fbpx

Dunavski hedonizam

FoodTalk 2015

Zaista je divno što Novi Sad ima ovako jednu fantastičnu konfereciju o hrani. I treba da budemo ponosni. Na jedan dan bili smo centar dešavanja u Srbiji.
Na obali Dunava, našeg najvećeg turističkog potencijala, održala se treća po redu #MojaKravicaFoodTalk u organizaciji Color Press group. Jedan je dunavski hedonizam.
Tema dana : Hrana na netu.

Na konferenciji se okupio veliki broj ljudi. Bilo je tu kulinarskih stručnjaka, gastro zvezda, novinara, blogera, poznatih ličnosti, promotera zdravog života, doktora, nutricionista i puno hedonista koji istinski uživaju u hrani i piću.

Od samog dolaska primećujemo da će ovde biti puno hrane, pića i druženja. Vredne žene pripremile su razne đakonije koje su nas mamile od samog početka. Bilo je tu domaćih pita, kiflica, pogačica a i štrudli sa makom i orasima, kuglofa, krofni i sitnih kolača.

foodtalk-hrana dunavski hedonizam

 

Od samog jutra do kasno u noć, na pet različitih panela održanih tokom celog dana pričalo se o hrani. Veliki akcenat stavljen je na to da li se zdravo hranimo i da li znamo šta jedemo. Koliko često treba da se jede meso, riba i da li uopšte treba da se jede beli hleb. I dolazimo do zaključka da treba jesti sve, umereno, u dobrom društvu sa osoboma koje voliš. Kroz hranu je utkana ljubav!

Hrana je danas veoma zastupljena na društvenoj mreži. Bilo da su to recepti, saveti u kuvanju, različiti gastro blogovi kao i fotografisanje hrane koje danas ima veliki popularnost. Nemoguće je da na vašem instragram profilu, fb ili tviteru ne podelite fotografiju hrane koja vas je u tom momentu opila mirisom i ukusom.

Veliku pažnju privukli su i paneli u kojima su sami vlasnici restorana, kuvari pričali o svojim iskustvima u kuhinji. Koliko je kuvanje umetnost mogli smo da se vrlo brzo uverimo. Kako greške u kuhinju prave i najveći majstori ovog zanata, za sve prisutne panelisti su nesebično delili svoja iskustva.

Za nas centralni panel se održao tačno u 18 h . Panel o vinima. La traviata: nove etikete, nove vinarije, nagrade i novi načini uživanja.

Panelisti: Gordana Čučković, Vinarija Deurić; Tamara Ivković, Vinarija McC; Milan Radović, VinarijaMcC; Milan Radović, Vinarija Vinum; Đurđica Jojić, Vinarija Mačkov podrum; Stevan Kostreš, Vinarija Kovačević; Zdravko Brkić, ljubitelj vina i gastronomije i najveći poznavalac kubanskih cigara u Srbiji; Moderator: Ljubica Radan…

foodtalk-polaroid dunavski hedonizamPočela je diskusija o ocenjivanju vina. Učesnici su mišljenja da svako ima svoj ukus. Nekome se neko vino više sviđa. Takođe, isto vino ne prija uvek, u zavisnosti šta ste jeli, kakvog ste raspoloženja kao i to sa kim ga pijete. Stručnjaci mogu da sugerišu ali ne i striktno da sugerišu. Vlasnici vinarija smatraju da prilikom ocenjivanja se ne određuje najbolje vino. Nemoguće je definisati najbolje vino na svetu, kao što je i nemoguće definisati najlepšu ženu na svetu.

Dobili smo savet da uživamo u momentu, u vinu koje pijemo i da ako nam ono prija jeste za nas najbolje vino.

Svakako da ocenjivanje vina ima svoje negativne i pozitivne stvari. Oni vinari koje dobiju dobra vina, u velikoj meri se odražava na prodaju samog vina. Prilikom ocenjivanja vina potrebano je da se vino uzme sa police, vino koje je dostupno svakomn kupcu a ne da se šalje vino koje je specijalno pripremano za takmičenje. Kada neko vino dobije nagradu znatno mu skoči potrošnja i samim tim bude najprodavanije vino u vinariji.

Dok je trajao ovaj vinski panel imali smo prilike da probamo i neka nova vina. Vinarija Deurić predstavila je svoje novo vino “Beli Talas”, belo vino Šardone. U pitanju je 90% karakterističnog šardonea, potpomognutog tramincem. Iz Vinum vinarije, iz Sremskih Karlovaca, stigao nam je Sauvignon Blanc. Vino je žute boje, veoma intenzivnog mirisa na tropsko voće s primesama lista paradajza i zelene paprike. Posle ovog belog vina, usledila je Frajla, roze vino iz Mačkovog podruma. Ovo vino je omaž Đurđici Mačkovoj, zahvaljujući kojoj je posle rata sačuvan vinograd Memijevo, gde danas raste grožđe Portugizer, od kojeg je napravljeno ovo vino. McC McCulloch je predstavila Coupage iz 2012 godine. Ono je napravljeno mešanjem dvostrukog zajedničkog vrenja sorti Merlot i Malbec, kao i sorti Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. I na kraju, vinarija Kovačević je predstavila svoje nove vino Cuvee Piquant iz 2013. godine. Ovo vino je kupaža Traminca 70%, Muscat Otonela 20%, Pinot Blanca i Pinot Grisa 10%. Vino zlatne boje. Preovlađuju lepe muskatne i cvetne arome.

U velikoj meri da li će neko vino biti dobro ocenjeno zavisi i od samih ocenjivača. Njegovog temperamenta, trenutka, raspoloženja…

Zaključak samog panela je da bi trebali više da cenimo ono što imamo i da na vinskim kartama imamo najveći broj vina iz Srbije.

Za završetak dana upriličena je svečana večera koju su upotpunili zvuci grupe Frajle i tamburaša.

Nasmejani, veoma zadovoljni ispratili smo još jednu konferenciju. Bilo nam je zadovoljstvo biti deo iste, i voleli bi smo da ovako nešto imamo češće u našem gradu.

Živeli!


Article Tags:
· · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
126
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title