fbpx

Australija u čaši vina

Jacob's Creek Winery

Kako bi ste vi započeli vikend?

Naše petak veče bilo je zaduženo za promociju vina, čuvene vinarije iz srca Topole, vinarije Aleksandrović, u nama već dobro poznatoj vinskoj kući Bouquet. Posle uživanja u dobro poznatom ukusu Trijumfa, naša subota je počela u znaku vina, naravno, i to onih sa južne hemisfere. U Babylon wine food & music, u organizaciji Udruženja Somelijera Vojvodine održana je degustacija vina iz Australije, vinarije Jacob’s Creek. Nju je predstavio njihov brend menadžer – vinski ambasador Nick James Martin.

Jacob's Creek Winery - Australija u čaši vina

Etikete vina koje su bile predstavljene:

Chardonnay Pinot Noir – penušavo vino, od kupaže Chardonnay 80% i Pinot Noir 20%.  Bogat ali strukturiran ukus sa citrusnim voćem. Osvežavajuća aroma limuna citrusa u kombinaciji sa crvenom ribizlom. Ovaj penušavac bi bio odličan u kombinaciji sa mekim belim sirom.

Chardonnay Classic, iz 2014-te godine – belo vino sa dominatnim ukusima dinje i breskve. Vino sa suptilnim mirisom prepečenog hrasta i voćnim aromama. Idealno uparivanje bi bilo sa belom ribom ili kremastom pilećom pastom.

I na kraju, Shiraz Classic, iz 2013-te godine – crveno vino sorte Širaz. Ovde dominira pikantna šljiva i kupina, Zaista interesantan ukus. Miris voćnih nota sa malim primesama crne čokolade i prepečenog hrasta. Uz pečenu jagnjetinu ili tvrdi sir Čedar ovo vino bi bilo idealno. Na vama je da nađete vašu kombinacijju.

Degustaciju je pratila priča o nastanku vina Jacob’s Creek vinarije. Ona počinje u 1847 godini, godini kada je Johann Gramp posadio svoj prvi vinograd. Njegova vizija je bila da napravi zaista velika vina koja bi predstavila pravi karakter grožđa i zemlje. Jacob’s Creek čine tri regije – Barossa, Adelaide Hills i Coonawarra.

Barossa je dom brojnih australijskih kultnih vina, posebno svetske klase Širaz i Rizling. Nalazi se samo 70km severno istočno od Adelaide. Barossa se sastoji od dva regiona: Barrosa Valley i Eden Valley. Svaka regija interesantna na svoj način.
Adelaide Hills regija je na samo 20 minuta vožnje istočno od Adelaidea. Zbog svoje visoke nadmorske visine, 400-700 metara nadmorske visine, ovo područje doživljava više kiše i hladnija stanja zrenja od drugih Južno Australijskih regija. Zbog toga ova regija je prepoznata kao jedna od premium vinska regija Australije.  Sorte grožđa koje uspevaju ovde su Sauvignon Blanc, Chardonnay i Pinot Noir.
Coonawarra regija je cenjena kao jedna od najboljih australijskih i najpoznatijih područja za rast premium Cabernet Sauvignon. Smeštena je na krajnjem jugoistoku Južne Australije, otprilike na pola puta između Adelaide i Melbourne.

Jacob’s Creek je dobio naziv po Vilijamu Jakobu (William Jacob), koji je živeo na malom komadu zemlje pored neimenovanog potoka. Nije ni sanjao da će jednog dana postati ikona premium vina poznatog svuda u svetu.

Prezentaciji i degustaciji su prisustvovali ljubitelji i poznavaoci vina, novinari, somelijeri i nekolicina drugih. Gospodin Martin je bio iznenađen što su i njihova vina našla put do naših srca. Rekao je da mu se dopada Srbija i obećao je još etiketa vinarije Jacob’s Creek. Australija u čaši vina.

Do sledeće degustacije, živeli!


Article Tags:
· · · · · · · · ·
Article Categories:
Blog
124
https://pedja.online

Ljubitelj vina sa željom da ispromoviše vinarije i vinske podrume kroz jedinstven portal. Sommelier u pokušaju. Po struci IT inženjer, front-end developer, SEO i marketing analist. Growth Hacker. Vlasnik agencije za IT konsalting. Digitalni kreativac zaljubljen u vinski svet.

Pridruži se priči...

Menu Title