fbpx
Olimpia Travel Agency
banner

Dan prokupca 14. oktobar

prokupac-day

Slavimo prokupac, slavimo vino, slavimo Srbiju!

#ProkupacDay   #prokupac

Poput brojnih svetski poznatih sorti vinove loze koje već imaju svoj praznik koji se proslavlja u vinskom svetu, u Srbiji je pokrenuta inicijativa da se 14. oktobra obeležava “Dan prokupca”. Prokupac, kao najznačajnija autohtona sorta Srbije, tako postaje prva sorta vinove loze sa područja centralne i istočne Evrope koja je dobila svoj međunarodno priznat dan. Inicijativa je izuzetno dobro prihvaćena, pa su se u obeležavanje Dana Prokupca, osim vinarija koje ga proizvode, uključili i  restorani, vinoteke i vinski barovi, domaći vinski mediji  ali i vinski mediji, blogeri i vinski stručnjaci, među kojima nekoliko nosilaca titule Master of Wine, iz Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije… Zahvaljujući tome, dobili smo priliku da se pažnja svetske vinske scene usmeri ne samo na prokupac, već uopšte na Srbiju, naše vinske rejone i vina koja potiču iz ovog dela Evrope.

Dan prokupca obeležava se na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #Prokupac), ali ne samo tamo. Vinarije koje proizvode vino od prokupca osmislile su edukativne programe i promocije koje će se 14. oktobra 2016. odvijati na više lokacija. Poznati restorani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici i drugim gradovima, kreirali su za ovu priliku posebne jelovnike sa jelima uparenim sa vinima od prokupca, a kupce tog dana očekuju i brojni popusti i specijalne akcije u vinotekama i vinskim barovima. Udruženje somelijera Srbije i Udruženje somelijera Vojvodine su takođe podržali ovu manifestaciju. Dan prokupca slaviće se svuda gde se vino pije, ne samo lokalno, već i izvan granica Srbije. Kompletan program sadržaja sa mapom dešavanja u okviru Dana prokupca biće objavljen 7. oktobra na na web-stranicama www.vinoifino.rs i www.vinopedia.rs .

Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj autohtonih sorti Srbije, da se podrže napori lokalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta Srbije i pojača svest kupaca o vinima iz Srbije. Dan prokupca će povećati i prepoznatljivost Srbije kao vinske zemlje na internacionalnom nivou. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je prepoznalo napore na afirmaciji vinskog sektora Srbije te je stoga pružilo podršku organizaciji Dana prokupca 14.10.2016.godine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
Blog · Najave
89
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Pridruži se priči...

Menu Title