu definisao narodno ime i ampelografski opis. Po poslednjim informacijama postoje još neki spisi o ovoj sorti, u vidu herbarijuma, u Karlovačkoj gimnaziji, ali još uvek se traga za tim. Jedan podatak koji nas je iznenadio, kada je u pitanju Grašac Beli jeste da je postojalo preko 300 različitih klonova ove sorte na Fruškoj gori kada je počela klonska selekcija.

Uz ovo vino bilo je pripremljen sremski specijalitet: slane knedle sa domaćim sremskim sirom i čvarcima, uz blag sos od rena. Odličan sklad hrane uz vino Grašac Beli – prvi sremački doživljaj.

Grašac i slane knedle sa domaćim sremskim sirom i čvarcima, uz blag sos od rena

Drugo vino koje je bilo posluženo bilo je roze vino iz 2018-te godine. Svež i moderan roze. „Da imate crnu čašu i da ne vidite boju vina u njoj ne bi ste mogli da provalite da li je u čaši roze ili neko belo vino“, jedna od opaski Igora Lukovića. Zašto? Drugačija aromatika, fermetatitvni ton. Crveno voće, ribizla. U ovom rozeu dominira Merlo, uz dodatak Frankovke. Sa 12.5% alkohola.

Uz vino je poslužena sledeća hrana: rolnice od bundeve urolane u slaninu od mangulice punjene sa kozijim sirom kao i rolnica sa bundevom i kulenom.

Roze Kiš uz rolnice od bundeve urolane u slaninu od mangulice punjene sa kozijim sirom

Vina iznenađenja su bila polu suva i polu slatka Misterija iz 2011. godine. Rajnski rizling vinarije Kiš.
Ovo vino je odličan pokazatelj da Rajnski rizling može da pokaže svu svoju snagu i posle nekoliko godina odležavanja, iako dolazi sa Fruške gore. Jedno lepo iznenađenje ove vinarije.

Naredno vino je Portugizer. Istoimena sorta grožđa čije poreklo potiče iz Srednje Evrope, tačnije iz Slovenije po poslednjim informacijama i DNK analizama. Vinarija Kiš je poznato po svom Portugizeru koji je dobio nagradu PORTUGIESER DU MONDE 2017, kao apsolutni šampion takmičenja za najbolji Portugizer sveta. Dugi niz godina se nalazi na Fruškoj gori i dugo je bio sinonim za vrhunska fruškogorska crvena vina. Vinarija Kiš je jedna od 3 vinarije koja ga proizvodi i u to u ograničenim serijama. Portugizer koji smo probali je odležavao u drvetu i iz 2017. godine. Vino se odlikuje gustom, modroljubičastom bojom. Na nosu se izdvajaju mirisi crnog voća – crne ribizle, kupine i zrele trešnje. Na ukusu izrazito voćno, finih kiselina, blagih tanina i duge sočne završnice.

Ovo vino je bilo upareno sa hranom: tava(korpica od testa) sa perkeltom od svinjetine i jagnjetine. Klasično sremsko jelo uz ovaj Portugizer. Odlična kombinacija.

Portugizer uz tavu(korpica od testa) sa perkeltom od svinjetine i jagnjetine

Poslednje vino koje je posluženo je Bermet. Vinarija Kiš je najpoznatija po proizvodnji ovog slatkog vina. Ovo vino je posebna specijalna rezerva Bermeta (iz 2012. godine) koja je odležavala u barik buretu, što inače nije uobičajeno i pravljeno je drugačijom metodom. Jedinstveno, vino je sazrevalo u iskorišćenom barik buretu (500 litara) i ima 17% alkohola.

Uz vino je poslužena štrudla sa makom. Jedan od specijaliteta koji možete da nađete na srpskoj trpezi.

Bermet uz štrudlu sa makom

Vinarija Kiš je još jednom pokazala da u svojoj ponudi ima velikane i da je lider u proizvodnji vina kao što su Grašac i Misterija. Za one koji nisu probali njihova vina, nemojte više čekati. Uputite se u najbližu vinoteku i izaberite vaše omiljeno Kišovo vino. Ako ste u poseti Sremskim Karlovcima, nemojte zaboraviti da svratite i do njih, do vinarije.

Ukoliko odlučite da se prepustite nekoj novoj vinskoj avanturi, obratite se nama i organizovaćemo za vas jednu specifičnu vinsku pustolovinu.

Za neke nove avanture, one vinske i hedonističke, tu smo za vas.

Živeli, uz čašu vina vinarije Kiš!

  • 55
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
87
http://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Menu Title