Olimpia Travel Agency
banner

Istorija vina u Srbiji

Pre nego što počnete da čitate ove redove, predlažem da uzmete čašu vina. Kako bi bolje upoznali vino I vinsku kulturu u našoj zemlji krenućemo od samog početka.

Prilikom arheoloških iskopavanja Sirmijuma i drugih antičkih lokaliteta u Srbiji pronađen je veliki broj amphora ( trbušasta posuda sa dve naspramne ručke i suženim vratom, napravljena od pečene gline , koja je u antici služila za čuvanje vina ) koje dokumentuju dovoz vina. Poznato je da je rimski car Domencijan (69-96. god.) uveo zakonski monopol kojim je samo italičnim vinogradarima bilo dozvoljeno da sade kvalitetnu lozu. Taj monopol je važio sve do pojave cara Marka Aurelija Proba, rođenog u sremskom, a rimskom carskom gradu Sirmijumu 232. godine. Prob je zasadio vinovu lozu na padinama Alma Monsa (Fruška Gora) u okolini Sirmijuma, pa je za njegovo ime vezan početak vinogradarstva u Srbiji.

Istorija srpskog vinarstva duža je od hiljadu godina. Razvoj se odvijao od začetaka srpske države u 8. i 9. veku, a naročito za vladavine dinastije Nemanjića, od 11. do kraja 14. veka. Srpski vladari su posebno negovali kulturu gajenja vinove loze.

Zaharije Orfelin, jedan od najučenijih Srba 18. veka, spominje u svom “Iskusnom podrumaru” iz 1783. godine, da su naša najbolja vina manastirska i nadasve karlovačko vino, naročito crno i šiler i da su najbolja u starosti od tri do četiri godine.

Vinogradarstvo i vinarstvo Srema je jedno od najstarijih i najznačajnijih u ovom delu Evrope. Tako su Karlovci slavu stekli pre svega zahvaljujući vinogradima i vinima koja su se pila širom Evrope. Vinski podrumi u Sremskim Karlovcima i Irigu i danas su pravi doživljaj za goste. Oni su posle Prvog svetskog rata podizani u vidu laguma sa drvenim svodovima. Za vrenje i čuvanje vina koristila su se isključivo drvena burad sa drvenim ili metalnim obručima. I danas se može naći jedan broj podruma sa drvenim sudovima, mada se sve više prelazi na metalne. Karlovčani, koji su bili čuveni po svojim specijalnim vinima Ausbruhu i Bermetu, obnovili su devedesetih godina prošlog veka proizvodnju ovih vina. Tehnologija pravljenja čuvala se i prenosila kao tajna u karlovačkim porodicama.

U Vojvodini  privatni vinari uzgajaju plemenite sorte vinove loze koje daju kvalitetna sortna bela vina.

Bela vina podneblja Vojvodine, zavisno od sorte, odlikuju se svetlije zelenkastom do svetlije žutom bojom. Ona su laganija, srednje do umereno alkoholna, najčešće suvog ukusa. Neke od belih sorti su rizling italijanski i rajnski, sovinjon i šardone kao I one autohtone sorte kao što su sila, neoplanta, tamjanika… Neke od crnih sorti: burgundac crni, frankovka, game crni, kabernet sovinjon , merlot, prokupac…

U novije doba ( poslednjih desetak godina ) kod nas dolazi do ekspanzije I sve veće popularizacije vina I vinskog turizma. Podižu se novi zasadi vinograda, nastaju nove vinarije, sve je veći broj ljubitelja vina. Nastaju vinarije poput Zvonko Bogdan ( Palić ), Vindulo ( Temerin ), Dulka ( Sremski Karlovci ), Kiš ( Sremski Karlovci ), Mačkov podrum ( Irig ), Kovačević ( Irig ), Šapat ( Stari Slankamen ), Vinarija Milanović ( Surduk ), Janko ( Smederevo ), Matalj ( Negotin ), Vino Budimir ( Aleksandrovac ), Podrum Braća Rajkovic ( Župa ), Podrum Vina Aleksić ( Vranje ), Podrum Radovanovic ( Krnjevo ), Vinarija Aleksandrovic ( Topola – Oplencac ) kao i mnoge druge. Svaka vinarija nudi nesto posebno u svojim vinima i vinarijama I svakako vredi ih probati a naravno I posetiti ih I osetiti pravi duh tog vina u ambijentu samog nastajanja.

Aleksandar Bikicki, sommelier

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
Blog
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...

Menu Title