Olimpia Travel Agency
banner

Biseri Tise i Banata

Biseri Tise i Banata – poslednji vikend u maju posvetili smo istraživanju vinskog sveta severne Vojvodine, tj. vinarije Čoka.

Na poziv vinarije Čoka i udruženja Evolvere, 27. maja organizovano je druženje i upoznavanje predstavnika pojedinih turističkih organizacija, turističkih udruženja, društava, vinskih portala i medija sa potencijalima i turističko-vinskom ponudom vinarije Čoka. 

Vinarija ČokaCeo događaj je bio podstaknut dešavanjem tog vikenda, Manifestacijom Dan otvorenih vinskih podruma u Srbiji. To dešavanje se odvija u lokalnim vinogorjima, uz učešće vinskih viteških redova i uz pomoć lokalnih turističkih organizacija. Prvi put se ova Manifestacija održala 2015 godine.

Predstavljanje je počelo vinom dobrodošlice, dok su detalje o vinariji, proizvodnom pogonu i vinima predstavili zamenik direktora Đorđe Đukanović, direktor marketinga Jasmina Vučetić Tovilović i enolog vinarije Ivana Jaraković.

Priče o vinariji moramo uvek da počnemo od početka, od porekla. Poreklo Vinarije Čoka potiče iz porodičnog podruma Lederer. Grof Artur Lederer je izgradio vinski podrum koji i danas važi za jedan od najvećih i najlepših podruma podzemnog tipa na Balkanu. Njegova priča datira od 1903. godine. Podrum koji krije dugačku istoriju, kroz priče koje se prenose iz generacije u generaciju, priče o životu grofa boema. Jedan interesantan čas vinske istorije, istorije koja je vezana za ovo područje Tise i Banata.

Uz pripremljenu zakusku i čašu Kaberne Sovinjona, nastavili smo dalje priču o vinariji, njenim ciljevima i novim idejama. Dotakli smo se i aktuelne tržišne situacije u Srbiji. Brend vinarije Čoka ima potencijala, zbog svoje rasprostranjenosti širom Evrope, ali i dalje postoji negativni trend koji traje poslednjih par godina. Razvijanje vinskog turizma u Srbiji  dovelo je do izdvajanja nekoliko vinarija, ali potencijal Tise i Banata to može da promeni. 

Vinarija Čoka je privatizovana 2000. godine, dok 2007 godine vinarija potpisuje kooperantski odnos sa Vinarijom “Ohrid” iz Makedonije, koja svoju berbu i preradu prilagođava Vinariji Čoka, radi proširivanja ponude ohridskim vinogorjem, zbog specifične topografije i klimatskih uslova na kome raste grožđe.

Vinarija Čoka, sa svojom dugom tradicijom, danas ima godišnju proizvodnju od 7 miliona, što ih stavlja među prvima u regionu.

Posle upoznavanja sa asortimanom vinarije, načinom proizvodnje vina i vinogradima, krenuli smo dalje u istraživanje Tise i Banata. U ovoj avanturi vinarija Čoka nam je predstavila gostionu Ždrebac u Čoki, restoran Lovac, na samoj obali Tise, u Kneževcu, da bi na kraju avanturu završili na ribljoj čardi u Padeju.

Riblja čorba sa tek upecanom ribom iz Tise, zvuci banatskih tamburaša i čokanski merlo. Pogled na Tisu koji opija.

Ova vinska avantura bi trebala da podstakne akciju i reakciju, probudi svest u širenju vinske kulture i kreira jedinstvenu želju za vinskom avanturom.

Vinarija Čoka se potrudila da nam predstavi svoju široku paletu proizvoda, sa istorijom koju krije stari podrum i vinima koja imaju svoje verne kupce.

Do sledeće avanture i predstavljanja novih vina sa severa Banata,

Živeli!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Article Tags:
· · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
87
http://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker.

Menu Title