Olimpia Travel Agency
banner

Degustacija vina kao profesija

Kada je u pitanju degustacija vina, svi misle da se to vrti oko okretanja čaše, njuškanja i mućkanja vina u ustima. Samo su neke od optužbi koje vređaju velike ljubitelje i znance vina. Degustacija vina se zaista svodi kroz uživanje u različitim čulima istovremeno. Obraća se pažnja na ono što se vidi, miris i ukus i time se ocenjuje slast, kiselost i tanin.

wine-tasting-routine

Izgled

Prvo kada pogledamo vino, pogledom analiziramo šta to može da znači. Da li je čisto? Zamućenost može biti dokaz da je vino pokvareno. Sva bela vina su gotovo bezbojna na obodu. Ako vino ima široku vodenu ivicu opisujemo da je bledo. Crveno vino uvek procenjujemo po ivici. Boja i intezitet mogu dati tragove o starosti vina.

vina

Boja i intenzitet

Boja se ocenjuje odvojeno od inteziteta. Kada se govori o belom vinu ono ide od zelene preko žute do narandžaste pa i braon boje. Boja može da ukaže na starost vina. Najčešća boja koja se koristi za belo vino je limun. Ako se vide neke zelene boje onda je limun- zelena, a ako postoji narandžasta ili braon onda ga opisujemo kao zlato.

Bela vina sa primetnom braon notom se može opisati kao žuto, i ta vina su generalno stara ili namerno oksidirala.

Crvena vina su od plave do crveno narandžaste i braon boje. Najčešće se koristi reč rubin kada se opisju. Ako postoji narandžasta ili braon opisuje se kao granit, i to je karakteristično za stara vina ili koja su namerno oksidirala.

Većina rose vina su opisana kao losos.

Degustacija vina

Vinske suze

Ukoliko pijete vino iz plastične čaše, nećete moći da vidite “suze” u čaši. One predstavljaju deliće tečnosti koje klize niz staklo čaše nakon mešanja. Vino sa visokim nivoom šećera ili alkohola su više viskozne i imaju deblje vinske suze. Dakle, to ne znači da je vino s tankim ili debelim suzama veoma kvalitetno vino, nego da postoji visok nivo alkohola ili je vino samo po sebi slatko.

vinske suze

Učiti degustirati vino kao profesionalac znači približiti čašu, analizirati je sa svim čulima i zatim naći najbolji način da se ona i opišu. Poenta je znati razlikovati vina i kada se proba nekoliko vrsta, od istog grožđa/sorte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
87
http://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Menu Title