Olimpia Travel Agency
banner

Italija na obali Dunava

Priču bi krenuli pesmom “Jedne noći u decembru…”, ali nećemo. Ne možemo. Ovo je jedan ozbiljan korak u jednoj ozbiljnoj priči.

16. decembra ove tekuće godine desio se događaj na koji su bili pozvani “odabrani” vinski gosti, ljubitelji i poznavaoci vina, vinski novinari i drugi, da upriliče svojim prisustvom promociju jedne italijanske vinarije, vinarije Ca’Lunga, iz oblasti Emilio Romanja, iz Italie. Mesto: restoran Alaska Terasa, Novi Sad.

Vinarija Ca’Lunga je osnovana 1961. godine, kada je vlasnik vinarije Angelo Cassetta odlučio da uloži u proizvodnju kvalitetnog vina. Ova vinarija je postala porodična vinarija, sa generacijom koja nastavlja tradiciju porodičnog biznisa. Od 1996. godine, Paolo Cassetta, sin vlasnika vinarije postao je bitan deo kompanije i u poslednjih deset godina, vinarija se fokusirala uglavnom na internacionalna tržišta. Zahvaljujući ambicijama mladog vinara, Ca’Lunga vinarija je uspela da se približi velikim i važnim tržištima kao što su Velika Britanija, Kina, Danska, Švajcarska, Poljska i Singapur.

Vinarija Ca'Lunga, Italia - promocija u Novom Sadu

Posle priče o vinariji i predstavljanju vlasnika vinarije, posluženo je prvo vina na degustaciji.

Prvo vino je Ca’Lunga Diadema (Colli d’Imola DOC Bianco Superiore) i ovo vino čini jednu kupažu internacionalnih sorti koje uzgaja ova vinarija, a to su Šardone i Sovinjon Blan (u odnosu 70 : 30, u korist Šardonea).
Aromatično belo vino izrazito svežeg mirisa, sa intenzivnim notama žutih pegavih jabuka i zrelih citrusa, uz malo floralnih tonova. Umereno puno, sočno i meko, sa razigranom svežinom u završnici u kojoj dominira voće i prijatna gorčina badema.

Ca'Lunga Diadema (Colli d'Imola DOC Bianco Superiore)

Za ljubitelje kupaža u kojoj dominira Šardone, ovo je pravi pogodak.

Naredno vino, vino Ca’Lunga Solo Lei 2015 (Albana di Romana DOCG) je bila prava misterija. Sorta Albana, tipična sorta regije Romanja, donela je nešto novo i vino ove sorte bilo je deo diskusije stola za kojim sam ja sedeo. Nismo mogli da se složimo na čega nas ovo vino asocira, ali mišljenja su bila podeljena.
Puno i sočno vino, sa mekim mirisima zrelih breskvi, dinje i malo tropskog voća, dopunjena finim aromama kore hleba i vanile. Na nepcima oblo i meko, dobro zaokruženo, voćnog ukusa koji se dugo zadržava u ustima.

Ca'Lunga Solo Lei 2015 (Albana di Romana DOCG)

Uživajući u vinu koje nam je bilo posluženo nismo ni shvatili da su nam čaše bile okupirane vinom crvene boje. Stiglo je naredno vino za degustaciju i upoznavanje.

Treće po redu vino, vino Ca’Lunga Incatensimo 2015 (Colli d’Imola DOC) je kupaža sorte Sanđoveze (Sangiovese) i sorte Kaberne Sovinjon (u odnosu 88 : 12, u korist Sanđoveza). Sorta Sanđoveze je takođe tipična sorta regije Romanja. Ono što sam ja upamtio od ranije za ovu sortu su neke karakteristike šumskog voća i malo biberastih nota. Bilo je dobro podsetiti se opet. Ipak, crvena vina su mi u poslednje vreme preuzela primat kada je u pitanju uživanje u vinu. Sledi kratak opis vina i šta možete da “očekujete” od njega. Vredi probati.
Intenzivan miris svežeg crvenog i crnog šumskog voća, zrelih višanja, kupina i malo biberastih nota. U ustima sveže, čvrste taninske strukture i impresivne voćne završnice.

Ca'Lunga Incatensimo 2015 (Colli d'Imola DOC)

Naredna čaša i ujedno i poslednja čaša na degustaciji pripala je vinu pod imenom Ca’Lunga Regale (Colli d’Imola DOC – Sangiovese Riserva). Naravno, kao i prethodno, i ovo vino je kupaža u kojoj je glavna dominantna sorta Sanđoveze. Pored njega nalazi se još i Merlo i Ancelota (Ancellotta). Odnos kupaže je 88 : 8 : 4, u korist Sanđovezea. Vino koje je odležavalo 14 meseci u buradima a potom još 10 meseci u flaši.
Odlično vino sa gustom teksturom. Miris veoma trajan i posebno elegantan. Sa jasnim notama ljubičice, crvenog voća i borovnice, džema od šljiva, praćen začinskim notama. Ukus pun, balansiran i skladan, velike složenosti i elegancije. Tanini gusti, sa veoma dugom završnicom.

Ca'Lunga Regale (Colli d'Imola DOC - Sangiovese Riserva)

Posle svakog vina, gosti iz Italije išli su od stola do stola, razgovarali o vinariji, o vinu i njegovim sledbenicima, o vinskom turizmu i ideji širenja italijanske vinske kulture u Srbiji.

Ova vinarija u poslednjem periodu, sa ciljanim tržištem, shvatila da je Srbija zrela zemlja sa značajnom vinskom kulturom, spremnom da shvati kvalitetan proizvod napravljen od strane jedne italijanske porodice. Smatraju da je Srbija zemlja u kojoj je moguće izgraditi budućnost i za nove vrste vina, kao što su Albana, Sanđoveze i Trebiano, tipične za tradiciju regije Romanja. Upravo iz tih razloga, Paolo Cassetta je odlučio da investira u Srbiju, sa uverenjem o ovom novom i interesantnom tržištu. Jedan od ciljeva vinarije Ca’Lunga uspešno realizovan u ovom događaju, jeste da prikaže sav italijanski umetnički talenat izražen u vinu sa ekskluzivnom i novom linijom ukrašenih flaša pod nazivom “La Bella Vita” – vino i umetnost zajedno daju emociju.

Sve pruženo i pokazano na degustaciji u restoranu Alaska Terasa pokazuje koliko je familija Casseta pozitivno impresionirana na srpskom gostoprimstvu, u nadi, da će se u skorijoj budućnosti  razviti saradnja između Ca’Lunga vinarije i srpskog naroda. Jedna interesantna saradnja na pomolu, zaista.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
88
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Menu Title